Fitness
Основно меню
FITNES-BG.COM
Фитнес Профил
Фитнес Зали
Хранене
Тренировки
Упражнения
Полезно
Хранителни Добавки
Фитнес Медикаменти
Форум
Фитнес
Фитнес речник
Магазин
Контакти
Фитнес инструктор
Производител:Виж кошницата
Нямате поръчани продукти.
Вход

Забравена парола
Нямате достъп?
Регистрирайте се!!!

Риба - Никулден
Наближава Никулден - 6 декември. Източно православните християни почитат на този празник Свeти Никола Чудотворец. Свети Никола е смятан за патрон на моряците и рибарите, както и като покровител на океаните, моретата, реките и езерата.
Традицията в нашата страна повелява на този празник да се яде риба. Най- често това е шаран. Това се дължи на факта че шарана е смятан за риба слуга на чудотвореца. Малко познат е факта, че рибата трябва да е с люспи, защото голата риба е символ на бедност. Люспите се почистват внимателно, така, че да не падат на земята. Ако някоя люспа все пак падне, тя не трябва да се настъпва, защото който я настъпи, ще се разболее и ще умре. Костите на рибата се събират и изгарят, закопават се в земята или се пускат в реката или морето.
Малко факти за шарана:
Шаранът (Cyprinus carpio) е сладководна риба, която достига до 120 см на дължина и до 35 кг на тегло. Той е всеяден, като в ранна възраст се храни с планктон и с увеличаване на теглото, преминава към консумиране на различни бентосни организми. По-големите риби ядат и малки рибки поради неспособността да си осигуряват необходимото количество храна. Размножава се през пролетта. В нашите води той намира отлични условия за размножаване и живот.
Днес шаранът се отглежда често в язовирни и други водоеми. Високогърбестият шаран има дълги ъглести гръбни перки и четири мустака около устата, с които търси по дъното растения и дребни животинки. Чрез развъждане и селекциониране в продължение на столетия от него са създадени многобройни раси. Особено известни са унгарските шарани, които отстрани имат съвсем малко едри люспи (едролюспест шаран) както и огледалните (голи) шарани.
Интересен е факта, че в много страни шаранът се счита за риба аналог на свинското  ( тлъста и хранеща се с боклуци) поради този факт консумацията е почти нищожна. За разлика от тези страни в България шаранът е много уважавана риба както на трапезата, така и от риболовците.
Ако желаете да почетете традицията, но и да се придържате към доброто фитнес хранене ви съветваме да изберете риба в рамките на един килограм. Тогава тлъстините са минимални.

За да ви улесним максимално ви предлагаме и следната рецепта: Пълнен шаран, печен на фурна

Продукти:
1.5 кг Шаран
100 гр пресни печурки
7-8 с.л. Олио
1 глава лук
50 г орехи
1 яйце
1 с.л. сол
1 лимон
1 ч.ч. бяло вино
250 гр. чери  домати
1 връзка магданоз
черен пипер

Приготвяне:
Шарана се почиства от люспите и вътрешността, след което се измива.
Разрязва се откъм гърба покрай гръбната кост.
Посоката на разрязване е от към опашката към главата, като се разрязва и тя.
Така рибата се разтваря, а коремът и остава цял. По този начин шарана събира повече плънка.
След като отделите 2-те части на рибата, я посолява отвътре и отвън и я оставяте за 1 час в хладилника.
През това време почиствате и измивате гъбите, след което ги нарязвате на филийки.
Задушават се в 5-6 с.л. олио за 4-5 мин заедно с нарязания на ситно лук и орехи, добавяте нарязания на ситно магданоз, разбитото яйце, сол и черен пипер.
Когато плънката е готова, изваждате рибата от хладилника.
Вече готовата плънка се изсипва върху едната половина шарана. След слагането на плънката се изсипва сока на половината от лимона. С втората половина на шарана само захлупвате. Не е нужно да се забожда или защипвате двете половини.
Когато е готова рибата, тя се слага внимателно в намазана с малко олио в тавичка, около рибата прибавяте нарязаните на половинки чери домати и поливате с последната мазнина и бялото вино.
Тавата се закрива с фолио.
Рибата се пече за 30-40 мин. в предварително загрята до 200 градуса фурна.
Преди сервиране се украсява с останалата част от лимона.
 
< Предишна   Следваща >

хранителни добавки протеин езда гейнер l-carnitine креатин Хороскопи bodybuilding fitness

Advertisement
Generated in 0.13264608383179 Seconds