Fitness
Основно меню
FITNES-BG.COM
Фитнес Профил
Фитнес Зали
Хранене
Тренировки
Упражнения
Полезно
Хранителни Добавки
Фитнес Медикаменти
Форум
Фитнес
Фитнес речник
Магазин
Контакти
Фитнес инструктор
Производител:Виж кошницата
Нямате поръчани продукти.
Блуза Explode
Блуза Explode
26.00 BGL
Купи

Creatine Ethyl Ester Malate
Creatine Ethyl Ester Malate
25.00 BGL
Купи

Rhodosorb-H
Rhodosorb-H
39.60 BGL
Купи

Вход

Забравена парола
Нямате достъп?
Регистрирайте се!!!

Explode Mass Gainer 5 kg
Explode Mass Gainer 5 kg
115.00 BGL
Купи
Explode Silver Pro 5 кг
Explode Silver Pro 5 кг
278.00 BGL
Купи
Creatine Monohydrate Pure 500gr
Creatine Monohydrate Pure 500gr
26.00 BGL
Купи
Ролята на сложните въглехидрати
Сложните въглехидрати служат за постигане на четири основни цели:

1.Служат за енергийно гориво
2.Осигуряват пестене на протеини
3.Служат като основно средство за обмяната на мазнините
4.Служат за гориво на централната нервна система.

1.Енергийно гориво
Основната роля на сложните въглехидрати е да служат за енергиен източник и мускулно гориво за организма по време на физическо натоварване. По време на храносмилането въглехидратите се разпадат и се поглъщат от кръвта, а след това се разнасят из целия организъм до пълното им оползотворяване. От жизнено значение за организма е да се поддържа достатъчно количество въглехидрати по време на физическо усилие, за да се поддържа нивото на гликогена. Организмът не може да съхранява големи количества гликоген – ако се вкарва малко количество въглехидрат, той бързо се изтощава. От гликогена се получава много важната гликоза, а ако съществува недостиг от гликоген, не може да се образува гликоза. Когато липсва гликоза, организмът се насочва към наличния протеин, за да търси енергиен източник.

2.Пестене на протеини
Сложните въглехидрати осигуряват така наречения от физиолозите ефект на “пестенето на протеина”. Това означава, че наличието на сложни въглехидрати в системата дава възможност да не се докосват запасите от протеин. Ако организмът използва протеина като енергиен източник, той изпада в отрицателен хранителен баланс и изграждането на мускулна маса фактически става невъзможно. Всъщност, анаболният аспект на бодибилдинга получава съвсем обратен характер и процесът се превръща в катаболен.
Аминокиселините – “строителните блокове” на мускула
Протеинът се състои от аминокиселини, които се считат за “строителните блокове” на мускулния растеж и развитие. Важно е да се поддържа протеиновият запас, за да се осигурят условия за мускулна хипертрофия. Ако по време на тренировката няма наличие на сложни въглехидрати, протеинът се превръща в източник на гориво за работещите мускули. Ако не се пести протеинът чрез вкарване на сложни въглехидрати, се изяждат аминокиселините. А ако се разрушат “строителните блокове”, как би могъл да се надява човек да изгражда мускулите си? Значението на поемането на сложни въглехидрати по отношение на ролята им при пестенето на протеина не бива да се преувеличава.
Защо да не консумираме повече протеин?
Много пъти сме чували спортистите, провеждащи силова тренировка, да се оплакват от синдрома “претренираност”. Това, което обикновено се описва като претрениране е всъщност недохранване, и по-точно, недостатъчно консумиране на сложни въглехидрати. Въпросът, който евентуално може да възникне е, ако протеиновият резерв се нарушава, защо просто не поемаме повече протеин? Допълнителният протеин не произвежда толкова важния ефект на “пестене на протеин,” предизвикван от вкарването на сложни въглехидрати. /Макар и да споменахме, че аминокиселините с разклонена верига могат да произведат ограничен ефект на пестене на протеин./


