Fitness
Основно меню
FITNES-BG.COM
Фитнес Профил
Фитнес Зали
Хранене
Тренировки
Упражнения
Полезно
Хранителни Добавки
Фитнес Медикаменти
Форум
Фитнес
Фитнес речник
Магазин
Контакти
Фитнес инструктор
Производител:Виж кошницата
Нямате поръчани продукти.
Вход

Забравена парола
Нямате достъп?
Регистрирайте се!!!

Кайсия
Все още се спори дали родината на кайсията е североизточна Япония, или Китай. Дълго време някои учени са твърдели, че Армения е първородината на кайсията заради латинското наименование на плода - Armeniaca vulgaris. През Х век кайсията се разпространява от Апенинския полуостров в Германия и Франция, а по-късно е пренесена в Америка, Африка и Австралия. Древните елини я наричат „Арменска ябълка” и досега тя остава с това наименование. В България кайсията се култивира след Освобождението.
Днес у нас се продават различни сортове кайсии, но винаги трябва да се избират добре узрели плодове, които са съхранявани правилно, за да запазят свежестта и полезните вещества.
Кайсиите са с високо съдържание на захари (от 4 до 20%), основно захароза, Плодовете са невероятно богати на витамини: витамин С (13 мг%); провитамин А (2,48 мг%); витамин В1 (0,04 мг%); витамин РР (0,77 мг%). Богати са още на минерални соли: калий (260 мг%); натрий (1,3 мг%); калций (23,1 мг%); магнезий (8,3 мг%); (желязо 1,4 мг%) и фосфор (21,1 мг%).
Благодарение на магнезия кайсиите действат положително на хората с високо кръвно налягане, а съчетанието на магнезия с фосфора е полезно при активна умствена работа, тъй като се подобрява качествата на паметта. Кайсиите действат благоприятно и при анемии, обща отпадналост на организма, възстановяване след тежки заболявания.
Кайсиите се консумират в свеж вид, сушени или консервирани – във вид на сокове, нектари, компоти, сладка и мармалади.
Сушените кайсии са с по-високо съдържание на витамини и минерали на единица маса.Те действат леко слабително. Освен това сушените кайсии са прекрасен източник на желязо. Полезни са за сърцето и бъбреците.
В кайсиевите ядки се съдържат около 28% белтъчини и 29-58% мазнини, но в тях има и отровни цианиди, поради което трябва да се консумират ограничено.
Диабетиците трябва избягват сушените кайсии поради високата им захарност (50-60%) и значителното количество калий - 1,7 г в 100г  ( дневната потребност е 3-5 г).

За хора, които се стремят да намалят теглото си, през юли е подходящо да се правят разтоварващи кайсиеви дни (два дни седмично). В тези дни се консумират само кайсии-1-1,5 на ден.
В останалите дни от седмицата е препоръчително да се консумира кайсиево-лимонов микс, който се приготвя се от смесването на 4 едро нарязани зрели кайсии, леко намачкани с вилица, сока от 1 лимон, 200мл мляко и 1 супена лъжица мед.
Целта на разтоварващите дни е не само да се намали теглото, а и да се зареди организма с важни витамини и минерали.
Особено полезни са кайсиите за хора, които се чувстват изморени и изнервени от летните горещини. За тях препоръчваме следната напитка: в 200 мл прясно мляко се пасират 3 много добре узрели кайсии, добавят се 1 чаена лъжица мед и 2-3 кубчета лед. Този плодово-млечен коктейл действа успокоително, а е и с отличен вкус. За по-екзотичен аромат могат да се добавят няколко капки ром.

 
< Предишна   Следваща >

хранителни добавки протеин езда гейнер l-carnitine креатин Хороскопи bodybuilding fitness

Advertisement
Generated in 0.41869497299194 Seconds