Fitness
Основно меню
FITNES-BG.COM
Фитнес Профил
Фитнес Зали
Хранене
Тренировки
Упражнения
Полезно
Хранителни Добавки
Фитнес Медикаменти
Форум
Фитнес
Фитнес речник
Магазин
Контакти
Фитнес инструктор
Производител:Виж кошницата
Нямате поръчани продукти.
Вход

Забравена парола
Нямате достъп?
Регистрирайте се!!!

Загуба на протеин
Как да избегнем загубата на протеин в процеса на изграждане на мускулна маса?
- Защо независимо че приемам големи количества протеин, мазнините ми остават, а мускулната маса не расте?
- Защо качествените гейнери са полезни в процеса на качване на чиста мускулна маса, а не водят до качване на маса на неподходящи места, както някои експерти „твърдят”?
- Защо съществува опасност за здравето, ако предозираме и злоупотребим с протеиновият прием?
- Защо трябва да се приемат комплексни протеини с цел непрекъснат, продължителен аминокиселинен прилив за възтановяване на уморените мускули?


Популярността на нисковъглехидратното хранене днес води до значителен завой в диетите от въглехидратни към протеинови храни. Мисълта, че въглехидратите ви правят дебели, кара хората да живеят почти само на протеини. Защо? Защото е известно, че без въглехидрати тялото е принудено да използва други „горива" като мазнини и протеин и в същото време намалява инсулиновия ефект на трупане на мазнини.
Все пак нещата не винаги са толкова прости, колкото изглеждат. Всъщност много хора, пазещи диети с малко включени въглехидрати, достигат ниво на загуба на мазнини, но не могат да изгорят допълнителни телесни мазнини, въпреки че продължават да ограничават въглехидратите. Някои хора първоначално отслабват с нисковъглехидратна диета, а после отново напълняват дори и да продължат същата диета. Следват бодибилдърите, които имат проблеми с трупането на мускулна маса или сила, когато са на нисковъглехидратна диета. Възможно е всичко да се върти около проблеми с храненето на организма и протеинова загуба.

Златното хранене
Диетичната храна е органична съставка, която организмът окислява и от която черпи енергия. Основното гориво в тялото е монозахаридният глюкозен фосфат, който може директно да се разгради до чиста енергия. Свободната глюкоза обаче не е в основната човешка диета. Получаваме калории от въглехидрати, мазнини и протеини. Поради необходимостта си да понася промени в приемането на храна и околната среда, за да оцелее, тялото е развило способността да приема всички хранителни групи като гориво за отделянето на аденозин три-фосфат или АТФ.
Докато горивото от мазнините и въглехидратите е ефективно за производство на енергия и спомагане на растежа, горивото от протеина не е. Когато има протеин в излишък, растежът може всъщност да се потисне, което не е добре при бодибилдърите и тези, чиято цел е изграждане на мускулна маса.

Високооктаново гориво
Въглехидратите са най-ефективният източник на енергия за тялото, а мазнините са най-високо калорични. В храносмилателния тракт нишестето се разгражда до глюкоза, която след това отделя АТФ посредством гликолиза и цикъла на Кребс, начин на производство на енергия. По сходен начин гликогенът се превръща в глюкоза при увеличаване на енергията. Голямото разнообразие от въглехидрати води до гликолиза, която разгражда захарта на две молекули пируват и освобождава енергия. Поради важната си горивна функция въглехидратите се съхраняват като гликогенен резерв за бърза употреба.
Дълго преди да използва въглехидратите като основно гориво, особено тези от зърнените храни, човешкото тяло се е адаптирало да използва мазнините за енергия. Ядките и семената се появяват значително  по-рано  от зърнените растения в еволюцията на хранителната верига. Мазнините са най-големият източник на енергия (имайки предвид освободените калории на грам), понеже съдържа повече водородни йони, отколкото въглехидратите и протеините. Мазнините освобождават два пъти повече енергия от въглехидратите а след като мазнините са най-високият енергиен източник, тялото има капацитет да съхранява много повече калории от мазнини, отколкото от въглехидрати.
Дори така, тялото може да съхранява в мускулните и чернодробните клетки хранителна енергия и от въглехидрати, и от мазнини под формата на гликоген или триглицериди. Когато енергийните нужди са високи, както при продължителна тренировка, тялото усвоява мастните и въглехидратните запаси за незабавна употреба.

Iron Man
Загуба на протеин - част II
 
< Предишна   Следваща >

хранителни добавки протеин езда гейнер l-carnitine креатин Хороскопи bodybuilding fitness

Advertisement
Generated in 0.15438199043274 Seconds