Fitness
Основно меню
FITNES-BG.COM
Фитнес Профил
Фитнес Зали
Хранене
Тренировки
Упражнения
Полезно
Хранителни Добавки
Фитнес Медикаменти
Форум
Фитнес
Фитнес речник
Магазин
Контакти
Фитнес инструктор
Производител:Виж кошницата
Нямате поръчани продукти.
Вход

Забравена парола
Нямате достъп?
Регистрирайте се!!!

Правилно хранене част ІІ
Пагубното въздействие върху здравето на синдрома "напомпване на мускули" и "подлагане на ограничения"
1. Опасностите, които крие "напомпването" на мускули
Теорията, която проповядва "напомпване", а след това подлагане на организма на глад и ограничения, се оказва вредна за спортистите и по отношение на тяхното здраве и физическа годност. Огромното наднормено тегло в продължение на три или пет месеца, последвано от лишаване на организма от достатъчно храна, се оказа крайно вредно за функционирането на сърцето и черния дроб.
Спортистите, подложени на силова тренировка, които не проявяват интерес към състезателна дейност в областта на бодибилдинга, все още стават жертва на "напомпването" на мускули в определени периоди на годината в стремежа си да правят впечатление с размера и силата си. Често понятието "размер" е водещо в мисленето на спортиста, а намаляването на мазнините се разглежда като намаляване на размера. Този подход е лишен от смисъл, тъй като "напомпването" не е научен термин и в никакъв случай не означава качествен мускул.2. Опасностите, свързани с подлагане на организма на ограничения
Диетите, изискващи ограничения, отнемат необходими и важни хранителни вещества от организма и водят до сериозни физически, физиологични и психически странични ефекти. Растеж на мускула може да се получи само в резултат на правилно зареждане с гориво. Без наличието на достатъчни запаси от гликоген и протеин не може да се очаква от организма да извърши процеса на обмяната на веществата /растежа/. Също така, приемането на недостатъчно хранителни вещества води до влошаване на функциите на жизненоважни органи като сърцето, черния дроб и мозък. Освен това, не може успешно да се постигне поставената цел без необходимите хранителни ресурси, което обикновено води до липса на самочувствие и накрая до остри депресии.
3. "Такъв си каквато ти е храната"
Напоследък става все по-популярно да се казва: "Такъв си каквато ти е храната" и това обобщава ефекта на диетата върху организма. Изграждането на уникална структура и телесна маса без мастна тъкан може да бъде постигнато само чрез програма за хранене, почиваща на здрави научни основи. Бихме могли да отбележим, че дори и най-запалените спортисти не трябва да прекарват повече от два часа дневно в залата за тренировки. Остават обаче цели двадесет и два часа още, през които може да се съсипе тренировъчния режим. Основната разлика между новака и елитния спортист се състои в това, че новакът може да проведе най-съвестно и старателно тренировката си в залата и да стане жертва на всички ония злини, които го дебнат извън нея, докато елитният състезател всеотдайно тренира всеки час от денонощието, всеки ден.
4. Продуктивното съотношение между поетата храна и отделената енергия
Когато някой елитен състезател влезе в тренировъчната зала често чуваме как незапознатите с особеностите на нашия спорт казват: "сигурно прекарва по десет часа в залата". Тези зле осведомени странични наблюдатели с изненада биха научили, че повечето начинаещи всъщност тренират много по-дълго /макар и не така интензивно/ от елитните състезатели. Елитните спортисти осъзнават необходимостта от положителното съотношение между хранителното натоварване и отделената енергия. Съществува граница на допустимия спад на хранителния заряд преди тренировка. Хранителните вещества изгарят с голяма скорост при напрегната силова тренировка. Ако количеството хранителни вещества спадне под необходимото, организмът насила е поставен в отрицателен хранителен баланс.
5. Тренировка в период на отрицателен хранителен баланс
Тренирането в период на отрицателен хранителен баланс уврежда сериозно растежа на мускулите и фактически поставя началото на мускулна атрофия, свързана със симптомите на "претренираност". Добре осведомените спортисти осъзнават необходимостта да тренират съобразно с хранителните си ресурси докато новаците смятат, че след като вече са се нахранили, могат да тренират до забрава. Това несъмнено би довело до забавяне (и в повечето случаи до прекратяване) на растежа на мускулите, към който се стремят. Идеята да се прави връзка между растежа на мускулите и продължителността на упражняването в залата е неправилно. Трябва да осъзнаем, че спортистът с добра мускулатура е успял да направи това, защото е знаел как да се храни правилно, за да постигне желаните резултати.

Правилно хранене част І
 
< Предишна   Следваща >

хранителни добавки протеин езда гейнер l-carnitine креатин Хороскопи bodybuilding fitness

Advertisement
Generated in 0.22293496131897 Seconds