Fitness
Основно меню
FITNES-BG.COM
Фитнес Профил
Фитнес Зали
Хранене
Тренировки
Упражнения
Полезно
Хранителни Добавки
Фитнес Медикаменти
Форум
Фитнес
Фитнес речник
Магазин
Контакти
Фитнес инструктор
Производител:Виж кошницата
Нямате поръчани продукти.
Вход

Забравена парола
Нямате достъп?
Регистрирайте се!!!

Загуба на протеин - част II
Обратната страна на протеиновото гориво
Докато горивото от мазнини и въглехидрати е ефективно, това от протеин не е. Това обяснява и защо тялото не може да го съхраня успешно - то просто познава приоритетите си. Протеинът служи основно като градивен елемент за тъканите, ензимите, хормоните, нуклеотидите и имунитета на организма. Ако има спешна нужда от енергия (напр. моменти на силен физически стрес) и липса на въглехидратна или мастна енергия, тялото е принудено да използва протеинът за такава. Знаете ли откъде идва? - От циркулиращите аминокиселини и мускулната тъкан.
Организмът превръща протеина в изходни продукти като пируват, ацетил-coA или кетоглутарична киселина като всичко това са преходни съставки на производството на енергия в цикъла на Кребс. Ако приемате достатъчно калории, особено от протеинови храни, тогава няма да настъпи мускулен разпад (катаболизъм), но ще получите протеинова загуба, ако използвате протеина за енергия. Когато това се случи, тялото ви трябва да направи нещо с тези протеинови изходни продукти. Можете ли да познаете къде отиват? Право в мастните ви клетки. Тялото продължава да гледа на аминокиселинния излишък като на повече от необходимото гориво. Затова веднага след разграждането му го затваря в мастен запас.Токсичен остатък
Освен че повишава риска от мастно натрупване, излишъкът на протеин причинява и токсичност. Разграждането на аминокиселините до гориво включва процес, наречен „деаминозация”. Това е когато аминогрупата се отделя от аминокиселинната молекула. Азотният остатък тогава се превръща в амоняк, който е отровен. Предизвиква мускулна умора и синтезира урея и други отпадъчни продукти. Тези аминокиселини метаболити увеличават метаболитния стрес в мускулите и черния дроб като по този начин пречат и на издръжливостта.
Синдромът на бавния растеж
Излишък на протеин, съчетан с недостиг на въглехидрати и мазнини, може да доведе до натрупване на излишни мазнини и увеличаване на токсичните отпадъци. А ако това не ви е достатъчно, излишъкът на протеиново гориво може да потисне и мускулния растеж. Но повече протеин не води ли до изграждане на повече мускули? Не е задължително. Клетката не губи енергия. Излишъкът на дадена аминокиселина затваря анаболния път до нейния синтез. Най-често срещаният анаболично-контролен механизъм се нарича „забраняване на обратната връзка”, а препречването на дори един анаболен път може да причини потискане и на други анаболни процеси, при които се синтезират големи пептидни молекули, познати като протеини. Оттук се забавя и растежът.
Избягване на високопротеинови клопки
Растежът изисква енергия. С други думи, анаболната среда изисква изобилие от калории. Протеинът придобива окончателна полза за растежа, когато калориите ви са с около 30% по-високи от вашия калориен разход. Докато растежът изисква високоенергиен режим с високи нива на клетъчен АТФ, протеинът, който приемате, трябва да бъде в оптимално количество и трябва да го приемате с въглехидрати или мазнини. Това спестява аминокиселините при растежа, а тялото ви няма да използва протеина за енергия.

Iron Man

Загуба на протеин - част I

Загуба на протеин - част III
 
< Предишна   Следваща >

хранителни добавки протеин езда гейнер l-carnitine креатин Хороскопи bodybuilding fitness

Advertisement
Generated in 0.13446497917175 Seconds