Fitness
Основно меню
FITNES-BG.COM
Фитнес Профил
Фитнес Зали
Хранене
Тренировки
Упражнения
Полезно
Хранителни Добавки
Фитнес Медикаменти
Форум
Фитнес
Фитнес речник
Магазин
Контакти
Фитнес инструктор
Производител:Виж кошницата
Нямате поръчани продукти.
Вход

Забравена парола
Нямате достъп?
Регистрирайте се!!!

Популярно
Кафеинът - Ергогенично или опасно средство
Кафеин - Кофеин
В повечето среди използването на кафеинът се счита за жизнеспособен подход към храненето, повишаващ ефективността на тренировката. Кафеинът се съдържа в най-различни продукти - чайове, газирани напитки, какао и разбира се, шоколад. Най-често  естествено го откриваме в чашата кафе. Никой не гледа на чашата чай като на напитка, повишаваща енергията ни за изпълняване на физически упражнения. В края на краищата, можеш да пийнеш чаша чай и преди лягане, а включването на чайника за следобедния чай, евентуално на сянка под някое дърво, е сигнал за отмора и почивка. Ами газираните напитки и шоколадът? Божичко, да не си луд! Всичките тия мазнини! А коката – не се ли извлича кокаин именно от него? Без тия! Може ли да има за мускулите по-силни катаболни агенти от тях? Не. Кафето е това, което повечето хора избират сред всички продукти, съдържащи кафеин. Много се дебатира дали кафето е полезно или не за човека и неговата тренировката. В тази статия ще разкрием неговите положителни и отрицателни страни.
Кафеинът – стимулант на ЦНС
За да определим каква е ползата /или вредата/ за постигане на тренировъчните цели, би било добре най-напред да опишем какво точно представлява кафеинът и как, като се съдържа в кафето, може да окаже положително или отрицателно въздействие. Кафеинът е алкалоид, съдържащ се в редица растения. Кафето е едно от тях, а другото е коката. Не е изненадващо, че влиянието му наподобява това на амфетамините /бързо и интензивно стимулиране на централната нервна система! От тук и въздействието на растението кока и произведения от него кокаин/. Инките са известни със способността си да извършват усилена работа в продължение на дълги часове без да приемат почти никаква храна. /В Андите няма значение дали си на 7 или 11 години/ Племената получават от някъде енергия. Те смучат кока по цял ден и така силно стимулират ЦНС. Макар че могат цял ден да режат растения или да събират реколтата, те в никакъв случай не увеличават сериозно мускулната си маса!
   
Твърдението, че кафето представлява някаква форма на кокаин е твърде пресилено и доста опасно /това не е игрословица/. Когато вкарваме в организма си кафеина с кафето, което пием, полученото стимулиране на ЦНС наподобява ефекта на амфетамините и кокаина. Макар повишената стимулация да създава усещане за прилив на енергия, има и обратна страна на медала.  Стимулацията може бързо да достигне свръх високи нива и да предизвика стресова тревожност, последвана от загуба на апетит и обща умора. Обикновено към този проблем се пристъпва по погрешен начин. Човек, изпаднал в подобни състояния рядко посяга към бяло пилешко месо и печен картоф или купичка овесена каша или пък си почива добре нощем. Вместо това, обикновено се опитва да си възвърне предишната енергия като пие още една чаша кафе. Звучи ли познато в общи линии на тези, които използват амфетамини и кокаин? Трябва да подчертаем, че за да се получи свръх дозата от кафеин при повечето хора, трябва да се погълнат невероятни количества – 40, 50 чаши /5 000, 6 000 мг./. Не означава ли това, че е немислимо да се стигне до свръх доза? Самият термин, независимо от семантиката му, може да всели страх у много от нас. Именно това ни отвежда към следващата точка.
Смущения в сърдечния ритъм у някои хора

