Fitness
Основно меню
FITNES-BG.COM
Фитнес Профил
Фитнес Зали
Хранене
Тренировки
Упражнения
Полезно
Хранителни Добавки
Фитнес Медикаменти
Форум
Фитнес
Фитнес речник
Магазин
Контакти
Фитнес инструктор
Производител:Виж кошницата
Нямате поръчани продукти.
Вход

Забравена парола
Нямате достъп?
Регистрирайте се!!!

Козе и овче мляко
Химичният състав и свойствата на козето мляко са близки до тези на кравето. Козето мляко има бял цвят, което се обяснява с ниското съдържание на каротин в него. В организма на козата каротинът под действието на ензима каротиназа се превръща във витамин А. По този начин каротинът, съдържащ се в храната на козата, преминава в млякото й основно като витамин А.


При коагулиране белтъчините на козето мляко образуват по-нежни флокули в сравнение с кравето мляко. Мастните капки на козето мляко са сравнително по-малки, поради което при утаяване се образува по-малко каймак. Усвояемостта на козето мляко от организма е висока.
Съставът на козето мляко зависи от породата на козата и от климатогеографските условия, при които се отглежда (това важи за всички домашни животни). Характерно за козето мляко е по-високото съдържание на елементите калций, желязо и кобалт в сравнение с кравето мляко. Козето мляко се използува директно за храна и за приготвяне на различни сирена.

Овче мляко. По химичен състав овчето мляко се отличава значително от кравето. Количеството на белтъчините, мазнините, калция, фосфора и кобалта, на витамините от група В е по-високо в сравнение с кравето мляко. Овчето мляко е богато на заменими и незаменими аминокиселини. Усвоява се добре от организма. Използува се широко за получаване на кисело мляко, сирене, масло, кашкавал и други млечни продукти.
 
< Предишна   Следваща >

хранителни добавки протеин езда гейнер l-carnitine креатин Хороскопи bodybuilding fitness

Advertisement
Generated in 0.1240758895874 Seconds