Fitness
Основно меню
FITNES-BG.COM
Фитнес Профил
Фитнес Зали
Хранене
Тренировки
Упражнения
Полезно
Хранителни Добавки
Фитнес Медикаменти
Форум
Фитнес
Фитнес речник
Магазин
Контакти
Фитнес инструктор
Производител:Виж кошницата
Нямате поръчани продукти.
Сълзи от охлюв
Сълзи от охлюв
5.90 BGL
Купи

Боралин Slim
Боралин Slim
29.70 BGL
Купи

Explode Silver Pro
Explode Silver Pro
34.00 BGL
Купи

Вход

Забравена парола
Нямате достъп?
Регистрирайте се!!!

Amino Caps
Amino Caps
45.00 BGL
Купи
Creatine Ethyl Ester Malate
Creatine Ethyl Ester Malate
25.00 BGL
Купи
Explode Mass Gainer 1 kg
Explode Mass Gainer 1 kg
28.00 BGL
Купи
Маргарин, масло, олио
"Мръсни" думи ли са: маргарин, масло, олио
Често пъти грешим при подбора на основни продукти, с които готвим или овкусяваме блюдата.
Нека се опитаме да внесем яснота в това отношение.
В името на стройната и красива фигура мнозина се ограничават в консумацията на мазнини и растителни масла. Други пък се страхуват да прекаляват с мазното, за да не покачат нормалните стойности на холестерола в организма си. Както вече стана дума в предходния материал, в доста от случаите тези ограничения са неоправдани, защото не всички мазнини са вредни. Време е да се отървем от някои предразсъдъци и заблуди по отношение на кравето масло, маргарина и различните видове олио.

Растителните мазнини са за предпочитане пред животинските
И вярно, и невярно
Първите са източник на ненаситени мастни киселини и изобилстват с витамин Е, който е враг № 1 на свободните радикали. Докато вторите доставят на организма наситени мастни киселини и холестерол, който не влияе благоприятно на артериите. Животинските мазнини обаче са ценни заради богатото съдържание на витамин А - с доказан положителен ефект върху зрението и лигавиците. Затова не може да се направи категоричният извод, че всички растителни мазнина са здравословни, а всички животински - не. Кокосовото олио, например, при все растителния си произход, съдържа почти два пъти повече наситени мастни киселини в сравнение с кравето масло.

Маслото е по-нездравословно и по-калорично от олиото
Не е вярно
Кравето масло е отличен доставчик на витамин А и при условие, че се консумира в сурово състояние, е лесносмилаемо. Ако се подложи на термична обработка, то губи водата от съдържанието си и съответно се превръща в тежък за храносмилането продукт. 100 г краве масло съдържа 758 ккал - с цели 150 ккал по-малко от олиото.

Растителните мазнини са висококачествени
И вярно, и невярно
Важи само ако става дума за висококачествени видове олио (зехтин или соево), които не са били подложени на хидрогениране. Бисквитите и други сладкарски продукти, които се предлагат в индустриални количества, от съображение за икономия се приготвят с недотам полезни и качествени растителни мазнини. Да не кажем - дори вредни. На етикета на такива сладкарски продукти обикновено четем „хидрогенирани растителни мазнини", което означава, че освен високо съдържание на наситени мастни киселини имат и друг съществен недостатък - преработени са по химически път.

Маргаринът е вреден
И вярно, и невярно
Маргаринът като продукт също е резултат от хидрогениращи процеси (химически процеси, при които мазнините изкуствено се втвърдяват и съответно - стават вредни за здравето). За препоръчване е да избягваш консумацията на втвърдени маргарини. Жълт семафор се дава на течния маргарин, предназначен само за мазане, който в по-малка степен се подлага на хидрогениране. Според проучване, публикувано в английско медицинско списание, този маргарин не бива да бъде изключван от дневното меню, защото доставя на организма така ценния витамин Е и ненаситени мазнини (антихолестеролови).

Най-висококачественият зехтин е зелен на цвят
Не е вярно
Цветът на зехтина изцяло зависи от вида на маслините, от който е приготвен. А зеленият цвят на маслините пък, в зависимост от реколтата, може да бъде в по-голяма или по-малка степен наситен. В някои от случаите цветът им зависи и от съдържанието на хлорофила, който въобще не е показател за качеството на зехтина.

Зехтинът е най-антихолестероловото олио.
Най-чистият (и най-скъпият) зехтин е отличен продукт, защото се получава чрез студено пресоване, без да се рафинира допълнително, какъвто е случаят с обикновения зехтин например. При обработката му липсват също и редица други манипулации, на които се подлага слънчогледовото олио и други видове масла. Ако искаш да държиш под контрол холестерола си, препоръчително е да заложиш на царевичното или на соевото олио.

Съществуват по-малко калорични и по-леки видове олио
Не е вярно
Олиото е чиста мазнина без вода. 100 г от кой да е вид олио зарежда организма с 900 ккал.

Растителното олио е най-подходящо за пържене
Не всяко
За пържене най-добре е да из ползваш зехтин. Като алтернатива се сочи фъстъченото олио, което е много близко по състав със зехтина. И двата вида олио достигат много бавно точката на горене (моментът, в който олиото изгаря и отделя токсични вещества). Докато слънчогледовото олио се разгражда много бързо.

Здравословният живот е живот без мазнини
Не е вярно
Мазнините трябва да съставляват 30% от ежедневното ни меню. Всъщност, те имат много важни функции за човешкия организъм. Предпазват ни от студа, доставят и подпомагат усвояването на мастноразтворими витамини (А, Д, Е, К), участват в синтеза на хормони и на простагландина (противоракова субстанция, необходима за репродуктивните и жизнени функции на тялото)

 
< Предишна   Следваща >

хранителни добавки протеин езда гейнер l-carnitine креатин Хороскопи bodybuilding fitness

Advertisement
Generated in 0.13116693496704 Seconds