Fitness
Основно меню
FITNES-BG.COM
Фитнес Профил
Фитнес Зали
Хранене
Тренировки
Упражнения
Полезно
Хранителни Добавки
Фитнес Медикаменти
Форум
Фитнес
Фитнес речник
Магазин
Контакти
Фитнес инструктор
Производител:Виж кошницата
Нямате поръчани продукти.
Вход

Забравена парола
Нямате достъп?
Регистрирайте се!!!

Знаете ли всичко за храненето - отговори

ОТГОВОРИ

на теста : Знаете ли всичко за храненето

Храна и макроелементи

Въпрос № 1 Отговор: d
Всеки културист трябва да взема поне 2,2 грама протеин на килограм телесно тегло всеки ден. Протеинът може да бъде от животински, млечен и растителен произход, трябва да съдържа всички аминокиселини, необходими за изграждане на мускулната маса и да запазва мускулите. Всеки културист е необходимо да консумира достатъчно протеин, който освен за изграждане на мускулите, служи и за поддържане на редица телесни функции.

Въпрос № 2 Отговор: d
Трябва да търсите протеини, съдържащи достатъчно количество от всичките девет незаменими аминокиселини, които не могат да се синтезират в организма и задължително трябва да постъпят отвън. Животинските продукти, млякото, ядките, семената и яйцата са примери за такъв висококачествен протеин, съдържащ незаменимия аминокиселинен профил. В добавка трябва да кажем, че много от суплементите съдържат висококачествени протеини като суроватъчния, казеина, яйчния и млечен протеини. Всички те са превъзходен избор за постигане на поставените цели при условие, че се вземат в указаната дозировка.


Въпрос № 3 Отговор: с
Протеинът на хляба се нарича глутен и не съдържа пълния набор аминокиселини. Телешкото месо и месото от домашни птици са превъзходен източник на протеин за културисти. Соята е добър източник на протеин и може да се взема от културисти при условие, че не се разчита изключително на нея за задоволяване на протеиновите нужди. Широко дискутиран е въпросът с наличието на естроген - подобни съставки в соята и тяхното място в диетичното хранене.

Въпрос № 4 Отговор: d
Плодовете и зеленчуците са бедни на калории и въглехидрати, но те доставят витамини и минерали, от които културистите имат повишена нужда. Освен това те са великолепен източник на антиоксиданти и фибри. Запомнете, че културистите се нуждаят от по - голямо количество хранителни съставки. Приемането на достатъчно плодове и зеленчуци е един от най-добрите начини да снабдите организма с всичко необходимо за растежа.

Въпрос № 5 Отговор: с
Простите захари като глюкоза или декстроза трябва да се вземат след тренировка, за да помогнат за възстановяване на гликогеновите запаси, изразходвани при тренировката. Това дава първоначалния старт на възстановителния процес. По всяко друго време на деня простите захари могат да предизвикат твърде голямо повишаване на инсулина, което стимулира отлагането на мазнини. Опитайте се да поддържате умерен до нисък приема на захари, комбинирайки ги с приема на протеин след тренировка (напр. 50 г гликоза с 50 г протеин).

Въпрос № 6 Отговор: а
Картофите са най-добрият източник на комплексни въглехидрати за културистите. Комплексните въглехидрати освобождават енергия бавно и равномерно. Това предпазва от голямо покачване на инсулина, стимулират изгарянето на телесните мазнини и изграждането на мускулите. За по - добри резултати яжте комплексни въглехидрати рано през деня и избягвайте тяхната консумация с късните яденета (след обед след 16 - 18 часа). Белият хляб е резултат на технологична обработка и покачва нивото на инсулина, с което стимулира отлагането на мазнините. Добър избор е пълнозърнестият хляб или различните видове диетичен хляб. Избягвайте напитките с прости въглехидрати, освен като част от храненето веднага след тренировка.

Въпрос № 7 Отговор: d
Овесеното брашно и овесените ядки са превъзходна храна за сутрешна закуска, за късно вечерно хранене и когато сте на диета. Те са превъзходен източник на фибри и комплексни въглехидрати. Предизвикват малко покачване на инсулина и доставят бавно и равномерно енергия през деня. Имат относително ниско съдържание на калории, което ги прави подходящи за културисти на диета.
Когато ги приемате късно вечер, особено с протеин, те доставят бавно освобождаваща се енергия, без обаче да предизвикват отлагане на мазнини.
Хранителни добавки (суплементи)

Въпрос № 8 Отговор: b
Глутаминът е многостранен и важен суплемент за културисти. Помага за възстановяването, подобрява храносмилането и усвояването, стимулира имунитета. В добавка, това е превъзходна хранителна добавка, която помага да се запази мускулната маса по време на диета. Вземайте 5 - 10 г глутамин след тренировка със след тренировъчния шейк. Можете да вземете друга доза със закуската, с обяда и преди лягане. Общото правило е, че се приема в доза 5 - 10 г един до 4 пъти дневно. Особено е важно приемането на глутамин по време на диета.

Въпрос № 9 Отговор: е
Важно за креатина е да се знае, че се излъчва през бъбреците непроменен. Това налага да се взема с много вода. Дозата от 3 - 5 г креатин дневно е напълно достатъчна. Последните проучвания са показали, че 2 г е може би твърде ниска доза, докато 3 - 4 г е идеална за повечето културисти. Разделянето на дневната доза на няколко приема ще намали загубата му с урината и ще се усвои по - добре от мускулите. Добре е една от дозите да се приема с храненето веднага след тренировка.

