Fitness
Основно меню
FITNES-BG.COM
Фитнес Профил
Фитнес Зали
Хранене
Тренировки
Упражнения
Полезно
Хранителни Добавки
Фитнес Медикаменти
Форум
Фитнес
Фитнес речник
Магазин
Контакти
Фитнес инструктор
Производител:Виж кошницата
Нямате поръчани продукти.
Мъжки потник Explode
Мъжки потник Explode
15.00 BGL
Купи

L-carnitine capsules
L-carnitine capsules
28.00 BGL
Купи

Хеликс Флекси
Хеликс Флекси
18.70 BGL
Купи

Вход

Забравена парола
Нямате достъп?
Регистрирайте се!!!

Тениска Explode (с бродерия)
Тениска Explode (с бродерия)
20.00 BGL
Купи
Explode Мъжки потник
Explode Мъжки потник
15.00 BGL
Купи
Мъжки потник Explode
Мъжки потник Explode
15.00 BGL
Купи
Мед от елда

За ползите от елдата като храна сме разказвали в статията „Елда”, но са известни и ползи от растението като цяло. Например, смачканите пресни листа на елдата се използват при лечение на гнойни рани, циреи и лечение на конюнктивит. Брашното от елда се използва за компреси и мехлеми, прилагащи се при различни кожни заболявания и злокачествени тумори.

Но особено ярко изразени лечебни свойства има медът от елда, който се препоръчва при проблеми със стомашно-чревния тракт, атеросклероза, малокръвие и сърдечни проблеми. Той притежава свойството да нормализира нивото на хемоглобина в организма, както и да регулира кръвното налягане. Прилага се при лечение на възпалителни процеси, кожни заболявания, неврастения.

  

Пчелите събират меда от цветовете на елдата и в зависимост от сорта медът може да бъде на цвят от тъмножълт до тъмнокафяв с червеникав отенък. Специалистите смятат, че колкото е по-тъмен цветът на меда, толкова по-лечебен е той, тъй като в него се съдържат повече минерали.

В състава на меда от елда са открити: калий, калций, магнезий, желязо, фосфор, мед, манган, цинк и други макро- и микроелементи. В него има богата гама витамини: Р, РР, В1, В2, Е и К. Аминокиселинният му профил също е разнообразен.

Медът от елда има остър и пикантен вкус, който трудно може да бъде сбъркан с мед от други растения. Ароматът му също е специфичен, но много приятен.

Кристализира бързо. Трябва да се държи далече от силно миришещи храни и предмети, тъй като поема миризма бързо, а това разваля свойствата и аромата му.

За профилактика се препоръчва да се взема на гладно по една супена лъжица мед, разтворена в чаша топла вода, в продължение на 30 дни.

 
< Предишна   Следваща >

хранителни добавки протеин езда гейнер l-carnitine креатин Хороскопи bodybuilding fitness

Advertisement
Generated in 0.17676019668579 Seconds