Fitness
Основно меню
FITNES-BG.COM
Фитнес Профил
Фитнес Зали
Хранене
Тренировки
Упражнения
Полезно
Хранителни Добавки
Фитнес Медикаменти
Форум
Фитнес
Фитнес речник
Магазин
Контакти
Фитнес инструктор
Производител:Виж кошницата
Нямате поръчани продукти.
Вход

Забравена парола
Нямате достъп?
Регистрирайте се!!!

Протеин – дневни нужди
Изследванията с липсващи незаменими аминокиселини доказват, че в организма не се създават запаси от белтъци. Във всеки момент, когато се извършва белтъчен си синнтез, трябва да има наличен набор от 20 аминокиселини.
Излишните количества аминокиселини организмът окислява до крайни продукти. В случаите на недостатъчно приемане на белтъци окислението на аминокиселините може да бъде забавено, т.е. компенсирано, ако се увеличи енергийността на диетата. Това може да стане, ако се увеличи вносът на мазнини и особено на въглехидрати. Повишеното приемане на въглехидрати като първи източник на енергия намалява възможностите за глюконеогенеза от белтъци (аминокиселини). По този начин се забавя разграждането на белтъци, които при извънредни обстоятелства също могат да бъдат източник на енергия (табл. 1).
При хора със заседнал начин на живот може да се установи баланс между приемането на белтъци, мазнини и въглехидрати, така че да не се стига до увеличено разграждане на белтъци от една страна и да не се създава излишен внос на белтъци от друга.Азотният баланс, освен че се променя от калорийността на диетата, може да се повлияе и от хормоните. Част от хормоните като тестостерона и растежния хормон имат изразено анаболно действие, т.е. те ще създават условия за положителен азотен баланс, докато тироксинът и кортикостероидите имат изявен катаболен ефект и ще придвижат азотния баланс в негативна посока.
Дневните нужди от белтък обикновено се изчисляват по два начина.
Според единия, наречен факториален метод, се измерват всички загуби на азотосъдържащи съединения след определен период на диета, несъдържаща белтък. Съединенията, съдържащи азот, които се отделят извън организма, вече бяха изброени. Въз основа на тези загуби се изчислява количеството пълноценен белтък, което трябва да възстанови отделеното задължително количество азот, и то се приема като минимална белтъчна нужда.
Другият метод определя минималното количество дневен белтък, необходимо да се поддържа в добро здраве един  възрастен  организъм без наличие на бременност и лактация, така че да съществува азотно равновесие. Тези данни са отразени в справочниците  на  Световната  здравна организация (C30-WH0) и на Организацията по прехрана и земеделие (ОП3 - FAO). На базата на тези методи се изчислява т.нар. задължителна продукция на азот в урината, която се определя около 37 мгN/КГ телесно тегло. Към това число се прибавят 2 мгN/кг т. т. от белтъци с екзогенен или ендогенен произход, отделени с изпражненията като неабсорбирани. Тук трябва да се прибавят още от - 10 мгN/кг т. т., отделени от вече описаните изходни врати. Така се получава азотна загуба, възлизаща на 5 мгкг т. т. Ако пресметнем това количество за човек с тегло 70 кг, ще получим 4.13 гN като загубено тотално количество.

Табл. 1. Ефект на увеличения енергиен прием върху количеството приети (храната белтъци при човек с тегло 70 кг по Киши и др.)   

 Енергия (ккал/ кг телесно тегло) Средни дневни нужди от белтък за поддържане на нулев азотен баланс (г  белтьк/кг телесно тегло)
40
45
48
57
0.78
0.56
0.51
0.42


 
< Предишна   Следваща >

хранителни добавки протеин езда гейнер l-carnitine креатин Хороскопи bodybuilding fitness

Advertisement
Generated in 0.13257908821106 Seconds