Fitness
Основно меню
FITNES-BG.COM
Фитнес Профил
Фитнес Зали
Хранене
Тренировки
Упражнения
Полезно
Хранителни Добавки
Фитнес Медикаменти
Форум
Фитнес
Фитнес речник
Магазин
Контакти
Фитнес инструктор
Производител:Виж кошницата
Нямате поръчани продукти.
Вход

Забравена парола
Нямате достъп?
Регистрирайте се!!!

Правилно ли се храним?
Всеки може да си спомни от годините, прекарани в училище един опит, който се демонстрира в часовете по химия в горните класове: в два съда с различни течности се потапя едно и също хартиено късче лакмус, в единия случай хартийката се оцветява в розово, а в другия - в синьо. Така се определя кое от разтворените вещества в двете течности има киселинен характер и кое основен (алкален). Но малцина знаят, че храните, които ядем всеки ден, също се разпределят в тези две групи: киселинни и основни. А това дали се храним предимно с основни или киселинни храни е много важно за здравето ни.
В организма постоянно постъпват хранителни вещества с кисела или с основна (алкална) реакция. В сложните метаморфози на биохимичните реакции в него също постоянно се изработват такива химически съединения. А изключително важно за организма е запазването на постоянна вътрешна среда, т.е. на т.нар. хомеостазис, без който тялото се излага на риск от заболяване или разрушаване.Една от основите на нормалния хомеостазис е алкално-киселото равновесие - запазването на постоянно съотношение между веществата с кисела и основна реакция в организма. То има място при рН = 7.35 - 7.45 (този показател се определя от концентрацията на водородни йони в тялото).
Алкални елементи (катиони) са калцият, магнезият, калият, натрият, а киселинни (аниони) - фосфатите, сулфатите, хлоридите и т.н.
Когато това равновесие се наруши, се наблюдават болестните отклонения алкалоза (отклонение на алкално-киселото равновесие в основна страна) и ацидоза (некомпенсирано изменение на алкално-киселото равновесие към киселинност).
Разбира се, подобно нарушение се получава трудно, тъй като организмът си има свои регулаторни механизми - алкално-киселото равновесие се поддържа от буферната система на кръвта, от белия и черния дроб, стомаха, бъбрециге, подстомашната жлеза, червата, кожата, далака и епифизата.
Когато обаче се стигне до такъв предел, при който регулативните механизми на организма вече не могат да издържат на натоварването, започва протичането на отклонения, обикновено към преобладаване на киселинността.  Причините за това се крият в отрицателните емоции, стресовите ситуации, неправилното хранене, хроничната преумора, натрупването в организма на киселини от млечно-кисела, дрождева и други видови ферментация. А трябва да се знае още, че организмът произвежда поначало много отпадни метаболитни продукти с кисела реакция. Освен това, когато киселинността надделее над основността поради голямата реактивност на киселинните химически радикали, те атакуват и повреждат клетките, тъканите, органите и системите на организма, понижавайки тяхната жизненост и съпротивляемост. Така се отварят вратите на организма за развитието на хронични заболявания и на злокачествени новообразувания.
Положението се усложнява и от друго: освен че в тялото се образуват много киселинни отпадъци, храната на съвременното човечество е претоварела с киселинообразуващи вещества. Вследствие на това алкално-киселинното равновесие не може да се поддържа - кръвта и тъканите се пренасищат с киселини. Последиците са, че тъканите не се оросяват добре, клетките не получават достатъчно хранителни вещества, а самите киселини се отлагат в съединителната тъкан под формата на микроскопични кристалчета токсични боклуци.
Вредните последици от прекисляването на организма сe изразяват в появата на акне и невродермити (за да се неутрализира прекислената кръв от кожата се отнемат важни минерални соли и тя отслабва), в появата на остеопороза (за неутрализиране на киселиността се изсмуква калцият от костите и те стават порьозни). Отпадните кристалчета сол се отлагат в ставите и лигавиците - в резултат се развива подагра и ревматизъм. В съединителните тъкани пък се събират течности, съдържащи много отложени киселинни кристалчета, и така върху кожата се появяват грапавините на целулита. Списъкът на заболяванията, дължащи се на ацидозата, може да бъде продължен; загуба на еластичност и подвижност на ставите, възпалителни процеси, камъни в бъбреците, простудни заболявания, умора, мигрена, депресивни състояния - във всичко свой съществен дял имат и процесите на прекисляване на тялото. А трябва да се знае, че напредването на годините и особено в старческа възраст последиците от ацидозата са крайно неблагоприятни.
За избягване на появата на ацидоза е необходимо да се направи пренастройка на храненето: човек трябва да консумира всеки ден 20-30% кисел киселинообразуващи храни и 70-80% основообразуващи. Киселинообразуващи са храните от животински произход: месото, саламите, рибата, захарта, белият хляб, тестените изделия, сиренето, маслото, полираният ориз, кафето, чаят, шоколадът, алкохолът. Основообразуващи са плодовете, зеленчуците (например сушените смокини, картофите, краставиците, доматите, черната ряпа, зелената салата, цвеклото, касисът, сушената шипка, ябълките и т.н.), ядките, семената и млякото.Трябва да се знае, че и бобовите култури са със слабокисела реакция и доставят много ценни хранителни вещества на организма без да образуват вредни отпадни шлаки и затова те не трябва да се изключват от храненето ни.
Наред с правилното хранене, движението, спортът, сауната, горещите вани спомагат за премахването на киселинното неравновесие организма, тъй като по този начин се раздвижва кръвта, органите и системите в тялото влизат в оптималното си състояние, тъканите и клетките се насищат с кислород, а с потенето през кожата се изхвърлят киселинните отпадъци.
Но все пак, най-вкусните храни си остават киселинообразуващите. Ето защо може да се намери изход в провеждането на едномесечни курсове през годината с приеми на полиминерални препарати в комбинация с приеми на 2-3л минерална вода дневно за очистване на организма от натрупалите се киселинни шлаки.

Сп. Iron Man
 
< Предишна   Следваща >

хранителни добавки протеин езда гейнер l-carnitine креатин Хороскопи bodybuilding fitness

Advertisement
Generated in 0.10420107841492 Seconds