Fitness
Основно меню
FITNES-BG.COM
Фитнес Профил
Фитнес Зали
Хранене
Тренировки
Упражнения
Полезно
Хранителни Добавки
Фитнес Медикаменти
Форум
Фитнес
Фитнес речник
Магазин
Контакти
Фитнес инструктор
Производител:Виж кошницата
Нямате поръчани продукти.
Вход

Забравена парола
Нямате достъп?
Регистрирайте се!!!

Протеин – дневни нужди - част ІІ
Известно е, че масата на азота е средно 16% от масата на белтъка. Чрез просто тройно правило можем да изчислим на колко грама белтък се пада 1г азот(N):

100г белтък – 16г N
Xг белтък – 1г N


Така установяваме, че X е равно на 6.25 г белтък. Това число използваме като коефициент, за да изчислим необходимото количество белтък, приет с храната, който да отговаря на тези ежедневни азотни загуби.
За човек с тегло 70кг това е 1.13г N х 6.25 = 25.81г белтък. Когато това задължително прието дневно количество белтък се раздели на 70 кг, се установява, че на кг т. т. се пада 70:25.81 = 0.368 г белтък/кг т. т. Последното число се увеличава с 30%, което покрива индивидуалните вариации на азотните загуби в дадена популация, така че крайният резултат се оформя на 0.479 г белтък/кг т. т. Още един път трябва да се подчертае, че това е минималното задължително количество белтъци, което трябва да се приема ежедневно. Съгласно препоръките на СЗО белтъчният прием за здрави хора с обикновени професии се движи между 0.7 - 1 г/кг т. т.
 
 
 
При промяна на обстоятелствата, бременност, кърмене, тежка физическа работа, някои заболявания или при деца количеството на приетите ежедневно белтъци може да достигне 2-3 г/кг т.т. При възрастни хора е установено, че количества над 2 г/кгт. т. увеличават активността на чернодробните трансаминази. Това говори, че организмът е наситен с белтъци и черният дроб е влязъл в ролята на регулатор. Така част от излишните АК изгарят като се повишава нивото на отделената урея. Азотните загуби могат да се увеличат при стресови състояния, при променен денонощен ритъм на работа, при висока температура на околната среда и др.
Когато говорим за необходимостта от определени количества белтък в храната, трябва да се има предвид, че нуждата от белтъци като цяло, както и количеството на есенциални аминокиселини (ЕАК) започва да намалява с възрастта. Азотното равновесие при възрастни може да се постигне дори при приемане на около 15 % от дневните нужди за ЕАК.
Естествено, повишеното използване на ЕАК се обяснява с интензивните процеси на синтез в младата възраст, когато имаме положителен азотен баланс. На табл. 2 са показани средните дневни нужди от ЕАК при различните възрасти.
Тук не се включва хистидинът, който е ЕАК за деца до 7-годишна възраст.

Есенциални АК(ЕАК)
Дневни нужди от ЕАК – деца 10-12 години
 Дневни нужди от ЕАК – мъже Дневни нужди от ЕАК – жени
 Левцин 49 13 13
 Валин 33 14 11
 Изолевцин 28 11 10
 Лизин 59 10 10
 Фениланин 27 14 13
 Метионин 27 13 13
 Треонин 34 6 7
 Триптофан 4 3 3

Протеин – дневни нужди - част І
 
< Предишна   Следваща >

хранителни добавки протеин езда гейнер l-carnitine креатин Хороскопи bodybuilding fitness

Advertisement
Generated in 0.14635586738586 Seconds