Fitness
Основно меню
FITNES-BG.COM
Фитнес Профил
Фитнес Зали
Хранене
Тренировки
Упражнения
Полезно
Хранителни Добавки
Фитнес Медикаменти
Форум
Фитнес
Фитнес речник
Магазин
Контакти
Фитнес инструктор
Производител:Виж кошницата
Нямате поръчани продукти.
Вход

Забравена парола
Нямате достъп?
Регистрирайте се!!!

Мляко и млечни продукти в храненето на човека
Както вече се изтъкна, млякото и млечните продукти заемат важно място сред продуктите от животински произход, използувани в рационалното, профилактичното и диетичното хранене на човека. Това се обуславя от благоприятното съотношение на аминокиселините в млечния белтък, от високата усвояемост на млечната мазнина, намираща се в състояние, на финна емулсия, от специфичните свойства на млечната захар, от лесната усвояемост на минералните соли и витамините на млякото. Всички тези свойства на млякото се запазват и в млечните продукти.Млякото и млечните продукти спадат към групата на основните храни на човека (хляб, мляко, месо, зеленчуци и плодове), чиято консумация е ежедневна. Според физиологично обоснованите норми за потребление на хранителните продукти в натурален вид за нашата страна на млякото и млечните продукти се пада значително място.
Консумацията на мляко и млечни продукти се препоръчва за всички възрасти и професионални групи от населението. За децата от 0 до 17 години е необходимо възможното най-широко включване на млякото и млечните продукти в дневния им хранителен режим. Но не следва да се разбира, че нормалното развитие на детето може да се постигне с употребата на прекомерно голямо количество мляко. Млякото, както и всеки хранителен продукт, трябва да влиза в дневното меню на детето в определеното количество. Освен мляко (прясно или кисело) децата трябва да получават и различни млечни продукти. Не бива да се забравя, че млякото е храна, а не напитка за утоляване на жаждата по всяко време на деня.
Млякото е един от най-пълноценните хранителни продукти за растящия организъм. Основните хранителни вещества (белтъчини, мазнини и въглехидрати) са в съотношение, отговарящо на физиологичните нужди на организма. Децата лесно усвояват млечните съставки. Така белтъчините на млякото се усвояват в 95—96%, млечната мазнина - в 96%, а лактозата - в 98%.
Млякото е ценен източник на витамини и минерални соли за детския организъм. Витамините A, D и Е, които се разглеждат като витамини на растежа, се доставят на детския организъм в достатъчни количества през пролетно-лятно-есенния период при условие, че животните получават храната си в прясно състояние (зелена трева, люцерна и др. ).
Основните минерални вещества, които децата получават с млякото, са калций, фосфор, натрий, а също и редица микроелементи (мед, цинк, желязо и др. ). Така например кърмачетата задоволяват напълно своята потребност от натрий (около 30 мг натрий на 1 кг телесна маса) с консумираното от тях мляко.
(Добавянето на мляко към различните други храни (брашно, пшеница за варене, ориз, овесени ядки и др.), също и включването му в дневния хранителен режим на детето, допринася за повишаването на тяхната усвояемост.
Млякото и млечните продукти, консумирани от децата, служат, макар и в по-слаба степен, като възбудители на храносмилателната секреция, а в същото време за храносмилането им са необходими незначителни количества храносмилателни сокове (стомашни, чревни, жлъчни).
За ранната детска възраст са подходящи всички асортименти краве мляко: пастьоризирано, на прах, кондензирано, кисело мляко. Най-пълноценни за тази възраст са специалните детски млека, предлагани в прахообразно състояние. Децата от предучилищната възраст трябва постепенно да привикнат да консумират всички видове млечни продукти и особено млечнокиселите (кисело мляко със и без захар, извара и Др.). Млечнокиселата микрофлора в тези продукти създава в червата на децата кисела среда, в която гнилостните микроорганизми не могат да съществуват и по този начин при консумирането им се потискат гнилостните процеси в червата. У деца, които имат разстроено храносмилане, млечнокиселите продукти допринасят за нормализиране на функцията на стомашно-чревния тракт.

Следва продължение...
 
< Предишна   Следваща >

хранителни добавки протеин езда гейнер l-carnitine креатин Хороскопи bodybuilding fitness

Advertisement
Generated in 0.22145104408264 Seconds