Fitness
Основно меню
FITNES-BG.COM
Фитнес Профил
Фитнес Зали
Хранене
Тренировки
Упражнения
Полезно
Хранителни Добавки
Фитнес Медикаменти
Форум
Фитнес
Фитнес речник
Магазин
Контакти
Фитнес инструктор
Производител:Виж кошницата
Нямате поръчани продукти.
Вход

Забравена парола
Нямате достъп?
Регистрирайте се!!!

Ряпа
Image 

В наши дни ряпата не  е от най-често консумираните зеленчуци, но това е само в ущърб на здравословното хранене, защото тя е изключително богата на полезни вещества. В плода на този кореноплоден зеленчук са открити захари /основно фруктоза/ и целулоза. Наличието на ненаситени мазнини и белтъци е ниско. Най –богата е ряпата на ензими и витамини, от които най- голямо е количеството на: витамин С – 20 мг в 100 гр., витамин В1- 0,10 мг в 100 гр., В2 /рибофлавин/ -0,14 в 100 гр., В4 /холин/ -42 мг в 100 гр.

От минералите в най - значимо количество е калият, като трябва да се знае, че в черната ряпа той е 3 пъти повече отколкото в бялата. Не е малко и съдържанието на калций. Богатото съдържание на етерични масла превръща ряпата не само в трапезно лакомство, а в мощен помощник в борбата  с проблеми на храносмилателната система.Употребата на ряпа  предизвиква отделянето на стомашен сок. Това от една страна повишава апетита, но от друга подпомага изхвърлянето на баластни вещества от червата, което се дължи на наличната целулоза. Ряпата съдейства  за отделяне на жлъчен сок и така предпазва от образуване на жлъчни камъни.
Българският народ явно отдавна познава ряпата като зеленчук, защото на една от фреските в Боянската църква /13 в./ е изобразена ряпа. А  навярно помните и народната приказка “Дядо вади ряпа”.
Днес на пазара се продават бели, черни, кафяви, червени репи, но е важно да се изберат качествени плодове, защото често репите изглеждат външно здрави, а вътре имат проядено от червеи и загнили участъци. На пипане ряпата трябва да е твърда, с опъната кожица без петна. Ако плодът на този зеленчук е мек, а кожата сбръчкана, най-вероятно ряпата е стара, народът казва “изкуфяла”.Ряпата не е подходяща за термична обработка и е най-вкусна сурова под форма на салати. Препоръчително е да се консумира в количества 200-250 гр. на едно хранене, защото нерядко по-голямо количество  предизвиква метеоризъм. Смесване на настъргани ряпа и леко кисела ябълка тушира този ефект.
В диетичното хранене с цел намаляване на наднормено тегло салатите от ряпа могат да се използват, но в по-ограничени количества..Иначе ряпата е много полезна, особено през есенно-зимния сезон.

Предлагаме ви няколко рецепти с ряпа, с които можете да разнообразите храненето си. Винаги измивайте добре ряпата, а после обелвайте кожицата или я остъргвайте с остър нож.
    
  Салата от ряпа и ябълки

1. Две средно големи репи /ако обичате по- люто, вземете черна ряпа/,се настъргват на едро .
2 .Две средно големи леко кисели ябълки също се настъргват.
3. Към обърканата смес се добавят щипка канела, малко зехтин, сол на вкус, сок от един лимон или малко ябълков оцет .Могат да се добавят и 10-12 обезкостени маслини, но тогава внимавайте със солта.

    Запеканка с ряпа

1. Настъргват се на едро две по-големи бели репи и много леко се поръсват с брашно.
2 .Настъргват се на едро ренде около 500 гр. картофи. Смесват се с настърганата ряпа.
3. Всичко това се овкусява със сол, малко черен пипер, малко олио.
4. В тефлонова /или леко подмазана с олио/ тавичка се изсипва сместта. Отгоре се настъргва кашкавал /ясно е ,че при диетично хранене кашкавалът трябва да е по-малко, само за вкус/.
5. Пече се на умерена фурна около 20 минути.

   Шишчета “Дядо вади ряпа”

Това е едно  твърде атрактивно ястие, което може да се предложи и като отделно предястие, и като гарнитура към пържоли, шишчета с месо, шницели и други месни храни. Особено важен е неговият външен вид.
Продукти - две средно големи репи, най –подходящи са белите дълги репи, получили търговско название “Турска ряпа”; различни по диаметър колбаси – по 100 гр. от 2-3 вида; тънки резенчета кашкавал; 1 голям морков; маслини според броя на шишчетата; малко сол, 1 лимон, зехтин.


Трябват ви и тънки дървени трапезни шишчета.

1. Репите се нарязват на много тънки кръгчета с различен диаметър, посоляват се леко, овкусяват се с лимонов сок и зехтин. Оставят се да постоят, докато се подготвят другите продукти. Запазват се  върховете на репите, като не се маха мустачето .
2. Колбасите, които е добре да са с различен диаметър, се нарязват на тънки кръгчета. За тези хора, които са на диета, предлагаме да купят нетлъста шунка, кръгчета могат да се изрежат със специални готварски формички или с тънкостенни чаши.
3. Кашкавалът и морковът също се нарязват на кръгчета с различен диаметър
4. Започвате да нареждате от най-голямото кръгче ряпа, след него най-голямо кръгче колбас /шунка/, кашкавал, морков, ряпа…и т.н. Накрая шишчето трябва да има форма на конус, на чийто връх е маслинката /това е мишката от приказката/.
5. В голяма чиния можете да подредите шишчетата по два начина. Съберете в средата върховете с маслините, а в средата поставете наситно нарязаните изрезки от колбасите ,моркова и кашкавала, които сте овкусили със зехтин и лимонов сок. Вторият начин е, като краищата без маслинки забодете в запазените върхове на репите и разтворите като ветрило. Става точно като в приказката “Дядо вади  ряпа”, откъдето идва и името на шишчетата. Двете ветрила се поставят едно срещу друго в чинията, като самите шишчета образуват розетка.

 
 
< Предишна   Следваща >

хранителни добавки протеин езда гейнер l-carnitine креатин Хороскопи bodybuilding fitness

Advertisement
Generated in 0.18532395362854 Seconds