Fitness
Основно меню
FITNES-BG.COM
Фитнес Профил
Фитнес Зали
Хранене
Тренировки
Упражнения
Полезно
Хранителни Добавки
Фитнес Медикаменти
Форум
Фитнес
Фитнес речник
Магазин
Контакти
Фитнес инструктор
Производител:Виж кошницата
Нямате поръчани продукти.
Вход

Забравена парола
Нямате достъп?
Регистрирайте се!!!

Здравословно хранене част ІІ
Риба - Океанската (дори и замразена) е добър избор, тъй като доставя важни рибни мазнини. „Натоварването й с вредни вещества се контролира доста стриктно. Критични: евтината сьомга (на повечето отглеждани екземпляри се инжектират антибиотици). Внимавай със скаридите, внос от югоизточна Азия - те най-често съдържат забранени пестициди и медикаменти.
Плодове - Добре е да се консумират 2 - 3 пъти дневно. Но избирай напълно узрели сезонни или замразени, и то шоково. Критични: Ягодите по Нова година са съмнителни, както и другите несезонни плодове. Силно подсладените от консерва, освен че са много калорични, са и безполезни (съдържат твърде малко полезни за организма хранителни съставки). Зеленчуци - яж повече от тях! Всеки ден е най-добре да консумираш по малко червени (например чушки), жълти (например моркови) и зелени (например броколи). Критични; тези, отглеждани в оранжерии през зимата - пълни са с нитрати.Зърнени - Пълнозърнестият хляб си остава основата на здравословното хранене. Без страх можеш да пробваш също неполиран ориз, просо или щир. Тост-хлябовете не съдържат вредни вещества, но пък в тях има много „празни" калории, които ще подпомогнат единствено изпълняването ти.
Млечни продукти - Допълнително доставят белтъчини и калций. Киселото мляко пък съдържа имуноподдържащата млечнокисела бактерия. Заложи обаче на нискомаслените млечни продукти без добавки на захар или ароматизатори. Киселото мляко и изварата е по-здравословно да смесиш с пресни плодове. А е и по-вкусно.
Сладкиши - Те се „грижат” за доброто настроение. Затова не бива да ги „отлъчваме" съвсем от менюто си. Само трябва да им се наслаждаваме разумно. Критични: Обогатеният с лекарствени средства мед (например от Китай). По-добре си купи нашия, произведен на местна почва от пчелари. Желираните бонбони биха могли да са желирани и с телешки желатин.
Напитки - Пий много минерална вода. При плодовите сокове трябва да внимаваш да съдържат 100% плодова част. На чая/ кафето не можеш да се наслаждаваш в големи количества. Критични: подсладените сокове биха могли да съдържат хормони, забъркани в гликозния сироп. Някои китайски чайове пък са пълни с пестициди.
Ядки - Съдържат ценни витамини и мазнини. Но и много калории. Затова им се наслаждавай по-пестеливо. Критични: шам-фъстъците или орехите, които са претоварени с афлатоксини (вид мухълна гъба). Именно по тази причина трябва да се оглеждат внимателно дали не са мухлясали. И при най-малкото съмнение трябва да се изхвърлят, защото афлатоксините са силно отровни!
Олио/ Мазнини - Растителните масла доставят здравословни мастни киселини и витамини -при около 100 кал за суп. л. Особено препоръчителни: зехтин и рапично олио. Критични: стари, граниви мазнини, както и силно загрято (употребявано вече веднъж) олио (за фритюрник). При обработка на високи температури те образуват субстанции, които са канцерогенни.
Яйца - По-полезни са, отколкото сочи тяхната лоша слава. Те зареждат организма с белтъчини, витамини и минерални вещества. Но и с тях не бива да се прекалява, защото съдържат холестерин в голямо количество. 3 яйца седмично е една нормална консумация. Критични: неминалите през топлинна обработка кремове и сладкиши, в които са забъркани сурови яйца, заплашват със салмонела. Яйцата винаги трябва да се съхраняват на студено и с тях не бива да приготвяш продукти, които не се подлагат на топлинна обработка.

Здравословно хранене част І
 
< Предишна   Следваща >

хранителни добавки протеин езда гейнер l-carnitine креатин Хороскопи bodybuilding fitness

Advertisement
Generated in 0.17725300788879 Seconds