Fitness
Основно меню
FITNES-BG.COM
Фитнес Профил
Фитнес Зали
Хранене
Тренировки
Упражнения
Полезно
Хранителни Добавки
Фитнес Медикаменти
Форум
Фитнес
Фитнес речник
Магазин
Контакти
Фитнес инструктор
Производител:Виж кошницата
Нямате поръчани продукти.
Вход

Забравена парола
Нямате достъп?
Регистрирайте се!!!

Протеин оскъдица
Адекватният прием на въглехидрати спомага съхраняването на протеина в тъканите. Нормално протеинът играе важна роля при поддържането, възстановяването и растежа на тъканите и до значително по-малка степен служи като хранителен източник на енергия. Гликогеновите запаси обаче могат лесно да се намалят при гладуване или подлагане на диети с намален прием на калории и/или съдържание на въглехидрати, както и при изтощителни тренировки.
Ефектът от намаления прием на калории (40 часово постене) и общо лишаване от храна (7-дневно гладуване) върху нивата на глюкозата в плазмата и компонентите на липиден разпад може да се види в таблица 1. След почти два дни постене кръвната глюкоза намалява с 35%, но не спада повече при по-продължителен период на въздържане от храна. В същото време циркулиращите мастни киселини и кетони (вторични продукти на непълния мастен разпад) бързо покачват нивата си - плазмените кетони се увеличават драматично след 7 дни гладуване.Когато гликогенните запаси намалеят и нивата на глюкоза в плазмата спаднат, синтезът на глюкоза може да се осъществи и от протеина, и от глицеролната част на липидната молекула. Този процес на глюконеогенеза осигурява метаболитна възможност за увеличаване на количеството въглехидрати (и поддържането на нивата на плазмена глюкоза) в лицето на изчерпаните гликогенни запаси, както се случва при глад или изморителни упражнения. Цената, която тялото плаща, обаче, е временно намаляване на телесните протеинови „запаси", в частност - на мускулния протеин. В екстремни условия това води до значително намаление на чистата телесна маса и до съпътстващото го натоварване за бъбреците, което увеличава тяхната работа, за да могат да изхвърлят азотсъдържащите вторични продукти, резултат от протеиновия разпад.

Таблица 1. Промени в концентрацията на глюкоза, мастни киселини и кетони в плазмата след 40-часово постене и следващите го 7 дни гладуване.

Хранителен компонент (ммол.л.) Нормално състояние
 40-часово постене
 7-дневно гладуване
 Глюкоза5.5 3.6 3.5
 Масни киселини
 0.3 1.15 1.19
 Кетони 0.012.9 4.9

Сп. Iron Man
 
< Предишна   Следваща >

хранителни добавки протеин езда гейнер l-carnitine креатин Хороскопи bodybuilding fitness

Advertisement
Generated in 0.13445782661438 Seconds