Fitness
Основно меню
FITNES-BG.COM
Фитнес Профил
Фитнес Зали
Хранене
Тренировки
Упражнения
Полезно
Хранителни Добавки
Фитнес Медикаменти
Форум
Фитнес
Фитнес речник
Магазин
Контакти
Фитнес инструктор
Производител:Виж кошницата
Нямате поръчани продукти.
Вход

Забравена парола
Нямате достъп?
Регистрирайте се!!!

Най - популярните заблуди за храненето

Взел си вече решение да се храниш здравословно. Но тогава вече си имаш и сериозен проблем. Защо ли? Защото има толкова много противоречиви препоръки, правила и обещания, че думата “джунгла” е слаба да изрази объркването, в което ще се окажеш.
Как ти се струва твърдението, че няколко безобидни сладкиша са в състояние да заличат упорития ти труд във фитнес залата, който е целогодишен? Чак пък толкова! Е, ако ядеш всеки ден по няколко такива сладкиша, сигурно ще качиш килограми, но не говорим за такова безумие в случая. Звучи ли ти убедително, че ако изядеш за деня 3 маслини с костилките, ще стопиш 800 грама мазнини? Или пък тази диета: “ 3 дена се ядат сварени динени кори и се пие 1,5 литра вода. Гарантирано отслабване - 2 кг.”
Не им вярвай на тези неща. Не вярвай и на някой заблуди, които ти се вменяват от кого ли не. Ще направим опит да опровергаем някои от най – популярните заблуди относно храненето, а някои твърдения да уточним.

Всички калории са еднакви
Вярно, но само във физиката! В храненето не е точно така. Не е равносилно е дали ще приемеш 1000 калории от салам със сланинка в него, или 1000 от плодове и зеленчуци. „Мазните" калории могат много по-лесно да се превърнат в телесни мазнини, отколкото тези от въглехидратите или белтъчините. Ако искаш да редуцираш теглото си, налага се да намалиш или да си забраниш храните, които съдържат мазнини. Въглехидратите от пълнозърнест хляб, са позволени, а плодовете и зеленчуците даже са задължителни. Пий и достатъчно количество вода, в нея пък даже няма калории.

Баластните вещества са непотребни
Някои смятат, че несмилаемите частици не се числят към жизненоважните хранителни вещества, съдържащи се в хранителните продукти. Доскоро дори твърдяха, че баластните вещества нямат никаква функция. Това обаче никак не е вярно, защото те подобряват храносмилането, запълват стомаха, създават чувство за ситост. Следователно помагат в борбата за сваляне или задържане на килограмите. Прочистват чревния тракт и предпазват от болести. Така че фибрите са абсолютно необходими на организма. Без тях шлаките задръстват червата, а всеки знае какво означава думата запек и колко тежки последици има това явление: главоболие, нервност и т.н.

Яденето вечер разваля фигурата
Така е, но не съвсем. Правилното твърдение е, че прекаляването с храна увеличава теглото. Ако не преяждаш , нямаш проблеми с килограмите. Няма съмнение, че опасността вечер да се похапва малко повече, е реална, но ако си лаком човек , можеш да преядеш и в 16.00 часа, а да не вечеряш, заблуждавайки се , че няма да напълнееш. Не трябва да се пропуска вечерята, друг е въпросът да има поне два, даже три часа до лягането, за да се обработи храната.

Захарта е унищожител на витамини
В това твърдение преди време вярваха дори експертите. Днес се знае: за да се преработят въглехидратите (от плодовете, хляба, макароните, захарта), организмът се нуждае от витамини от В-групата. Обаче те не се „изхабяват", а са на разположение за други задачи. Самата домакинска захар (в това число и кафявата) съдържа нула витамини. Въпреки това специалистите не възразяват срещу умерено дозираната употреба на захар. Понякога изкуствените подсладители са много по-вредни.

При употреба на ензими автоматично се отслабва
Никак даже не е така. Ако беше вярно, яденето на тропически плодове щеше да топи излишни мазнини като с вълшебна пръчка. При това без да се налага да се полагат допълнителни усилия. Но не е така. Ензимите в тропическите плодове в най-добрия случай съдействат за по- лесното усвояване на белтъчините (ако издържат на въздействието на стомашната киселина). Те подпомагат по - доброто раздробяване на самата храна в стомаха. Така хранителните вещества от нея се асимилират по - пълно. Телесните мазнини обаче не изгарят от това.

Най - популярните заблуди за храненето - II част

 
< Предишна   Следваща >

хранителни добавки протеин езда гейнер l-carnitine креатин Хороскопи bodybuilding fitness

Advertisement
Generated in 0.13614010810852 Seconds