Fitness
Основно меню
FITNES-BG.COM
Фитнес Профил
Фитнес Зали
Хранене
Тренировки
Упражнения
Полезно
Хранителни Добавки
Фитнес Медикаменти
Форум
Фитнес
Фитнес речник
Магазин
Контакти
Фитнес инструктор
Производител:Виж кошницата
Нямате поръчани продукти.
Rhodosorb W 100 мл.
Rhodosorb W 100 мл.
12.60 BGL
Купи

Amino Caps
Amino Caps
45.00 BGL
Купи

Explode Amino Liquid 500мл
Explode Amino Liquid 500мл
27.00 BGL
Купи

Вход

Забравена парола
Нямате достъп?
Регистрирайте се!!!

Explode L-Glutamine
Explode L-Glutamine
19.00 BGL
Купи
6 Pro
6 Pro
112.00 BGL
Купи
Rhodosorb-FARER 100 gr.
Rhodosorb-FARER 100 gr.
3.60 BGL
Купи
Подсладители. Вредни ли са? - част 2

Естествени подсладители

Тауматин ( Е 957 )
Белтъчен продукт, извлечен от плодовете на африканското дърво Thaumatocaoccus danielli. Няколко стотин пъти е по-сладък от захарозата.

Стевозид : захароза = 1:100-300
Гликозид, кристално вещество, извлечено от листата на растението Stewia rebaudiana. Има горчив вкус.

 

Хесперидин дихидролактон ( Е 959 )
Получен е от кората на грейпфрут. По-сладък е от всички изброени подсладители. Токсичността му е по-малка от тази на захарина и цикламата и е разрешен за употреба.

Глюкоза - 81% сладост
Други нейни популярни търговски имена са Декстроза и Меритоза. Известна е още и като гроздена захар. Най-разпространения монозахарид, който е структурна единица на всички основни полизахариди – гликоген, скорбяла и целулоза, а също и на дизахаридите захароза, малтоза и лактоза. Няма норма за влагането на този монозахарид, затова е подходящ за всякакви хранителни продукти.

Фруктоза - 173% сладост
Друго нейно популярно търговско име е Левулоза. Известна е още като плодова (овощна) захар. Има по-ограничено приложение от глюкозата.

Инвертна захар - 130% сладост
Хидролизирана захароза - в повечето случаи ензимно. Представлява лявовъртяща смес от глюкоза и захароза. Нейното популярно търговско име е Изосуит. Използва се широко в безалкохолните напитки и т.нар. глюкозо-фруктозни сиропи.

Ксилоза - 40% сладост
Известна е още като “дървесна захар”. Представлява монозахарид, намиращ се в сламата, шушулките на памуковото семе и различни хемицелулози. В хранително-вкусовата промишленост почти не намира приложение.

Малтоза - 32 % сладост
Дизахарид, намиращ се свободно в малки количества в ечемичените зърна и други растения. Получава се най-често под действието на ензима амилаза върху нишесте или гликоген. Използва се в пивоварството, при производството на безалкохолни напитки и в хранително-вкусовата промишленост.

Рамноза - 32 % сладост
В природата и се среща в L-форма. Влиза в състава на много гликозиди, които са широко разпространени в растенията, особено свързани с флавонолови производни и сапонини - например в протодиосцина и протограцилина в Tribulus Terrestris L. Не се използва в хранително-вкусовата промишленост.

Галактоза - 32 % сладост
Изомер на глюкозата, които е сравнително широко разпространен в растенията. D-формата и влиза в състава на лактозата в млякото и на рафинозата, стахиозата и вербаскозата – съединенията, намиращи се в растения от семейство бобови, водещи до така познатите неприятни ефекти при консумирането им. Също е съставна част на хемицелулозите и пектина, смолите, клея и някои гликозиди. L-формата и е компонент на агара и на други полизахариди в морските водорасли, открива се и в лененото масло. Получава се в храносмилателния тракт от лактозата, като голяма част от нея в организма (в черния дроб) се превръща в глюкоза. Тя не се съдържа в свободно състояние в хранителните продукти и затова се използва рядко.

Лактоза - 16 % сладост
Наричат я още “млечна захар”. Представлява дизахарид, съдърържащ се в млякото и млечните продукти. В стомашния тракт под действието на ензима лактаза се разгражда до глюкоза и галактоза. Тя е подходяща храна, тъй като бавно се хидролизира и стимулира развитието на млечнокисели организми, спомагащи за нормализирането на чревната микрофлора и възпрепятстващи гнилостни процеси в червата. Вродената липса на ензима лактаза, обаче води до непоносимост към млякото. Промишлено се получава при изпарение на суроватката. Влага се в млечни продукти, а нейните соли – лактати се влагат като витаминно-минералните комплекси.

 
< Предишна   Следваща >

хранителни добавки протеин езда гейнер l-carnitine креатин Хороскопи bodybuilding fitness

Advertisement
Generated in 0.1136531829834 Seconds