Fitness
Основно меню
FITNES-BG.COM
Фитнес Профил
Фитнес Зали
Хранене
Тренировки
Упражнения
Полезно
Хранителни Добавки
Фитнес Медикаменти
Форум
Фитнес
Фитнес речник
Магазин
Контакти
Фитнес инструктор
Производител:



Виж кошницата
Нямате поръчани продукти.
Вход





Забравена парола
Нямате достъп?
Регистрирайте се!!!

Мед от елда

За ползите от елдата като храна сме разказвали в статията „Елда”, но са известни и ползи от растението като цяло. Например, смачканите пресни листа на елдата се използват при лечение на гнойни рани, циреи и лечение на конюнктивит. Брашното от елда се използва за компреси и мехлеми, прилагащи се при различни кожни заболявания и злокачествени тумори.

Но особено ярко изразени лечебни свойства има медът от елда, който се препоръчва при проблеми със стомашно-чревния тракт, атеросклероза, малокръвие и сърдечни проблеми. Той притежава свойството да нормализира нивото на хемоглобина в организма, както и да регулира кръвното налягане. Прилага се при лечение на възпалителни процеси, кожни заболявания, неврастения.

  

Пчелите събират меда от цветовете на елдата и в зависимост от сорта медът може да бъде на цвят от тъмножълт до тъмнокафяв с червеникав отенък. Специалистите смятат, че колкото е по-тъмен цветът на меда, толкова по-лечебен е той, тъй като в него се съдържат повече минерали.

В състава на меда от елда са открити: калий, калций, магнезий, желязо, фосфор, мед, манган, цинк и други макро- и микроелементи. В него има богата гама витамини: Р, РР, В1, В2, Е и К. Аминокиселинният му профил също е разнообразен.

Медът от елда има остър и пикантен вкус, който трудно може да бъде сбъркан с мед от други растения. Ароматът му също е специфичен, но много приятен.

Кристализира бързо. Трябва да се държи далече от силно миришещи храни и предмети, тъй като поема миризма бързо, а това разваля свойствата и аромата му.

За профилактика се препоръчва да се взема на гладно по една супена лъжица мед, разтворена в чаша топла вода, в продължение на 30 дни.

 
< Предишна   Следваща >

хранителни добавки протеин езда гейнер l-carnitine креатин Хороскопи bodybuilding fitness

Advertisement
Generated in 0.51450610160828 Seconds