Fitness
Основно меню
FITNES-BG.COM
Фитнес Профил
Фитнес Зали
Хранене
Тренировки
Упражнения
Полезно
Хранителни Добавки
Фитнес Медикаменти
Форум
Фитнес
Фитнес речник
Магазин
Контакти
Фитнес инструктор
Производител:Виж кошницата
Нямате поръчани продукти.
Вход

Забравена парола
Нямате достъп?
Регистрирайте се!!!

Най - популярните заблуди за храненето - II част

От шокалад се пълнее
Да, ако прекаляваш с това лакомство.
Учените са установили, че слабите хора ядат повече сладко (в това число и шоколад), отколкото тези с наднормено тегло. Едно блокче шоколад на ден е допустимо. Ощастливяваш се - срещу 100 калории повече. Не е толкова страшно.

Спанакът е най - ценният доставчик на желязо
Голяма заблуда, нали? В една от официалните таблици на хранителните вещества случайно е изместена една запетая - така съдържанието на желязо в спанака достига неподозирани стойности. Наистина фактическите 3 - 4 мг желязо в 100 грама спанак са добро ниво. Но този зеленчук съдържа и голямо количество оксалова киселина, която пречи на усвояването на желязото в организма. И понеже витамин С и белтъчините пък обратно - помагат за усвояване на желязото, безсмислено е да се консумира спанак без чаша портокалов сок или салата, в която има пресни чушки (заради витамин С). Може и кисело мляко заради белтъчините.

От картофи се пълнее
Много упорит слух! Спокойно могат да се консумират (даже в по-голямо количество) въглехидратни храни като картофи и спагети без страх от напълняване. Те зареждат с енергия, която ще се изразходва бързо, а и засищат добре (особено пълнозърнестия хляб). Пълнее се от гарнитурите и добавките към картофите: мазни сосове, краве масло, разни колбаси. Е, и ако се консумират пържени.


Медът е богат на витамини и минерални вещества
Така е, но трябват големи количества мед, за да се набави нужното количество от витамини и минерални вещества. Медът в по-голямата си част (75%) се състои от захар и точно заради това трябва да се консумира също толкова пестеливо, колкото и захарта. Вярно е, че медът е по-добрата „сладка" алтернатива, защото се преработва в организма значително по-лесно от захарта

Алкохолът затопля стомаха
Това въобще не го вярвайте! Организмът трансформира алкохола в топлина, която се излъчва от широко отворените (пак по вина на алкохола) пори на кожата, естествено, заедно с нормалната телесна топлина. Като резултат тялото ни след консумация на алкохол е по-студено, отколкото преди това. Алкохолът загрява временно.

Маргаринът е по-малко калоричен от кравето масло
И двете мазнини практически съдържат еднакво количество калории. Допълнението „диетичен", изписано върху етикета на някои маргарини, по-скоро означава, че съставът на продукта е по-специален (т. е. че той съдържа по¬вече от полезните за сърцето ненаситени мастни киселини). Но в никакъв случай по-малко калории! Ако трябва въздържане от мазнините, трябва да се намали консумацията както на маргарин, така и на краве масло

Яйцата повишават нивото на холестерола
Този мит отдавна е опроверган. 2 – 3 яйца на ден са напълно приемливо решение.

Пресните зеленчуци съдържат повече витамини
Да, ако наистина са пресни! Витамините на престоялите с дни на пазара зеленчуци не могат да бъдат „задържани" чрез замразяване (в хладилника или фризера). За да са витаминозни, растенията се замразяват шоково, веднага след като достигнат пълна зрялост и се откъснат. Особено чувствителни са нежните листни зеленчуци като спанака. Те губят много бързо своите витамини, дори и да ги съхраняваш в хладилника.
Суровата храна при всички случаи е no-здравословна от сготвената
Вярно е. И децата знаят, че хрупкавите пресни зеленчуци са по-полезни. Но има и изключения. Картофите, зеленият боб и патладжанът например съдържат отровни вещества, които се „обезвреждат" единствено чрез топлинна обработка. Затова е правилно тези зеленчуци да се консумират сготвени. Полезните вещества от морковите и доматите се усвояват по-добре, ако тези зеленчуци са задушени в малко мазнина. Хора с чувствителен стомах имат проблеми с храносмилането на сурова храна.

От пълнозърнестите сладкиши не се наддава
Не е така. Пълнозърнестите сладкиши съдържат много повече витамини и други хранителни вещества, отколкото тези, приготвени от бяло брашно. Но това въобще не означава, че са бедни на калории. Те съдържат почти винаги и много мазнини, подсладители (като мед или сироп) и ядки. Безспорно е, че доставят голямо количество баластни вещества, които създават чувство за ситост. По принцип обаче сладкишите от пълнозърнесто брашно трябва да се консумират също толкова пестеливо, колкото и „нормалните".

Солта вдига кръвното
Донякъде е така, но….Солта не само че не е нездравословна, но даже е продукт от жизненоважно значение. Тя регулира „водното домакинство" на тялото. При все че повечето хора приемат повече сол от необходимото, само при 1/3 от пациентите с високо кръвно налягане се наблюдава спадане на налягането като следствие от намаляване на солта.

Гладуването гарантирано те прави по-слаба
Много, много погрешно! Като започнеш да гладуваш, първо се разгражда мускулната маса и се изхвърля излишната вода. И чак след това отчасти започват да се стопяват и мазнините. Тогава организмът превключва на режим „пестене на калории". Ако след гладуването пак започнеш да ядеш безконтролно, веднага ще напълнееш. Всеки знае за Йо-йо ефекта. И отгоре на всичко, освен че ще си с повече мазнини в наличност, ще си с много по-малко активни мускули, а това никак не е добре.

Най - популярните заблуди за храненето - I част

 
< Предишна   Следваща >

хранителни добавки протеин езда гейнер l-carnitine креатин Хороскопи bodybuilding fitness

Advertisement
Generated in 0.16394186019897 Seconds