Fitness
Основно меню
FITNES-BG.COM
Фитнес Профил
Фитнес Зали
Хранене
Тренировки
Упражнения
Полезно
Хранителни Добавки
Фитнес Медикаменти
Форум
Фитнес
Фитнес речник
Магазин
Контакти
Фитнес инструктор
Производител:Виж кошницата
Нямате поръчани продукти.
Вход

Забравена парола
Нямате достъп?
Регистрирайте се!!!

Прием на витамини против пролетна умора
Здравият организъм, не подложен на интензивни физически натоварвания при правилен хранителен режим, едва ли се нуждае от добавка на таблетки с витамини! Но в условия на активни спортно-тренировъчни занимания отговорът на поставения въпрос е категорично да, защото:
 1. Неоспорима е значимостта на витамините като фактор за нормалната дейност на нервната, ендокринната и сърдечно съдовата система, за метаболните процеси, имунните реакции и антиоксидантната защита на организма, за половите функции, структурното изграждане на двигателния апарат и т.н.;
2. Хиповитаминозата (евентуално полихипо-витаминозата) е често нарушение на метаболитния баланс в резултат на нерационален хранителен режим (консумиране на еднообразна храна, подчертан месен тип хранене, неправилна кулинарна обработка на хранителните продукти и др. Допълнителни фактори за витаминна недостатъчност могат да бъдат злоупотребата с алкохолни напитки, което възпрепятства всмукването на витамините, стомашно чревни разстройства, неправилно приемане на антибиотици, унищожаващи бактериалната флора в организма -тя синтезира някои витамини - и др.) Всичко това придобива особено голямо значение през пролетните месеци, когато поради обичайното отслабване на имунната система, нестабилните климатични условия, недостатъчното консумиране в редица случаи на естествено отгледани пресни зеленчуци и плодове и респективно реалната възможност за възникване на витаминен дефицит, организмът може функционално да декомпенсира;
3. При активни физически натоварвания, в частност на анаеробно енергоосигуряване - културистична тренировка и др., съпътствани от усилен въглехидратен и белтъчен прием, необходимостта от допълнителен прием на витаминни комплекси неколкократно нараства.По-голямата част от витамините се синтезират в растенията и постъпват в организма на човека и животните чрез храната. Някои се синтезират от чревните бактерии в организма, а други - от наличните в него аминокиселини или постъпили растителни вещества (провитамини); редица витамини се произвеждат и синтетично. Различават се водно разтворими витамини - В1, В2, ВЗ, В6, B12, биотин, фолиева киселина, С и др. и мастно разтворими витамини - А, D, Е, К и др. Водно разтворимите, за разлика от мастно разтворимите, не могат да бъдат депонирани като резерв в организма (изключение прави В12) и някои от тях са термолабилни, т.е. инактивират се от висока температура.
Действието на всеки витамин е специфично и не подлежи на замяна; дефицит на един или повече витамини може да възпрепятства действието на други и да разстрои биохимичните процеси в организма. Очевидно за обезпечаване на оптимален по вид и количество витаминен прием е необходимо рационално балансирано по съставки хранене, безусловно включващо и прием както на пресни зеленчуци и плодове, така и на синтетично произведени комплекси.
От аспекта на спортно-тренировъчната практика сравнително най-чест обект на внимание са витамините С, Е, и А и тези от групата „В"; комплексът „С, Е, А" е най-известната антиоксидантна комбинация. Известно е, че човешкият организъм е постоянно атакуван от свободни радикали (нестабилни молекули на кислорода), които като окисляват мазнините в клетъчните мембрани, разстройват метаболните процеси. Свободни радикали възникват и тяхната реактивност се обуславя от действието на физични и химични агенти от външната среда (радиационни лъчения, газове, запрашеност на въздуха и др., но също и от вътреклетъчно отделяне на токсични продукти, особено в условията на интензивна мускулна работа. Когато организмът е в състояние на витаминен дефицит, т.е. отслабена антиоксидантна защита, той може да развие „оксидативен стрес" който е предпоставка за патологични изменения.

Сп. Iron man
 
< Предишна   Следваща >

хранителни добавки протеин езда гейнер l-carnitine креатин Хороскопи bodybuilding fitness

Advertisement
Generated in 0.14109706878662 Seconds