Fitness
Основно меню
FITNES-BG.COM
Фитнес Профил
Фитнес Зали
Хранене
Тренировки
Упражнения
Полезно
Хранителни Добавки
Фитнес Медикаменти
Форум
Фитнес
Фитнес речник
Магазин
Контакти
Фитнес инструктор
Производител:Виж кошницата
Нямате поръчани продукти.
Вход

Забравена парола
Нямате достъп?
Регистрирайте се!!!

Мед всеки ден

Неслучайно лекарите препоръчват да се замени захарта с мед. Медът е един уникален продукт, който може да ви дари със здраве, красота, отлично самочувствие и младост.
Съвременната наука отдавна доказа, че всяка капка мед съдържа повече от 70 важни за човешкото здраве вещества. Въглехидратите в меда (глюкоза и фруктоза), в сравнение с обичайната захар, се усвояват по-лесно и съдействат за съхраняване на мускулната сила. Особено полезен е медът за подрастващия организъм, тъй като влия благотворно на растежа.

Ферментите в състава на тази чудесна храна стимулират храносмилателните процеси и подобряват обмяната на веществата, белтъчините участват в образуването на хормони, а минералите регулират дейността на нервната система, кръвообразуването, тъканното дишане. Трудно ще е да се изредят всички ползи от меда. Ще се спрем само на няколко важни причини да се консумира мед от хората, независимо от възрастта им.
 

  

Медът защитава организма от рак и болести на сърцето. Главният защитник се явява в образа на мощните антиоксиданти – флавоноиди. Медиците твърдят, че ако хора със сърдечни заболявания приемат в продължение на 2 месеца по 50 грама качествен мед, то тяхното състояние значително се подобрява.
Според народната медицина, натрупала дългогодишен опит, медът е много добър приятел на вашия стомах. Той е добро лечебно средство при язва на стомаха и на дванадесетопръстника, при гастрит и други заболявания на стомашно-чревния тракт. При язвена болест се препоръчва да се приемат 30 грама мед сутрин, 40 грама през деня и 30 грама вечер, като се спазва правилото 1,5-2 преди ядене или 3 часа след него, като медът се разтваря в леко топла вода.

Медът има силен антисептичен ефект и ако редовно се приема на гладно сутрин, предпазва от гастрит, холецистит и панкреатит.

Медът помага при простуда. Могат да се прилагат различни рецепти, но една от най-ефективните е медът да се разтвори в топло мляко – 1 супена лъжица мед в 200 мл мляко.
Могат да се използват и други популярни рецепти, например: сок от един лимон се смесва с 100 грама мед. Приема на 3 пъти през деня по една супена лъжица преди ядене.
Много популярна е рецептата с черна ряпа: в добре измитата ряпа се издълбава малка ямка с тесен отвор отдолу, в която се се сипват 2 лъжици мед. Ряпата се покрива с плътна хартия и се оставя да престои 4 часа над подходящ съд, в който да капе медът, минаващ през ряпата. Три-четири пъти през деня се приема по 1 ч. л. от изтеклия мед – преди хранене, а последният прием е преди сън.

Медът е отличен пробиотик, който ще подобри храносмилането ви и ще помогне за възстановяване на полезната микрофлора в организма. В него са открити шест вида лактобацили и четири вида бифидобактерии.

Медът се явява мощен антидепресант. Всеки, който страда от синдром на хронична умора, а това е често явление сред градското население, би трябвало да консумира редовно мед. Податливите към стрес хора трябва също да включват ежедневно в менюто си мед.

Според медиците възрастен човек може да консумира с профилактична цел 60-100 грама мед на няколко приема за денонощието. При децата тази норма трябва да се намали: 30-50 грама.
Нужно е да се отчитат и индивидуалните особености, като: тегло, общ начин на хранене, прием на захари, заболявания и др.
Ако решите да приемате меда, разтворен във вода, което е много правилно, помнете, че не бива да ползвате гореща вода, а топла, за да не унищожите полезните свойства на този уникален продукт.

 
< Предишна   Следваща >

хранителни добавки протеин езда гейнер l-carnitine креатин Хороскопи bodybuilding fitness

Advertisement
Generated in 0.15840792655945 Seconds