Fitness
Основно меню
FITNES-BG.COM
Фитнес Профил
Фитнес Зали
Хранене
Тренировки
Упражнения
Полезно
Хранителни Добавки
Фитнес Медикаменти
Форум
Фитнес
Фитнес речник
Магазин
Контакти
Фитнес инструктор
Производител:Виж кошницата
Нямате поръчани продукти.
Вход

Забравена парола
Нямате достъп?
Регистрирайте се!!!

Мляко и млечни продукти в храненето на човека - част III
Млякото и млечните продукти са полезни и за подземните работници, за работещите в условия с физични вредни фактори — производствен прах, шум, вибрации, висока или ниска температура. Млякото и млечните продукти влизат в ежедневното хранене и на селскостопанските работници, транспортните работници, спортистите и т. н.


Млякото заема изключително място в лечебното хранене. Това се обуславя от неговите ценни свойства, които вече изтъкнахме. Съдържащите се в млякото и млечните продукти метионин, лецитин и фосфор имат благоприятно действие върху мастната обмяна. Лактоалбуминът и казеинът на млякото стимулират обмяната на белтъчините в организма. Образуването на лесноусвоими пептиди от млечния белтък в червата осигурява доброто усвояване на минералните соли и особено на калция и желязото. Прибавянето на мляко към хляба го обогатява с аминокиселината лизин и го прави по-пълноценен за болния организъм. Млякото се усвоява от организма при минимална загуба на енергия. Натрият и калият в млякото са в съотношение 1:2,5, поради което млякото се използува като пикочогонно средство. От значение за лечебните свойства на млякото е и неговата алкална реакция, която се обуславя от повишеното съдържание на катиони (калций, калий, натрий и магнезий) в неговия сух остатък.
В лечебното и диетичното хранене се използуват пълномаслено, обезмаслено, кисело и сухо мляко, а също и различни млечни продукти. В зависимост от техния химичен състав, енергийна стойност и биологични свойства тези продукти се включват в определени количества в различните лечебни диети.
Пълноценното прясно мляко се прилага в лечебното хранене при гастрити и язвена болест на стомаха, при сърдечносъдови заболявания, туберкулоза, възпалителни процеси и др.
Противопоказано е при ентероколити, гастрити с понижена киселинност на стомашния сок, хранителни алергии и други заболявания.
Киселото мляко се прилага в лечебното хранене при различни заболявания. Действува благоприятно върху нервната система, възбужда апетита.
Сметаната се прилага в лечебното хранене за подобрение на вкуса на ястията при заболявания, свързани с липса на солна киселина в стомашния сок, при бъбречни заболявания, диабет и др.
Изварата с киселинност 160 ÷ 170°Т се прилага при стомашно-чревни заболявания. Прясно приготвената извара с киселинност до 50°Т се включва в лечебните диети при чернодробни, жлъчни и други заболявания.
Сиренето и кашкавалът като пълноценни млечни продукти се използуват в лечебното хранене във възстановителния период след прекарано инфекциозно заболяване, при следоперативно възстановяване и други подобни. Препоръчват се сирената от краве мляко, които са с по-ниска масленост. Смята се, че сиренето действува възбуждащо върху нервната система (при зреенето му се образуват вещества, които стимулират симпатикусовия дял на вегетативната нервна система), поради което консумацията му преди сън не се препоръчва. Бялото саламурено сирене задължително се изкисва във вода преди употреба.
Топените сирена също се прилагат в лечебното хранене като източник на пълноценни белтъчини и калций и като продукти с изразено противокиселинно действие.
Сладоледът е пълноценен млечен продукт, в състава на който влизат освен мляко и сметана още яйца, захар, плодове, ядки и др. Млечно-яйченият сладолед съдържа повече желязо. Сладоледът се използува в лечебното хранене при много диети.
Кравето масло е основна мазнина за приготвяне на ястията, включени в лечебните диети.

Млякото и млечните продукти в храненето на човека - част I
Млякото и млечните продукти в храненето на човека - част II
 
< Предишна   Следваща >

хранителни добавки протеин езда гейнер l-carnitine креатин Хороскопи bodybuilding fitness

Advertisement
Generated in 0.17947793006897 Seconds