Fitness
Основно меню
FITNES-BG.COM
Фитнес Профил
Фитнес Зали
Хранене
Тренировки
Упражнения
Полезно
Хранителни Добавки
Фитнес Медикаменти
Форум
Фитнес
Фитнес речник
Магазин
Контакти
Фитнес инструктор
Производител:Виж кошницата
Нямате поръчани продукти.
Вход

Забравена парола
Нямате достъп?
Регистрирайте се!!!

Месо, но от какво?
Image 

За всеки, който се занимава с фитнес, месото е изключително важна храна, защото играе значима роля в здравословното и балансирано хранене. Това е свързано с наличието на жизненоважните витамини и минерали в месата и с това, че те са отличен източник на протеини. Нашето тяло се нуждае от протеини, за да расте и да се възстановява. В статията “Белтъчини – или от какво се правят мускули” е дадена справка за съдържанието на белтъчини в някои видове месо. Също така месото е ценен източник на енергия. Желязо, цинк и селен, витамин В и D са само някои от жизненоважните съставки, които се съдържат в говеждото, свинското и птичето месо.

Червените меса са добър източник на лесно абсорбиращо се желязо. Свинската рибица осигурява витамин В, а черният дроб (пилешки, телешки, агнешки) доставя много хранителни вещества от витамин A до цинк. Витамин С, съдържащ се в зеленчуците, спомага за по-доброто абсорбиране на желязо в месото, така че комбинацията от месо и зеленчуци е изключително полезна и здравословна.

Известно е, че различните видове месо имат и различни качества. Трениращите знаят добре основните принципи: първо, не е желателно да  се консумират тлъсти меса; второ, не е желателно да се пържи месото; трето, за предпочитане е месо, а не продукти от мляно месо. За жалост деликатеси като пастърма и пушени филета също не са най-полезното нещо за спортисти, особено когато се стремят да изчистят максимално мазнините от тялото си, тъй като количеството на готварска сол е твърде голямо в тези вкуснотийки.
Най-добре – чисто месo, сварено или печено.
Накратко ще се спрем на някои видове меса и мястото им здравословното хранене.

Птичи меса -основни предимства на птичите меса са лесната смилаемост, добрите вкусови качества, сравнително бърза обработка. Месото на птиците в сравнение с това на бозайниците има много по-малко съединителна тъкан и е по-крехко. Мазнината се намира предимно под кожата и около вътрешните органи. Отстранявайте кожата, когато сте на диета.

Пилешко месо
Пилешкото месо съдържа 15-18% белтъчини, а мазнините са едва 4%. То е за предпочитане и защото наситените и ненаситените мастни киселини в него са с най-добър баланс. Богато е на мастноразтворимите витамини А, D и Е. Съдържа много витамини от групата В, а също и важни  минерални вещества като желязо и фосфор. Мазнините от птици са богати на наситени мастни киселини, което ги прави биологично активни. Те имат ниска температура на топене и много добра усвояемост. Много бедно на съединителна тъкан (сухожилия), птичето месо е лесноусвояемо. Подходящо е за спортисти, възрастни хора, дори за малки деца, тъй като не претоварва неукрепналата им храносмилателна система.

Всеки, който спазва диета  с цел намаляване на лично тегло или изчистване на мазнини, трябва да отделя кожата. Диетолозите съветват това да става още преди термичната обработка, ако целта е да се сведат до минимум постъпващите в организма мазнини.

Пуешко месо
Пуешкото месо се усвоява лесно от организма. Съдържа много протеини, малко мазнини, които са по-концентрирани в кожата. В 100 грама пуешко се съдържат 136 калории, 25 грама белтъчини и 3 грама ненаситени мазнини. По-голям процент мазнини има в черното пуешко месо. В пуешкото има още желязо, цинк, фосфор и витамин B. Цинкът играе голяма роля за ензимите в човешкия организъм и за поддържане на имунната система. Голям плюс на това месо е наличието на селен, защото този минерал е от изключителна важност за здравето, тъй като той е мощен антиоксидант. По нискокалорично е бялото пуешко месо, което представлява 70% от месото на пуйката, но разликата с калоричната стойност на черното пуешко месо е само около 10 калории. Така че като цяло пуешкото е много подходяща храна за хора, занимаващи се с фитнес или пазещи диети за отслабване.

Щраусово месо
Особено полезно е щраусовото месо, защото е ниско калорично - 0,03 % мазнини, но в същото време протеините са 22 %. Освен това се готви лесно. Наричат го месото на третото хилядолетие. Ще е необходимо обаче време, докато щраусовото месо стане постоянно за трапезата на европейците.

Заешко месо
Съдържанието на мазнини в заешкото зависи от степента на угоеност и варира от 6 до 20%, а на белтъчните вещества е от 18 до 23%. Месото на домашния заек се отличава със значително високото съдържание на пълноценни белтъци и по-ниското съдържание на непълноценни съединително тъканни белтъци. Лесната им усвоимост (до 90%) от човешкия организъм правят заешкото полезно за деца и възрастни.
Диетичните качества на месото се обуславят до голяма степен от ниското съдържание на холестерин и високото съдържание на лецитин. В сравнение с пилешкото месо заешкото съдържа 2,7 пъти, а в сравнение с телешкото - 2,4 пъти по-малко холестерин. За хората, които са на диети с цел намаляване на килограми и чистене на мазнини, е важно да знаят, че трябва да избират по-млади и по-малко угоени зайци. Наличните мазнини трябва да се почистват още преди кулинарната обработка.

Телешко месо
Телешкото месо е богато на  протеини, витамини B6, B2 и B12, селен, фосфор и ниацин.Също така е мощен източник на желязо и цинк, които подпомагат поддържането на нашето здраве. В телешкото месо има несравнимо по-малко мазнини от свинското .Сварено добре, то може да се консумира и студено, което е твърде удобно при диети.

Справка за калориите в 100 грама продукт.
Свински бут292 ккал.
Свински врат250 ккал.
Свински джолан271 ккал.
Свинско филе176 ккал.
Свински котлет258 ккал.
Пиле варено125 ккал.
Пиле печено144 ккал.
Пилешко бутче120 ккал.
Пилешко месо бяло109 ккал
Пуешко месо136ккал
Телешка плешка118 ккал.
Телешки бут107 ккал.
Телешки гърди142 ккал.
Заешко(неугоено)140 ккал.

 
 
< Предишна   Следваща >

хранителни добавки протеин езда гейнер l-carnitine креатин Хороскопи bodybuilding fitness

Advertisement
Generated in 0.16197800636292 Seconds