Fitness
Основно меню
FITNES-BG.COM
Фитнес Профил
Фитнес Зали
Хранене
Тренировки
Упражнения
Полезно
Хранителни Добавки
Фитнес Медикаменти
Форум
Фитнес
Фитнес речник
Магазин
Контакти
Фитнес инструктор
Производител:Виж кошницата
Нямате поръчани продукти.
Вход

Забравена парола
Нямате достъп?
Регистрирайте се!!!

Растителни масла – Полезни или не?
Яростната битка между  нароилите  се корифеи на диетичното хранене постоянно ражда и руши митове. Всяка нова панацея срещу излишните килограми и болести скоро бива срутена и заклеймена от конкуренти.
Малцина обаче оспорват тезата, че растителните масла са изключително полезни. Може би заради железните аргументи, че в тях се запазват всички ценни елементи на растенията, от които са направени.
Извличат се от ядките и семената на различни плодове. Най-често използваната технология за производство на растително масло е пресоването на ниска температура. По този начин се запазват ценните им качества и удължава срокът им на съхранение.
Количеството мазнини, което може да се приеме за ден, е между е 68 и 138 грама. При диетичен режим те не трябва да надвишават 35% от общия енергиен баланс на организма.
Една от най-често консумираните мазнини е слънчогледовото олио. Слънчогледовите семки са с богато съдържание на ненаситени мастни киселини. Те са от голямо значение за нормално протичане на основните жизнени функции. Ненаситените киселини играят роля за регулиране на съдовия тонус и мускулните органи. Допринасят също и за оплодителната способност и кръвообращението. Слънчогледовото олио е богато на мастните киселини омега 3 и омега 9. Съдържа и голямо количество лецин и витамин Е. Лецинът подпомага функционирането на клетките. Витамин Е пък има добро въздействие върху имунната и сърдечно-съдовата система и е мощен антиоксидант.Много от ценните вещества на зеленчуците се усвояват по-добре, ако се подправят с малко слънчогледово олио.
В умерени количества то е изключително полезно, дори и при диетично хранене.
Зехтинът е другият вид олио, който намира широко приложение е кулинарията и козметиката. Получава се при студеното пресоване на маслини. Той понижава холестерола в кръвта и намалява сърдечните проблеми. Помага за добро храносмилане. Богат е на витамини Е и F. Редовната употреба на зехтин намалява риска от поява на камъни в жлъчката и на някои видове рак. Той съдържа полифенол, който подсилва клетъчните стени и прави артериалните стени по-еластични. Поради наличието на феноли има противовъзпалително действие, а силният му аромат прогонва микробите.
Зехтинът е много полезен и за кожата и косата. Това го нарежда на челни позиции сред съставките на козметичните маски и кремове.
Според специалистите идеалната растителна мазнина е царевичното олио. То е най-новата съставка в диетите на холивудските звезди. Действието му е благоприятно за организма. Сред основните му предимства е намаляването на холестерина в кръвта. Извлича се от зърната на царевицата, които са богати на аминокиселини. Най-важната от тях е т. нар. трипотофан. Тя подпомага веществото сератонин. Благодарение на него се предават нервни импулси до главния мозък. Царевицата притежава и витамините В, В1, В2 и В6. Полезното действие на царевичното масло се допълва и от каротина. Чрез него в организма се синтезира витамин А.
Все повече започва да се използва и фъстъченото масло. Представлява паста от двойно смлени фъстъци. Най-ценната му съставка е веществото ресвератрол. То е естествен растителен антиоксидант, който се произвежда от някои растения, за да ги предпази от гъбички и бактерии. Благодарение на това вещество фъстъченото масло предпазва от рак, забавя стареенето, защитава организма от вируси и възпалителни процеси, действа благоприятно на нервната система.
Студено пресованото фъстъчено масло се използва за мазане върху филия или в салата. Рафинираното намира приложение за печене, варене и пържене.
 
< Предишна   Следваща >

хранителни добавки протеин езда гейнер l-carnitine креатин Хороскопи bodybuilding fitness

Advertisement
Generated in 0.17584300041199 Seconds