Fitness
Основно меню
FITNES-BG.COM
Фитнес Профил
Фитнес Зали
Хранене
Тренировки
Упражнения
Полезно
Хранителни Добавки
Фитнес Медикаменти
Форум
Фитнес
Фитнес речник
Магазин
Контакти
Фитнес инструктор
Производител:Виж кошницата
Нямате поръчани продукти.
Rhodosorb-FARER 100 gr.
Rhodosorb-FARER 100 gr.
3.60 BGL
Купи

Тениска EXPLODE 2013 - синя
Тениска EXPLODE 2013 - синя
15.00 BGL
Купи

Сълзи от охлюв
Сълзи от охлюв
5.90 BGL
Купи

Вход

Забравена парола
Нямате достъп?
Регистрирайте се!!!

Testopower
Testopower
35.00 BGL
Купи
Explode Amino Liquid 50ml
Explode Amino Liquid 50ml
3.00 BGL
Купи
3Bul.Us
3Bul.Us
30.00 BGL
Купи
Моно и олигозахариди – бързи въглехидрати
Наименованията на монозахаридите обикновено са тривиални с окончание -оза. Например: глюкоза, фруктоза, рибоза и др. В природата се срещат главно пентози и хексози. Особено много са разпространени хексозите глюкоза и фруктоза, които се намират в свободно състояние в сладките плодове. Например в гроздето се съдържа до 98% глюкоза. От природните алдопентози голямо значение имат рибозата и 2-дезоксирибозата, влизащи в състава на нуклеиновите киселини. Повечето от монозахаридите имат сладък вкус, свързан с натрупването на хидроксилни групи в молекулата им.

Глюкоза
 Прост монозахарид, един от най-важните въглехидрати в биологията. Клетките я използват като източник на енергия и посредник в обмяната на веществата. Глюкозата е един от главните продукти на фотосинтезата и се разгражда при клетъчното дишане както при прокариотите, така и при еукариотите — процес, при който се отделя енергия.

Два изомера на алдохексозните захари са известни като глюкоза, но само естествената ѝ форма (D-глюкоза), известна също като декстроза, особено в хранителната промишленост, е биологически активна. Молекулите на глюкозата, фруктозата и галактозата имат един и същи състав, но различен строеж — те са изомери.
Чистата глюкоза е безцветно кристално вещество. Има сладък вкус. Глюкозата или така наречената гроздова захар е много добре разтворима във вода.
В човешкия организъм се окислява до въглероден диоксид и вода, при което се отделя голямо количество топлина, която е нужна на организма.
Може да се спекулира относно причините глюкозата, а не някой друг монозахарид като фруктозата (Fru), да се използва толкова широко в еволюцията /екосистемите/ и обмяната на веществата.
Глюкозата е срещано навсякъде в биологията гориво. Чрез гликолиза и по-нататък в реакциите на цикъла на Кребс глюкозата се окислява, за да се получат накрая въглероден диоксид и вода, отделяйки енергия предимно под формата на аденозин трифосфат (АТФ). Инсулиновата реакция и други механизми регулират концентрацията на глюкоза в кръвта. Високото ниво на кръвна захар е показание за преддиабетично или диабетично състояние.
Глюкозата има критична роля в производството на белтъци и липидната обмяна на веществата. Също така, при растенията и повечето животни, тя е прекурсор за производството на витамин C (аскорбинова киселина).
Глюкозата се използва като прекурсор за синтеза на няколко важни вещества. Нишестето, целулозата и гликогенът (животинското нишесте) са често срещани полимери на глюкозата (полизахариди). Лактозата, основната захар в млякото, е глюкозно - галактозен дизахарид. В захарозата, друг важен дизахарид, глюкозата е свързана с фруктоза.
Всички основни хранителни въглехидрати съдържат глюкоза или като единствен градивен елемент както в нишестето и гликогена, или заедно с друг монозахарид както в захарозата и лактозата. Част от глюкозата отива направо да захрани мозъчните клетки и еритроцитите, докато останалата част отпътува за черния дроб и мускулите, където се съхранява под формата на гликоген, и към мастните тъкани, където се съхранява под формата на мазнини. Гликогенът е допълнителният енергиен източник на тялото, като се извлича и преобразува обратно в глюкоза, когато е необходима енергия.

Фруктоза
По физичните си отнасяния фруктозата прилича на глюкозата. Тя има по-сладък вкус от глюкозата и за разлика от нея се разтваря в алкохол. Фруктозата има същия качествен и количествен състав и молекулна маса като глюкозата.
Към групата на монозахаридите спадат и пентозите. От пентозите важно биологично значение имат рибозата и дезоксирибозата.
Въглехидрати, чиито молекули могат да се разглеждат като получени от две молекули монозахариди, които се свързват чрез отделяне на молекула вода, се наричат дизахариди.
Захароза
Захарозата е безцветно кристално вещество със сладък вкус. Сладкият вкус се дължи на наличието на голям брой хидроксилни групи в молекулата.

Полизахариди – бавни въглехидрати

 
< Предишна   Следваща >

хранителни добавки протеин езда гейнер l-carnitine креатин Хороскопи bodybuilding fitness

Advertisement
Generated in 0.1886420249939 Seconds