Fitness
Основно меню
FITNES-BG.COM
Фитнес Профил
Фитнес Зали
Хранене
Тренировки
Упражнения
Полезно
Хранителни Добавки
Фитнес Медикаменти
Форум
Фитнес
Фитнес речник
Магазин
Контакти
Фитнес инструктор
Производител:Виж кошницата
Нямате поръчани продукти.
Вход

Забравена парола
Нямате достъп?
Регистрирайте се!!!

Праз
Празът (Allium ampeloprasum var. porrum (L.) J. Gay, понякога класифициран като Allium porrum) е зеленчук, принадлежащ заедно с лука и чесъна, към семейство Лукови (Alliaceae). Не образува стегната луковица като някои други видове лук, а оформя дълъг стрък. Когато се обработят чрез засипване с пръст, листата на праза се избелват. Видовете праз са много. За обикновения консуматор е по-важно  да знае, че се делят на летен, берящ се през сезона, в който е засаден, и зимен. Зимният сорт праз може да се бере през пролетта на следващата година. Летните сортове праз са по-дребни от зимните, а зимните са с по-силен вкус.
Смята се , че  произходът на праза е от Средиземноморието. В древен Египет празът е един от най-консумираните зеленчуци. Той е сред задължителните дарове, чрез които се изразява почит към боговете на сенките и съня. На много погребални фрески се открива изображение на праз. Римляните пренасят праза в Англия. През VII век става символ на галските племена. В сраженията с местните саксонци галите украсяват шлемовете си с пера от праз, вярвайки, че това им дава сили за победа. В Гърция и България празът е познат също от много древни времена.
Съвременните изследвания доказват, че лукът, чесънът и празът имат изключително ценен химически състав, тъй като са богати на захари, белтъци, микроелементи, витамини, минерални соли и етерични масла. Голяма част от лечебните им свойства се дължат на съдържащите се в тях фитонциди, които имат антибактериално и дезинфекциращо действие.

Празът е нискокалоричен, има лек приятен вкус. Миризмата му е по-слаба от на другите видове лук. Богат е на витамин С, В6, магнезий, мед и калций. В него липсват мазнини. Фолиевата киселина го прави подходящ за хранене на бременни жени.  
Употребата на праз влияе положително на храносмилателната система, действа пречистващо, подпомага сърдечната дейност, предпазва от атеросклероза. Празът е умерен диуретик  и може да подпомага облекчаване на отоци от различно естество. За лекуване на  хрема се препоръчва да се консумира поне три пъти на ден праз лук в сурово състояние.
Празът се сварява и запича много бързо. Може да се използва в супи и други ястия, за които са препоръчителни пресни зеленчуци. Най-полезен е в сурово състояние. Особено вкусна е бялата част на стръковете. Подходящи подправки са босилек, мащерка, горчица и лимон.
Друго негово предимство е възможността да се съхранява продължително време. Сравнително устойчив е на измръзване, особено ако се покрие със слама или талаш.

 
< Предишна   Следваща >

хранителни добавки протеин езда гейнер l-carnitine креатин Хороскопи bodybuilding fitness

Advertisement
Generated in 0.15113401412964 Seconds