Fitness
Основно меню
FITNES-BG.COM
Фитнес Профил
Фитнес Зали
Хранене
Тренировки
Упражнения
Полезно
Хранителни Добавки
Фитнес Медикаменти
Форум
Фитнес
Фитнес речник
Магазин
Контакти
Фитнес инструктор
Производител:Виж кошницата
Нямате поръчани продукти.
Explode Whey Protein 5 кг
Explode Whey Protein 5 кг
240.00 BGL
Купи

Rhodosorb W 100 мл.
Rhodosorb W 100 мл.
12.60 BGL
Купи

Creatine Monohydrate Pure 500gr
Creatine Monohydrate Pure 500gr
26.00 BGL
Купи

Вход

Забравена парола
Нямате достъп?
Регистрирайте се!!!

Testopower
Testopower
35.00 BGL
Купи
Explode Whey Protein 5 кг
Explode Whey Protein 5 кг
240.00 BGL
Купи
Sinephrine
Sinephrine
34.00 BGL
Купи
Растителни масла – Полезни или не?
Яростната битка между  нароилите  се корифеи на диетичното хранене постоянно ражда и руши митове. Всяка нова панацея срещу излишните килограми и болести скоро бива срутена и заклеймена от конкуренти.
Малцина обаче оспорват тезата, че растителните масла са изключително полезни. Може би заради железните аргументи, че в тях се запазват всички ценни елементи на растенията, от които са направени.
Извличат се от ядките и семената на различни плодове. Най-често използваната технология за производство на растително масло е пресоването на ниска температура. По този начин се запазват ценните им качества и удължава срокът им на съхранение.
Количеството мазнини, което може да се приеме за ден, е между е 68 и 138 грама. При диетичен режим те не трябва да надвишават 35% от общия енергиен баланс на организма.
Една от най-често консумираните мазнини е слънчогледовото олио. Слънчогледовите семки са с богато съдържание на ненаситени мастни киселини. Те са от голямо значение за нормално протичане на основните жизнени функции. Ненаситените киселини играят роля за регулиране на съдовия тонус и мускулните органи. Допринасят също и за оплодителната способност и кръвообращението. Слънчогледовото олио е богато на мастните киселини омега 3 и омега 9. Съдържа и голямо количество лецин и витамин Е. Лецинът подпомага функционирането на клетките. Витамин Е пък има добро въздействие върху имунната и сърдечно-съдовата система и е мощен антиоксидант.Много от ценните вещества на зеленчуците се усвояват по-добре, ако се подправят с малко слънчогледово олио.
В умерени количества то е изключително полезно, дори и при диетично хранене.
Зехтинът е другият вид олио, който намира широко приложение е кулинарията и козметиката. Получава се при студеното пресоване на маслини. Той понижава холестерола в кръвта и намалява сърдечните проблеми. Помага за добро храносмилане. Богат е на витамини Е и F. Редовната употреба на зехтин намалява риска от поява на камъни в жлъчката и на някои видове рак. Той съдържа полифенол, който подсилва клетъчните стени и прави артериалните стени по-еластични. Поради наличието на феноли има противовъзпалително действие, а силният му аромат прогонва микробите.
Зехтинът е много полезен и за кожата и косата. Това го нарежда на челни позиции сред съставките на козметичните маски и кремове.
Според специалистите идеалната растителна мазнина е царевичното олио. То е най-новата съставка в диетите на холивудските звезди. Действието му е благоприятно за организма. Сред основните му предимства е намаляването на холестерина в кръвта. Извлича се от зърната на царевицата, които са богати на аминокиселини. Най-важната от тях е т. нар. трипотофан. Тя подпомага веществото сератонин. Благодарение на него се предават нервни импулси до главния мозък. Царевицата притежава и витамините В, В1, В2 и В6. Полезното действие на царевичното масло се допълва и от каротина. Чрез него в организма се синтезира витамин А.
Все повече започва да се използва и фъстъченото масло. Представлява паста от двойно смлени фъстъци. Най-ценната му съставка е веществото ресвератрол. То е естествен растителен антиоксидант, който се произвежда от някои растения, за да ги предпази от гъбички и бактерии. Благодарение на това вещество фъстъченото масло предпазва от рак, забавя стареенето, защитава организма от вируси и възпалителни процеси, действа благоприятно на нервната система.
Студено пресованото фъстъчено масло се използва за мазане върху филия или в салата. Рафинираното намира приложение за печене, варене и пържене.
 
< Предишна   Следваща >

хранителни добавки протеин езда гейнер l-carnitine креатин Хороскопи bodybuilding fitness

Advertisement
Generated in 0.11113715171814 Seconds