Fitness
Основно меню
FITNES-BG.COM
Фитнес Профил
Фитнес Зали
Хранене
Тренировки
Упражнения
Полезно
Хранителни Добавки
Фитнес Медикаменти
Форум
Фитнес
Фитнес речник
Магазин
Контакти
Фитнес инструктор
Производител:Виж кошницата
Нямате поръчани продукти.
Rhodosorb Plast
Rhodosorb Plast
2.60 BGL
Купи

Taurine
Taurine
15.00 BGL
Купи

Sinephrine
Sinephrine
34.00 BGL
Купи

Вход

Забравена парола
Нямате достъп?
Регистрирайте се!!!

BCAA Amino Powder
BCAA Amino Powder
19.00 BGL
Купи
Ecdy-Steel
Ecdy-Steel
36.00 BGL
Купи
Young & Flexi
Young & Flexi
34.00 BGL
Купи
Протеин оскъдица
Адекватният прием на въглехидрати спомага съхраняването на протеина в тъканите. Нормално протеинът играе важна роля при поддържането, възстановяването и растежа на тъканите и до значително по-малка степен служи като хранителен източник на енергия. Гликогеновите запаси обаче могат лесно да се намалят при гладуване или подлагане на диети с намален прием на калории и/или съдържание на въглехидрати, както и при изтощителни тренировки.
Ефектът от намаления прием на калории (40 часово постене) и общо лишаване от храна (7-дневно гладуване) върху нивата на глюкозата в плазмата и компонентите на липиден разпад може да се види в таблица 1. След почти два дни постене кръвната глюкоза намалява с 35%, но не спада повече при по-продължителен период на въздържане от храна. В същото време циркулиращите мастни киселини и кетони (вторични продукти на непълния мастен разпад) бързо покачват нивата си - плазмените кетони се увеличават драматично след 7 дни гладуване.Когато гликогенните запаси намалеят и нивата на глюкоза в плазмата спаднат, синтезът на глюкоза може да се осъществи и от протеина, и от глицеролната част на липидната молекула. Този процес на глюконеогенеза осигурява метаболитна възможност за увеличаване на количеството въглехидрати (и поддържането на нивата на плазмена глюкоза) в лицето на изчерпаните гликогенни запаси, както се случва при глад или изморителни упражнения. Цената, която тялото плаща, обаче, е временно намаляване на телесните протеинови „запаси", в частност - на мускулния протеин. В екстремни условия това води до значително намаление на чистата телесна маса и до съпътстващото го натоварване за бъбреците, което увеличава тяхната работа, за да могат да изхвърлят азотсъдържащите вторични продукти, резултат от протеиновия разпад.

Таблица 1. Промени в концентрацията на глюкоза, мастни киселини и кетони в плазмата след 40-часово постене и следващите го 7 дни гладуване.

Хранителен компонент (ммол.л.) Нормално състояние
 40-часово постене
 7-дневно гладуване
 Глюкоза5.5 3.6 3.5
 Масни киселини
 0.3 1.15 1.19
 Кетони 0.012.9 4.9

Сп. Iron Man
 
< Предишна   Следваща >

хранителни добавки протеин езда гейнер l-carnitine креатин Хороскопи bodybuilding fitness

Advertisement
Generated in 0.11693692207336 Seconds