Fitness
Основно меню
FITNES-BG.COM
Фитнес Профил
Фитнес Зали
Хранене
Тренировки
Упражнения
Полезно
Хранителни Добавки
Фитнес Медикаменти
Форум
Фитнес
Фитнес речник
Магазин
Контакти
Фитнес инструктор
Производител:Виж кошницата
Нямате поръчани продукти.
Вход

Забравена парола
Нямате достъп?
Регистрирайте се!!!

Плодове бранят очите

Половината от европейците и американците на 75 години са загубили част от зрението си поради катаракта, сочи статистиката. Лещите на очите стават непрозрачни, главно поради натрупващото се въздействие на свободните радикали. Те се освобождават при продължително излагане на ултравиолетови лъчи. Няма как да избягаме от слънчевата светлина. Можем обаче да ограничим зловредното влияние на опасната част от нейния спектър върху зрението. Наблягайте на храни, богати на витамин С, за да се предпазите от катаракта, съветват американски учени. Дългогодишно наблюдение над 120 000 медицински сестри показва: болестта засяга по-рядко жените, които дълги години са приемали високи дози от антиоксиданта витамин С.

Максимална защита се получава при консумация между 100 и 250 милиграма витамин С на ден, твърди д-р Пол Джейкъбс от Изследователския център по геронтология и хранене към университета в Търф. Това най-лесно се постига, като се хапват повече плодове (най-добре ягоди, малини, къпини), зеленчуци и особено броколи, брюкселско зеле, червени чушки, цитруси - пресни и натурални сокове с тях.

„Едно обаче трябва да е ясно: не можете да неутрализирате вредите от това, че цял живот сте се излагали на ултравиолетови лъчи, като добавяте витамин С към менюто си в продължение на няколко години -казва д-р Джейкъбс. - Благотворното му влияние проличава след поне десетилетие редовен прием.

Някои зеленчуци пък пазят от високи диоптри. Отслабването на зрението зависи от два антиоксиданта -лутеин и циаксантин, обяснявапроф. д-р Уилиям Конър от Медицинския университет в Орегон. Те съдържат и жълти пигменти, които поглъщат особено вредната за ретината синя светлина. Богати на двата антиоксиданта са жълтите на цвят зърна, морковите, къдравото зеле и други наситено зелени листни зеленчуци.

 
< Предишна   Следваща >

хранителни добавки протеин езда гейнер l-carnitine креатин Хороскопи bodybuilding fitness

Advertisement
Generated in 0.26251721382141 Seconds