Изследванията показват, че някои хора страдат под влияние на кафеина от смущения в сърдечния ритъм. Тези, които страдат от функционални сърдечни смущения изпитват ускорен пулс, повишено кръвно налягане и аритмия. Ето в това се състои и основният проблем. Най-често срещаният съвет, който ще чуете, е, че щом кафеинът е полезен стига да нямате някакви проблеми със сърцето! Не винаги знаем , че сърцето ни не функционира както трябва или, че се подлагаме на риск от някаква аномалия. Изведнъж усещаме ефекта – често толкова сериозно, че е трудно вече да се противостои. За някои сигналът е едва доловим, но въпреки това е също толкова смъртоносен. За тези нещастници първият сигнал за тревога е и последното им издихание. В повечето случаи цената не е чак толкова висока. Процесът е обаче е невъзвратим и човек трябва да се лекува с медикаменти, регулиращи сърдечния ритъм и високото кръвно налягане и това е доста висока цена все пак! А сега, нека ви предложа един-два грейпфрута – много по-добре е да включите невро-предавателите в мозъка си отколкото да взривите влакната на сърдечния си мускул!

Кои са “минималните” ефекти?
Много често се казва, че ефектът от кафеина е “съвсем минимален”. Кой ефект – добрият или лошият? Ако “ефектът е съвсем минимален,” можем да подчертаем, че отрицателният ефект е доказано много вреден за твърде много хора, докато в сравнение с него, положителният е изключително малък. Фактически, щом положителният ефект е “минимален”, защо да рискуваме? Вместо това ви предлагам да хапнете един портокал.
Вкарването на кафеин в организма преобръща нещата
Много по-добре е да се поддържа свежестта на мозъка и да дадем възможност да бъдат изпращани адекватни нервни импулси към сърцето, като съответната реакция на сърцето се основава на синхронизираната биологична функция на организма и процесите протичат в нормална последователност. Това е много по-правилен подход отколкото да тласнем сърцето в действие без да разбудим мозъка. Именно този обратен процес принуждава хората да пият още една чаша кафе, за да се чувстват бодри и будни и в състояние да атакуват ежедневието си! Трябва да изясним също така и появата на още един симптом на пристрастяване, свързан с непрекъснатото приемане на кафеин – организмът изгражда голям толеранс към ефекта от кафеина и са необходимии все по-големи и по-големи количества от него, за да се получи същият ефект.
Макар че мозъкът реагира по гореспоменатия начин /повишено ниво на чувствителност/, сърцето не остава незасегнато и реагира дори когато мозъкът не е активен. Така опасността се удвоява. Мозъкът не е удовлетворен /просто защото въздействието не е насочено към него/, а сърцето е свръхнатоварено поради прекомерната атака на този продукт, който влияе отрицателно на естествените процеси и способността на този най-важния орган на човешкото тяло да функционира правилно. Резултатите са напълно предвидими...проблеми с мозъчните функции.
Положителен ефект от употребата на кафеин
От гледна точка на автора, би трябвало да се избягва кафеина, поради многото отрицателните отклонения, до които води неговата употреба. Най-изразеният отрицателен ефект на кафеина се отнася до получаване на ускорен сърдечен пулс, нервност, загуба на апетит поради тревожност, липса на сън. Друг основен недостатък е почти автоматичното пристрастяване към продукта. Както е случаят с повечето, а може би и всички стимуланти на ЦНС, кафеинът създава навик за употребата му. Появява се тенденция да се консумират все по-големи количества, понякога опасни за здравето и дори за живота! Ще забележите, че често се препоръчва кафеинът да се  приема “в безопасни” и “контролирани” количества. От гледна точка на съотношението риск/полза, за препоръчване е той да се избягва. Отново подчертаваме – прекалените количества предизвикват тревожност, раздразнителност, делириум и дори халюцинации, ако се консумират по време на физическо натоварване. (Stillmer, V. Etal, Caffeine-indused delirium during prolonged competitive stress. Am. J. Psуchiatry. 1978; 135:855.). Да не говорим за отрицателното влияние върху сърцето по време на тежко и продължително физическо натоварване. Това изследване няма да бъде пълно обаче, ако не признаем и ползата от употребата на кафеин. Обърнете внимание на точката “Предполагаема полза”. Най-често подчертаваната полза е подкрепена от жизнено важни аргументи

Следва продължение.... 
 
< Предишна   Следваща >

хранителни добавки протеин езда гейнер l-carnitine креатин Хороскопи bodybuilding fitness

Advertisement
Generated in 0.19653701782227 Seconds