3. Основна съставка за обмяната на мазнините
Другото особено важно значение на консумирането на сложни въглехидрати е, че те служат като основна съставка за обмяната на мазнините. При разпадането на въглехидратите се отделят странични продукти, без които не може да се осъществи обмяната на мазнините. Ако няма наличие на сложни въглехидрати, обмяната на мазнините просто няма да се осъществи.
“Мазнините изгарят в пламъка на въглехидратите”
Физиолозите използват работната фраза: “мазнините горят в пламъка на въглехидратите.” В системата трябва да има сложни въглехидрати, за да бъдат използвани те като източник на гориво по време на тренировка и да служат за изгаряне на мазнините. Ако не разполага с необходимото количество сложни въглехидрати, организмът започва да използва протеина като гориво. Мазнините остават недокоснати докато протеинът изгаря под форма на катаболна реакция. Системата фактически се самозащищава от евентуален глад като съхранява запасите от мазнини, за да бъдат използвани в бъдеще в ситуация на огромни ограничения. Тази логика предполага, че мазнините произвеждат двойно повече енергия от въглехидратите и протеина и поради това организмът разчита повече на тях като естествен предпазен механизъм при спешни случаи. /Доста се дебатира по количеството енергията, което е препоръчително да се получава от мазнините, поради измерванията, отчетени от калориметъра, но в настоящата дискусия ще приемем, че мазнините се съхраняват, за да се изразходват в случай на нужда./
Опасностите, които крие изчерпването на въглехидратите
Организмът ще се разруши, ако намалеят запасите от въглехидрати поради факта, че киселинните странични продукти /кетоните/ системата започва да акумулира. Наличието на кетонови тела създава потенциално опасно повишаване на киселинността в течностите на организма. Това състояние се нарича ацидоза или кетоза /директно свързано с разграждането на мазнините/. Киселинността на организма, или кетозното състоянието води до прекратяване на способността на организма да изпълнява физически упражнения. Главните органи /бъбреци, черен дроб, мозък, сърце/ нарушават функции си. Обикновено първо отказват бъбреците, после сърцето и след това мозъкът. Ако се продължи с физическите упражнения при намалено наличие на въглехидрати, ефектът може да е опустошителен и невъзвратим. Можем да наблюдаваме подобна ситуация в маратона когато състезател, устремил се към финала, се олюлява размахвайки насам-натам ръце и крака в усилието си да пресече финалната лента, която, макар само на няколко метра, е като че ли с километри далеч. Бегачът, който “плува” така към целта е сериозно застрашен от невъзвратими увреждания на черния дроб, бъбреците и мозъка.
Катаболен процес
Недостатъчното поемане на въглехидрати също така води и до положение, в която организмът започва да използва протеина в тъканите, което значително намалява не мастната тъкан. Поради това, че се разгражда азотното съдържание на протеина и той се отделя от организма, се засилва още повече натоварването на бъбреците. Това води до така нареченото състояние на “отрицателен азотен баланс”, което пък бързо нарушава нормалните функции на организма. Ето още едно ясно доказателство за необходимостта да се консумират сложни въглехидрати.
4. Гориво за централната нервна система
Другата важна роля на сложните въглехидрати е, че те осигуряват гориво за функционирането на централната нервна система. Мозъкът използва кръвната захар за гориво и изисква наличие на определено количество сложни въглехидрати, за да функционира правилно. Мозъкът не може да натрупва сложни въглехидрати, а при продължителни или тежки физически упражнения са му необходими големи количества от тях. Ако не разполага с необходимите количества сложни въглехидрати, мозъкът нарушава своята функция.
Синдромът “Къде си паркирах колата?”
Наблюдаваме този синдром при спортисти, които напускат джима в състояние на пълно изразходване на хранителните си запаси. В тяхната система въглехидратите са недостатъчни. Мозъкът започва да функционира не както трябва. Те обикалят паркинга олюлявайки се и не могат да си спомнят къде са си паркирали колата. Когато положението стане още по-зле, бодибилдърите дори не си спомнят, че са дошли до залата с кола. В някои съвсем тежки случаи спортисти, страдащи от липса на достатъчно хранителни вещества, забравят, че изобщо имат кола!
Влиянието на ниско въглехидратния синдром, върху мозъка
Зле подхранваният мозък не успява да изпраща правилно нервни импулси към мускулите. От особено голямо значение е да се поддържа подходящото ниво на хранителни запаси, за да се осигури необходимата интензивност на нервните импулси по време на тренировката. Интензивността на тренировката се отразява директно на двигателните единици, които предизвикват всяка от мускулните контракции. Контракциите се извършват благодарение на  предаваните импулси, които пък зависят от интензивността и продължителността на сигнала. Нарушеното функциониране на мозъка показва, че интензивността и продължителността на подаваните сигнали е рязко намаляла. Намаленият обем на нервните импулси съответно води и до спад в реакцията на мускула.
Мозъкът изразходва 1/3 от наличната кръвна гликоза
Мозъкът функционира благодарение на наличието на гликоза в кръвта и поради този факт натоварваните мускули изсмукват около една трета от наличната кръвна гликоза, така че за останалата част от организма, включително и за мозъка, остава твърде малко от нейните запаси. Изразходването на кръвна гликоза от активните мускули бързо нараства и продължава да расте през цялата тренировка. С други думи, щом вече се е уморил, мозъкът не може да се “освежи”. Когато мозъкът не получава необходимото количество кръвна гликоза, положението не само не може да се подобри , а определено се влошава все повече.
Кръвната гликоза и сърдечният ритъм
Що се отнася до сърцето и връзката му с централната нервна система, сигналите, които мозъкът праща към сърдечния “пейсмейкър” са “Действай бързо!”. Когато кръвната гликоза не е на достатъчно ниво, сигналите, с които мозъкът командва на сърцето да бие по-бързо, за да изпраща повече кръв в системата, в стремежа си да осигури необходимите хранителни вещества, принуждават сърцето да работи прекомерно усилено. При наличието на по-малко количество хранителни вещества от необходимото, сърцето е подложено на продължителна усилена работа и в резултат от слабото стимулиране на централната нервна система може да се стигне до повишаване на кръвното налягане и сърдечна аритмия. Трябва също така да отбележим, че ако в диетата ви няма достатъчно количество сложни въглехидрати, чернодробният и мускулен гликоген рязко спадат. Това съответно се отразява отрицателно на аеробната и анаеробна дейност.

 
< Предишна   Следваща >

хранителни добавки протеин езда гейнер l-carnitine креатин Хороскопи bodybuilding fitness

Advertisement
Generated in 0.16728711128235 Seconds