Fitness
Основно меню
FITNES-BG.COM
Фитнес Профил
Фитнес Зали
Хранене
Тренировки
Упражнения
Полезно
Хранителни Добавки
Фитнес Медикаменти
Форум
Фитнес
Фитнес речник
Магазин
Контакти
Фитнес инструктор
Производител:Виж кошницата
Нямате поръчани продукти.
Мъжки потник Explode
Мъжки потник Explode
15.00 BGL
Купи

BCAA Amino capsules
BCAA Amino capsules
23.00 BGL
Купи

6 Pro
6 Pro
112.00 BGL
Купи

Вход

Забравена парола
Нямате достъп?
Регистрирайте се!!!

Amino Caps
Amino Caps
45.00 BGL
Купи
Creatine Monohydrate Pure
Creatine Monohydrate Pure
11.00 BGL
Купи
Livervitol
Livervitol
29.90 BGL
Купи
Мляко и млечни продукти в храненето на човека - част II
Всекидневното меню на възрастните и старите хора задължително трябва да включва и млечни продукти. Това се обуславя от високите хранителни и биологични свойства на млякото и млечните продукти и от тяхната добра смилаемост и усвояемост. Особено полезни за стареещия организъм са млечнокиселите продукти, които при намалената функционална способност на храносмилателната система се оползотворяват най-добре.
 

Предимството на млечнокиселите продукти се изявява в частичната пептонизация (разпадане) на млечния белтък под действието на ензимите, отделяни от млечнокиселите бактерии. Така подготвеният млечен белтък се обработва значително по-малко в храносмилателния тракт и по-лесно се усвоява. Освен това млечната киселина изменя средата и създава условия за по-добра изява на млечнокиселите бактерии не само в самия продукт, но и в храносмилателния тракт. Това е от голямо значение за нормализирането на чревната флора в старческия организъм.
Нормалната микрофлора в червата на човека е антагонист на вредните микроорганизми, които проникват в тях, и по-специално на гнилостните бактерии. Тя синтезира някои жизненоважни витамини: B1, B2, В6, пантотенова, никотинова и фолиева киселина, също някои аминокиселини. Освен това от важно значение е, че стареещият организъм получава чрез млечнокиселите продукти и необходимите основни хранителни и биологично активни съставки от млечен произход (белтъчини, мазнини, въглехидрати, витамини и минерални соли). От друга страна, киселото мляко и другите млечнокисели продукти притежават лечебни свойства при редица чревни заболявания, които са чести при старите хора (напр. колит, запек).
Те оказват укрепващо и тонизиращо действие, подобряват стомашната секреция, нормализират чревната перисталтика, намаляват газо образуването, подобряват обменните процеси, стимулират функциите на нервната система. Според съвременните научни данни млечнокиселите продукти се отнасят към групата храни с изразено противоатеросклеротично действие, забавят процесите на стареене.
На хората на умствения труд млякото и млечните продукти трябва да доставят около 25% от нужния им животински белтък, 25% от мазнините, 10% от общото количество въглехидрати. Особено полезен млечен продукт е изварата, която е богата на аминокиселината метионин.
Обездвижването и психичното напрежение при умствения труд изискват консумация на хранителни продукти с висока биологична стойност и ниска енергийност. Млякото и млечните продукти са особено полезни.
За хората на физическия труд млякото и млечните продукти са ценна и незаменима храна за всички възрастови групи. Специално внимание се обръща на младите работници, като се отчитат не само характерът и интензивността на извършената работа, но и физиологичните особености на организма - все още незавършените процеси на растеж и развитие, които при човека продължават до 25 години. От голямо значение за младите работници е включването в дневния им хранителен режим на достатъчно количество белтък от животински произход и на първо място млечен белтък. Той е необходим за нормалното протичане на градивните (пластичните) процеси. Млякото и млечните продукти доставят лесно усвоим калций, също нужен за растежа на организма.
На работниците, които се трудят в условия с химични вредности, се дава мляко (прясно или кисело) като предпазна храна по 500 мл. на ден. Млякото повишава общата функционална способност на организма и смекчава действието на радиоактивните и отровните химични вещества. Ето защо в предпазно-професионалното хранене на работещите в условия с радиоактивни и токсични химични вещества се дава прясно пълномаслено мляко (след преваряване) или сухо пълномаслено мляко, приготвено в разтворен вид за консумация.
Прясното мляко може да се замени с равно количество млечнокисели продукти - кисело мляко, плодово мляко,  и др. При производството и преработката на антибиотици се дава само кисело мляко.

Млякото и млечните продукти в храненето на човека - част I
 
< Предишна   Следваща >

хранителни добавки протеин езда гейнер l-carnitine креатин Хороскопи bodybuilding fitness

Advertisement
Generated in 0.20392107963562 Seconds