Fitness
Основно меню
FITNES-BG.COM
Фитнес Профил
Фитнес Зали
Хранене
Тренировки
Упражнения
Полезно
Хранителни Добавки
Фитнес Медикаменти
Форум
Фитнес
Фитнес речник
Магазин
Контакти
Фитнес инструктор
Производител:Виж кошницата
Нямате поръчани продукти.
Вход

Забравена парола
Нямате достъп?
Регистрирайте се!!!

Ориз
 Image

Все още качествата на това растение не са достатъчно оценени както от масовия консуматор, така и от спортуващите. Оризът е изключително богат на сложни въглехидрати, а те са главният енергиен източник за организма. Предубеждението, че съдържащото се в ориза нишесте е причина за трупане на подкожна мазнина, просто е неоснователно.

 

 

Когато човешкото тяло е натоварено интензивно, то използва за покриване на енергийните си нужди основно въглехидрати. Сами можете да пресметнете-половин купичка ориз съдържа около 100 калории, около 20 г въглехидрати, 2 г протеин и по-малко от грам мазнини, само внимавайте- не купа, а купичка. Разбира се най-подходящ е кафявият ориз, който отдавна вече се продава на българския пазар.Той е естествен източник на тиамин, ниацин, богат е на витамин B6, влакна. В него се съдържат желязо, фосфор, магнезий, калий, калций хром. Наличността на витамин Е в кафявия ориз е значително по-голяма, отколкото в белия, дори и да е обогатен.

Защо оризът,особено кафявият,е толкова подходяща храна, дори за хора на строга диета?
Той е с много нисък гликемичен индекс, тоест бавно се абсорбира и има умерено въздействие върху покачването на кръвната захар. По скалата( ГИ ) храните са разделени на три основни групи-с нисък, среден и висок гликемичен индекс( ГИ ). Тези с висок ГИ се абсорбират бързо, но чувството за ситост е кратковременно. Щом трябва да контролирате теглото си, за вас е по-добре да изберете високовъглехидратни храни, а кафявият ориз е изключително подходящ. Има само един недостатък в сравнения с белия ориз - приготовлява се значително по-бавно, но нали знаете, че има хладилници. И така - купувате пликче кафяв ориз. Не го оставяйте на топло, защото макар и в малко количество, мазнините могат да гранясат, а това води не само до влошаване на вкуса. Приберете го в хладилника или направо го пригответе.Можете да сварите и по-голямо количество, тъй като в обработен вид и поставен в хладилник, кафявият ориз може да издържи 6-7 дни, без да промени качествата си. Имайте предвид следното: 1 чаша кафяв ориз /сухо тегло/ се залива с 2-2,5 чаши вода. За разлика от белия ориз, който се вари 15 минути, кафявият се нуждае от 45-50 минути, за да омекне напълно. Процедурата е бавна, но оправдана. За овкусяване се допуска малко сол, сложена още в началото на варенето, но както при всяка диета - със солта – внимателно - по-малко, по-добре.
Накрая с усмивка, но твърде сериозно напомняме-не става дума за свинска пържола с гарнитура от кафяв ориз, нито пък да замените в традиционния десерт “Мляко с оризбелия ориз с кафяв. Говорим за диетично хранене при хора, които желаят да намалят теглото си, и при спортисти, чиято цел е да изчистят излишни мазнини. Колко точно ориз трябва да ядете, можете да изчислите сами, като ползвате калорииен калкулатор и имате предвид следното:

В ПОЛОВИН КУПИЧКА СВАРЕН ОРИЗ

 КАФЯВ БЯЛ/без обогатяване/

калории

108

103

въглехидрати(г)

22,4

22,3

влакна(г)

1,8

0,3

протеин(г)

2,5

2,1

мазнини(г)

0,9

0,1

калций(мг)

10

8

калий(мг)

42

28

тиамин(мг)

0,09

0,13

ниацин(мг)

1,5

1,2

желязо(мг)

0,41

1,0

витамин Е(мг)

0,7

0,04

фосфор(мг)

8134
 
< Предишна   Следваща >

хранителни добавки протеин езда гейнер l-carnitine креатин Хороскопи bodybuilding fitness

Advertisement
Generated in 0.18490409851074 Seconds