Fitness
Основно меню
FITNES-BG.COM
Фитнес Профил
Фитнес Зали
Хранене
Тренировки
Упражнения
Полезно
Хранителни Добавки
Фитнес Медикаменти
Форум
Фитнес
Фитнес речник
Магазин
Контакти
Фитнес инструктор
Производител:Виж кошницата
Нямате поръчани продукти.
Rhodosorb-FARER 200 gr.
Rhodosorb-FARER 200 gr.
5.00 BGL
Купи

Тениска EXPLODE 2013 - синя
Тениска EXPLODE 2013 - синя
15.00 BGL
Купи

Фитили
Фитили
10.00 BGL
Купи

Вход

Забравена парола
Нямате достъп?
Регистрирайте се!!!

Боралин Slim
Боралин Slim
29.70 BGL
Купи
BCAA Amino Powder
BCAA Amino Powder
19.00 BGL
Купи
Explode Liquid L-carnitine 50ml
Explode Liquid L-carnitine 50ml
3.00 BGL
Купи
Кайсия
Все още се спори дали родината на кайсията е североизточна Япония, или Китай. Дълго време някои учени са твърдели, че Армения е първородината на кайсията заради латинското наименование на плода - Armeniaca vulgaris. През Х век кайсията се разпространява от Апенинския полуостров в Германия и Франция, а по-късно е пренесена в Америка, Африка и Австралия. Древните елини я наричат „Арменска ябълка” и досега тя остава с това наименование. В България кайсията се култивира след Освобождението.
Днес у нас се продават различни сортове кайсии, но винаги трябва да се избират добре узрели плодове, които са съхранявани правилно, за да запазят свежестта и полезните вещества.
Кайсиите са с високо съдържание на захари (от 4 до 20%), основно захароза, Плодовете са невероятно богати на витамини: витамин С (13 мг%); провитамин А (2,48 мг%); витамин В1 (0,04 мг%); витамин РР (0,77 мг%). Богати са още на минерални соли: калий (260 мг%); натрий (1,3 мг%); калций (23,1 мг%); магнезий (8,3 мг%); (желязо 1,4 мг%) и фосфор (21,1 мг%).
Благодарение на магнезия кайсиите действат положително на хората с високо кръвно налягане, а съчетанието на магнезия с фосфора е полезно при активна умствена работа, тъй като се подобрява качествата на паметта. Кайсиите действат благоприятно и при анемии, обща отпадналост на организма, възстановяване след тежки заболявания.
Кайсиите се консумират в свеж вид, сушени или консервирани – във вид на сокове, нектари, компоти, сладка и мармалади.
Сушените кайсии са с по-високо съдържание на витамини и минерали на единица маса.Те действат леко слабително. Освен това сушените кайсии са прекрасен източник на желязо. Полезни са за сърцето и бъбреците.
В кайсиевите ядки се съдържат около 28% белтъчини и 29-58% мазнини, но в тях има и отровни цианиди, поради което трябва да се консумират ограничено.
Диабетиците трябва избягват сушените кайсии поради високата им захарност (50-60%) и значителното количество калий - 1,7 г в 100г  ( дневната потребност е 3-5 г).

За хора, които се стремят да намалят теглото си, през юли е подходящо да се правят разтоварващи кайсиеви дни (два дни седмично). В тези дни се консумират само кайсии-1-1,5 на ден.
В останалите дни от седмицата е препоръчително да се консумира кайсиево-лимонов микс, който се приготвя се от смесването на 4 едро нарязани зрели кайсии, леко намачкани с вилица, сока от 1 лимон, 200мл мляко и 1 супена лъжица мед.
Целта на разтоварващите дни е не само да се намали теглото, а и да се зареди организма с важни витамини и минерали.
Особено полезни са кайсиите за хора, които се чувстват изморени и изнервени от летните горещини. За тях препоръчваме следната напитка: в 200 мл прясно мляко се пасират 3 много добре узрели кайсии, добавят се 1 чаена лъжица мед и 2-3 кубчета лед. Този плодово-млечен коктейл действа успокоително, а е и с отличен вкус. За по-екзотичен аромат могат да се добавят няколко капки ром.

 
< Предишна   Следваща >

хранителни добавки протеин езда гейнер l-carnitine креатин Хороскопи bodybuilding fitness

Advertisement
Generated in 0.24242496490479 Seconds