Fitness
Основно меню
FITNES-BG.COM
Фитнес Профил
Фитнес Зали
Хранене
Тренировки
Упражнения
Полезно
Хранителни Добавки
Фитнес Медикаменти
Форум
Фитнес
Фитнес речник
Магазин
Контакти
Фитнес инструктор
Производител:Виж кошницата
Нямате поръчани продукти.
Вход

Забравена парола
Нямате достъп?
Регистрирайте се!!!

Мляко и млечни продукти в храненето на човека - част II
Всекидневното меню на възрастните и старите хора задължително трябва да включва и млечни продукти. Това се обуславя от високите хранителни и биологични свойства на млякото и млечните продукти и от тяхната добра смилаемост и усвояемост. Особено полезни за стареещия организъм са млечнокиселите продукти, които при намалената функционална способност на храносмилателната система се оползотворяват най-добре.
 

Предимството на млечнокиселите продукти се изявява в частичната пептонизация (разпадане) на млечния белтък под действието на ензимите, отделяни от млечнокиселите бактерии. Така подготвеният млечен белтък се обработва значително по-малко в храносмилателния тракт и по-лесно се усвоява. Освен това млечната киселина изменя средата и създава условия за по-добра изява на млечнокиселите бактерии не само в самия продукт, но и в храносмилателния тракт. Това е от голямо значение за нормализирането на чревната флора в старческия организъм.
Нормалната микрофлора в червата на човека е антагонист на вредните микроорганизми, които проникват в тях, и по-специално на гнилостните бактерии. Тя синтезира някои жизненоважни витамини: B1, B2, В6, пантотенова, никотинова и фолиева киселина, също някои аминокиселини. Освен това от важно значение е, че стареещият организъм получава чрез млечнокиселите продукти и необходимите основни хранителни и биологично активни съставки от млечен произход (белтъчини, мазнини, въглехидрати, витамини и минерални соли). От друга страна, киселото мляко и другите млечнокисели продукти притежават лечебни свойства при редица чревни заболявания, които са чести при старите хора (напр. колит, запек).
Те оказват укрепващо и тонизиращо действие, подобряват стомашната секреция, нормализират чревната перисталтика, намаляват газо образуването, подобряват обменните процеси, стимулират функциите на нервната система. Според съвременните научни данни млечнокиселите продукти се отнасят към групата храни с изразено противоатеросклеротично действие, забавят процесите на стареене.
На хората на умствения труд млякото и млечните продукти трябва да доставят около 25% от нужния им животински белтък, 25% от мазнините, 10% от общото количество въглехидрати. Особено полезен млечен продукт е изварата, която е богата на аминокиселината метионин.
Обездвижването и психичното напрежение при умствения труд изискват консумация на хранителни продукти с висока биологична стойност и ниска енергийност. Млякото и млечните продукти са особено полезни.
За хората на физическия труд млякото и млечните продукти са ценна и незаменима храна за всички възрастови групи. Специално внимание се обръща на младите работници, като се отчитат не само характерът и интензивността на извършената работа, но и физиологичните особености на организма - все още незавършените процеси на растеж и развитие, които при човека продължават до 25 години. От голямо значение за младите работници е включването в дневния им хранителен режим на достатъчно количество белтък от животински произход и на първо място млечен белтък. Той е необходим за нормалното протичане на градивните (пластичните) процеси. Млякото и млечните продукти доставят лесно усвоим калций, също нужен за растежа на организма.
На работниците, които се трудят в условия с химични вредности, се дава мляко (прясно или кисело) като предпазна храна по 500 мл. на ден. Млякото повишава общата функционална способност на организма и смекчава действието на радиоактивните и отровните химични вещества. Ето защо в предпазно-професионалното хранене на работещите в условия с радиоактивни и токсични химични вещества се дава прясно пълномаслено мляко (след преваряване) или сухо пълномаслено мляко, приготвено в разтворен вид за консумация.
Прясното мляко може да се замени с равно количество млечнокисели продукти - кисело мляко, плодово мляко,  и др. При производството и преработката на антибиотици се дава само кисело мляко.

Млякото и млечните продукти в храненето на човека - част I
 
< Предишна   Следваща >

хранителни добавки протеин езда гейнер l-carnitine креатин Хороскопи bodybuilding fitness

Advertisement
Generated in 0.2071590423584 Seconds