Fitness
Основно меню
FITNES-BG.COM
Фитнес Профил
Фитнес Зали
Хранене
Тренировки
Упражнения
Полезно
Хранителни Добавки
Фитнес Медикаменти
Форум
Фитнес
Фитнес речник
Магазин
Контакти
Фитнес инструктор
Производител:Виж кошницата
Нямате поръчани продукти.
Explode L-Glutamine
Explode L-Glutamine
19.00 BGL
Купи

Фитили
Фитили
10.00 BGL
Купи

Arginine Matrix
Arginine Matrix
23.00 BGL
Купи

Вход

Забравена парола
Нямате достъп?
Регистрирайте се!!!

Explode Amino Liquid 50ml
Explode Amino Liquid 50ml
3.00 BGL
Купи
CGT
CGT
12.00 BGL
Купи
Rhodosorb-FARER 100 gr.
Rhodosorb-FARER 100 gr.
3.60 BGL
Купи
Ориз
 Image

Все още качествата на това растение не са достатъчно оценени както от масовия консуматор, така и от спортуващите. Оризът е изключително богат на сложни въглехидрати, а те са главният енергиен източник за организма. Предубеждението, че съдържащото се в ориза нишесте е причина за трупане на подкожна мазнина, просто е неоснователно.

 

 

Когато човешкото тяло е натоварено интензивно, то използва за покриване на енергийните си нужди основно въглехидрати. Сами можете да пресметнете-половин купичка ориз съдържа около 100 калории, около 20 г въглехидрати, 2 г протеин и по-малко от грам мазнини, само внимавайте- не купа, а купичка. Разбира се най-подходящ е кафявият ориз, който отдавна вече се продава на българския пазар.Той е естествен източник на тиамин, ниацин, богат е на витамин B6, влакна. В него се съдържат желязо, фосфор, магнезий, калий, калций хром. Наличността на витамин Е в кафявия ориз е значително по-голяма, отколкото в белия, дори и да е обогатен.

Защо оризът,особено кафявият,е толкова подходяща храна, дори за хора на строга диета?
Той е с много нисък гликемичен индекс, тоест бавно се абсорбира и има умерено въздействие върху покачването на кръвната захар. По скалата( ГИ ) храните са разделени на три основни групи-с нисък, среден и висок гликемичен индекс( ГИ ). Тези с висок ГИ се абсорбират бързо, но чувството за ситост е кратковременно. Щом трябва да контролирате теглото си, за вас е по-добре да изберете високовъглехидратни храни, а кафявият ориз е изключително подходящ. Има само един недостатък в сравнения с белия ориз - приготовлява се значително по-бавно, но нали знаете, че има хладилници. И така - купувате пликче кафяв ориз. Не го оставяйте на топло, защото макар и в малко количество, мазнините могат да гранясат, а това води не само до влошаване на вкуса. Приберете го в хладилника или направо го пригответе.Можете да сварите и по-голямо количество, тъй като в обработен вид и поставен в хладилник, кафявият ориз може да издържи 6-7 дни, без да промени качествата си. Имайте предвид следното: 1 чаша кафяв ориз /сухо тегло/ се залива с 2-2,5 чаши вода. За разлика от белия ориз, който се вари 15 минути, кафявият се нуждае от 45-50 минути, за да омекне напълно. Процедурата е бавна, но оправдана. За овкусяване се допуска малко сол, сложена още в началото на варенето, но както при всяка диета - със солта – внимателно - по-малко, по-добре.
Накрая с усмивка, но твърде сериозно напомняме-не става дума за свинска пържола с гарнитура от кафяв ориз, нито пък да замените в традиционния десерт “Мляко с оризбелия ориз с кафяв. Говорим за диетично хранене при хора, които желаят да намалят теглото си, и при спортисти, чиято цел е да изчистят излишни мазнини. Колко точно ориз трябва да ядете, можете да изчислите сами, като ползвате калорииен калкулатор и имате предвид следното:

В ПОЛОВИН КУПИЧКА СВАРЕН ОРИЗ

 КАФЯВ БЯЛ/без обогатяване/

калории

108

103

въглехидрати(г)

22,4

22,3

влакна(г)

1,8

0,3

протеин(г)

2,5

2,1

мазнини(г)

0,9

0,1

калций(мг)

10

8

калий(мг)

42

28

тиамин(мг)

0,09

0,13

ниацин(мг)

1,5

1,2

желязо(мг)

0,41

1,0

витамин Е(мг)

0,7

0,04

фосфор(мг)

8134
 
< Предишна   Следваща >

хранителни добавки протеин езда гейнер l-carnitine креатин Хороскопи bodybuilding fitness

Advertisement
Generated in 0.14477515220642 Seconds