Fitness
Основно меню
FITNES-BG.COM
Фитнес Профил
Фитнес Зали
Хранене
Тренировки
Упражнения
Полезно
Хранителни Добавки
Фитнес Медикаменти
Форум
Фитнес
Фитнес речник
Магазин
Контакти
Фитнес инструктор
Производител:Виж кошницата
Нямате поръчани продукти.
Gold Matrix Gainer
Gold Matrix Gainer
38.00 BGL
Купи

Y3K Food
Y3K Food
39.00 BGL
Купи

Explode Mass Gainer 1 kg
Explode Mass Gainer 1 kg
28.00 BGL
Купи

Вход

Забравена парола
Нямате достъп?
Регистрирайте се!!!

Снейл Еликсир
Снейл Еликсир
8.50 BGL
Купи
Шейкър Explode 600мл
Шейкър Explode 600мл
7.00 BGL
Купи
Регенериращ гел Мукофикс
Регенериращ гел Мукофикс
12.00 BGL
Купи
Мляко и млечни продукти в храненето на човека
Както вече се изтъкна, млякото и млечните продукти заемат важно място сред продуктите от животински произход, използувани в рационалното, профилактичното и диетичното хранене на човека. Това се обуславя от благоприятното съотношение на аминокиселините в млечния белтък, от високата усвояемост на млечната мазнина, намираща се в състояние, на финна емулсия, от специфичните свойства на млечната захар, от лесната усвояемост на минералните соли и витамините на млякото. Всички тези свойства на млякото се запазват и в млечните продукти.Млякото и млечните продукти спадат към групата на основните храни на човека (хляб, мляко, месо, зеленчуци и плодове), чиято консумация е ежедневна. Според физиологично обоснованите норми за потребление на хранителните продукти в натурален вид за нашата страна на млякото и млечните продукти се пада значително място.
Консумацията на мляко и млечни продукти се препоръчва за всички възрасти и професионални групи от населението. За децата от 0 до 17 години е необходимо възможното най-широко включване на млякото и млечните продукти в дневния им хранителен режим. Но не следва да се разбира, че нормалното развитие на детето може да се постигне с употребата на прекомерно голямо количество мляко. Млякото, както и всеки хранителен продукт, трябва да влиза в дневното меню на детето в определеното количество. Освен мляко (прясно или кисело) децата трябва да получават и различни млечни продукти. Не бива да се забравя, че млякото е храна, а не напитка за утоляване на жаждата по всяко време на деня.
Млякото е един от най-пълноценните хранителни продукти за растящия организъм. Основните хранителни вещества (белтъчини, мазнини и въглехидрати) са в съотношение, отговарящо на физиологичните нужди на организма. Децата лесно усвояват млечните съставки. Така белтъчините на млякото се усвояват в 95—96%, млечната мазнина - в 96%, а лактозата - в 98%.
Млякото е ценен източник на витамини и минерални соли за детския организъм. Витамините A, D и Е, които се разглеждат като витамини на растежа, се доставят на детския организъм в достатъчни количества през пролетно-лятно-есенния период при условие, че животните получават храната си в прясно състояние (зелена трева, люцерна и др. ).
Основните минерални вещества, които децата получават с млякото, са калций, фосфор, натрий, а също и редица микроелементи (мед, цинк, желязо и др. ). Така например кърмачетата задоволяват напълно своята потребност от натрий (около 30 мг натрий на 1 кг телесна маса) с консумираното от тях мляко.
(Добавянето на мляко към различните други храни (брашно, пшеница за варене, ориз, овесени ядки и др.), също и включването му в дневния хранителен режим на детето, допринася за повишаването на тяхната усвояемост.
Млякото и млечните продукти, консумирани от децата, служат, макар и в по-слаба степен, като възбудители на храносмилателната секреция, а в същото време за храносмилането им са необходими незначителни количества храносмилателни сокове (стомашни, чревни, жлъчни).
За ранната детска възраст са подходящи всички асортименти краве мляко: пастьоризирано, на прах, кондензирано, кисело мляко. Най-пълноценни за тази възраст са специалните детски млека, предлагани в прахообразно състояние. Децата от предучилищната възраст трябва постепенно да привикнат да консумират всички видове млечни продукти и особено млечнокиселите (кисело мляко със и без захар, извара и Др.). Млечнокиселата микрофлора в тези продукти създава в червата на децата кисела среда, в която гнилостните микроорганизми не могат да съществуват и по този начин при консумирането им се потискат гнилостните процеси в червата. У деца, които имат разстроено храносмилане, млечнокиселите продукти допринасят за нормализиране на функцията на стомашно-чревния тракт.

Следва продължение...
 
< Предишна   Следваща >

хранителни добавки протеин езда гейнер l-carnitine креатин Хороскопи bodybuilding fitness

Advertisement
Generated in 0.15936899185181 Seconds