Въпрос № 10 Отговор: d
Запазването на ставите е важно за всеки културист. Приемането на хранителни добавки е важно, както за запазване на ставите, така и за тяхното възстановяване.
Широко се препоръчва вземането на следните добавки:
Глюкозамин   – 1500 - 2000 мг - половината сутрин, другата половина вечер.
Рибено масло - 6000 ME - половината сутрин, другата половина вечер.
Хондроитин  – 800 - 1200 мг - половината сутрин, другата половина вечер.
Някои фармацевтични препарати, предлагани у нас, съдържат комбинация от тези съставки - напр. Артростоп, Дона и др.

Въпрос N 11 Отговор: b
Куерцетинът не е термоген, но често се включва в термогенните формули, защото забавя метаболизма на кофеина и другите съставки в черния дроб, като по този начин удължава ефекта им. Суроватъчният протеин, Coleus fos-kohlii, махуанг и зеленият чай - те всички са термогенни (повишават телесната температура и така подобряват изгарянето на мазнините).
Суроватъчният протеин обикновено не се споменава като термоген, но 20 - 25% от калориите му се използват за поддържане на нормалната телесна температура. Билката Coleus foskohlii е богата на форсколин, който има силен термогенен ефект. Билката махуанг съдържа ефедрин - също силен термоген. Екстрактът от зелен чай е също термогенен, още повече с добавката на кофеин. Приемете следните дози от изброените пo - горе продукти, за да постигнете термогенния ефект: Суроватъчен протеин 50 г - два или три пъти дневно. Задължително една доза след тренировка. Coleus foskohlii 15 - 20 мг форсколин 2 до 3 пъти дневно. Махуанг - следвайте указанията на етикета. Зелен чай - две до четири чаши дневно.

Въпрос № 12 Отговор: d
Калций е необходим както за мъжете, така и за жените в доза от 1000 мг дневно. Количеството калций в таблетките с мултивитамини е много малко. Основен доставчик на калций за организма са млечните продукти. Приемът поне на три пъти дневно на млечни продукти може да задоволи дневните нужди от калций.
Липсата на калций е крайно нежелателна за всеки спортист. Калцият не само изгражда костите, но участва и в мускулното съкращение.

Въпрос № 13 Отговор: d
Магнезий е минерал, който се изразходва при интензивни тренировки. Добавката му под формата на суплемент може да помогне за повишаване на мускулната сила и възстановяване след тренировка, а също така за добрия сън. Дозата за мъже и жени е 400 мг дневно.
Диетични стратегии

Въпрос № 14 Отговор: d
Изчистване на мазнините може да се постигне, като се спазват няколко компонента в диетата. Необходимо е да се намали общия калориен прием. Това означава, че трябва да се намали приема на въглехидрати и мазнини, особено на нездравословните наситени мазнини. Не бива обаче напълно да се елиминират въглехидратите и здравословните мазнини. Трябва да се приема повече протеин. Снабдявайки тялото с допълнителен протеин, помагаме да се запази мускулната маса, а организмът да използва мастните депа като източник на енергия.
Докато изчистваме мазнините, следва да избягваме тестените изделия. Това са едни от най-лошите храни за културисти. Към този вид храни спадат технически обработените въглехидрати като захар и бяло брашно, които също са лош избор за културиста. Те покачват инсулина и стимулират отлагането на мазнини. Пълното гладуване не се препоръчва, защото заставя организма да търси собствени енергийни източници и той може да предпочете да разгражда мускулна маса, вместо мазнини.

Въпрос № 15 Отговор: с
Културистите, дори тези на диета, не бива да се притесняват от авокадото. То съдържа доста здравословни мазнини - храни, които културистите обикновено не консумират достатъчно. Поничките са един от най-лошите избори за десерт, които могат да направят културистите. Същото се отнася за пържените храни и обработените въглехидрати. Пържените храни са напоени до 1/3 от теглото с мазнини. Варете и печете храната! Технически обработените въглехидрати като захар и бял хляб не са добър избор за културиста, те повишават нивата на инсулина, като по този начин стимулират отлагането на мазнини.

Въпрос № 16 Отговор: с
Хлябът трябва да бъде намален и дори елиминиран, когато се опитвате да изчистите мазнините. Хлябът, особено белият, води до натрупване на излишни калории, трансформиращи се в мазнини.

Въпрос N 17 Отговор: b
Оводняването Е МНОГО ВАЖНО ЗА КУЛТУРИСТА. Дневната норма вода е около 4,5 литра и зависи главно от физическата активност, температурата на въздуха, изпотяването, наличието на стрес. Водата е най-подценяваният елемент от храненето на спортиста. Ако осем чаши вода са достатъчни за хората, водещи заседнал начин на живот, то това количество рядко е достатъчно за култуpucтa. Жаждата е един алармиращ признак, както за спортиста, така и за възрастните хора.

Оценка на резултатите
Пребройте правилните отговори на въпросите, за да видите вашият резултат:

1 - 6 правилни отговора: Спрете да гледате само картинките в саитовете за фитнес и започнете да четете статиите!
7 - 9 правилни отговора: Все още сте чирак в желязната игра.
10 - 12 правилни отговора: Старо куче.
13 - 15  - Треньор от класа.
16 - 17  - Може би Мр. Олимпия 2010?

 
< Предишна   Следваща >

хранителни добавки протеин езда гейнер l-carnitine креатин Хороскопи bodybuilding fitness

Advertisement
Generated in 0.21742916107178 Seconds