Fitness
Основно меню
FITNES-BG.COM
Фитнес Профил
Фитнес Зали
Хранене
Тренировки
Упражнения
Полезно
Хранителни Добавки
Фитнес Медикаменти
Форум
Фитнес
Фитнес речник
Магазин
Контакти
Фитнес инструктор
Производител:Виж кошницата
Нямате поръчани продукти.
Ecdy-Steel
Ecdy-Steel
36.00 BGL
Купи

Explode Liquid L-carnitine 50ml
Explode Liquid L-carnitine 50ml
3.00 BGL
Купи

Блуза Explode
Блуза Explode
26.00 BGL
Купи

Вход

Забравена парола
Нямате достъп?
Регистрирайте се!!!

Gold Matrix Gainer
Gold Matrix Gainer
38.00 BGL
Купи
Пакет DETOX
Пакет DETOX
72.80 BGL
57.80 BGL
Спестявате: 15.00 BGL
Купи
Explode Мъжки потник
Explode Мъжки потник
15.00 BGL
Купи
Само ленът- II част
Въпросът е колко точно полезно е маслото от ленено семе като хранителен суплемент?
Алфа-линолеевата киселина е омега-3 с къса верига, съдържаща 18 въглеродни атома. Ейкосапентеноичната и докосахексеноичната киселини са с по-дълги вериги, съставени съответно от 22 и 23 въглеродни атома. За да се преобразува ALA в други мастни киселини, тялото ангажира ензими, наречени елонгази и десатурази. Делта- 6 десатуразата е ограничаващият скоростта ензим, който определя колко ефективно ALA се превръща в по-дълговерижните ЕРА и DHA.Този ензим обаче представлява проблем. Оказва се, че омега-6 мазнините, каквато е и линолеевата киселина, също го използват, борейки се с ALA за него. Той както повечето хора приемат доста повече омега-б мазнини, отколкото омега-3, омега-6 обикновено получава повече делта-б десатураза. Когато това се случи, ALA просто не се превръща ефективно в ЕРА и DHA.

За да може суплемент като лененото масло да осигури ЕРА и DHA, нивата на омега-б в тялото ти трябва да са ниски. Това е рядкост; изследванията показват, че капацитетът на тялото да превръща ALA в ЕРА и DHA е по-малък, отколкото преди се е предполагало. Учените установили, че по-голямата част от ALA се включва в бета-оксидацията, т.е. мастната оксидация -факт, който оставя само 9% да се превърнат в ЕРА или DHA. ALA дори не увеличава нивата на DHA в кръвта. Преобразуваните ЕРА и DHA не се включват в енергийния поток.
Жените са по-способни да преобразуват ALA в DHA от мъжете, очевидно заради взаимодействието с естрогена . DHA формира между 40 и 60 процента от мазнините в мозъка и в ретината на окото. Тя също така е важна за нормалното развитие на бебетата, чиито ЕРА и DHA са дошли от майките им.
 


При младите мъже превръщането на ALA в DHA или е минимално, или напълно отсъства, макар че могат да превърнат малко количество ALA в ЕРА. Дали това представлява проблем е спорно. Въпреки че DHA образува голяма част от структурата на клетъчните мембрани в мозъка и ретината, тя по-скоро се натрупва в мозъка. Обратен механизъм може да предотврати превръщането в докосахексеноична киселина при мъжете, просто защото често в телата им те, се съдържа в достатъчни количества. От друга страна, ниските нива на DHA се свързват с определени заболявания като например Алцхаймер. Хората, които избягват приема на риба, имат ниски или почти изчерпани запаси и на DHA, и на ЕРА. Ако приемаш преобразувана омега-3 мастна киселина под формата на хранителна добавка, като например някакъв вид рибено масло, на тялото ти няма да му се налага да превръща ALA в ЕРА или DHA.
Връзката с рака на простатата
Няколко изследвания, публикувани в началото на 90-те, предположили, че ALA може да предизвика рак на простатата. Това е любопитно откритие; омега-3 мастните киселини, подобно на тези в рибата, възпрепятстват рака на простатата, най-вероятно защото подпомагат благоприятния баланс на ейкозаноидите. По-ранните опити, свързващи ALA c рака на простатата, често предполагат, че съдържанието й в червеното месо е причината. Незабавно обаче изниква факт, който оборва тази хипотеза, а именно - червеното месо е слаб източник на алфа-линолеева киселина. Други проучвания предполагат, че съдържанието на желязо в месото може да доведе до окислението на алфа-линолеевата киселина и така да предизвика рак. Още по-объркващи се явяват откритията, че мъже, страдащи от рак на простатата, имат нива на ALA в тялото си под нормата - противоположен факт на откритията, че ALA причинява апоптоза, т.е. самоубийство на раковите клетки.
И освен това - защо, както някои проучвания показват, ALA би предизвикала рак на простатата при мъжете, а би предпазвала от рак на гърдата жените?
Най-новите научни сведения относно ALA предполагат, че няма ясна пряка връзка между приема на ALA и рака на простатата. Едно възражение: ALA може да стане гранясала и да се превърне в свободни радикали, които се свързват с рака. Това, което трябва да правиш, е да избягваш гранясалите мастни суплементи: дръж ги в хладилник. Друга добра идея е да приемаш антиоксидантни хранителни вещества, които стабилизират мазнините и неутрализират свободните радикали като например витамин Е.
Многобройни изследвания сочат, че ALA предлага същите предпазващи сърдечносъдовата система ефекти, каквито имат и омега-3 мазнините, извличани от рибните масла. Като се има предвид изобилието на омега-6 в по-голямата част от американските диети, суплемент като маслото от ленено семе може само да помогне.
Дори и това да е вярно, маслото от ленено семе може да се окаже по-добра добавка за жените, отколкото за мъжете, заради по-ефикасното трансформиране на ALA в ЕРА и DHA при жените. Жените също така изгарят по-малко ALA за енергия, отколкото мъжете, оставяйки повече да се преобразува в ЕРА и DHA. Най-добрият начин да усвоиш ейкосапентеноичен суплемент, базиран на алфа-линолеева киселина, е да изолираш разнообразието на омега-б в мазнините, което на практика не осигурява превръщане.
Наситените мазнини -тези, които тялото складира, не са жизнено важни; повечето хора приемат прекалено голямо количество от тях. Освен това се свързват с многобройни зловредни за здравето ефекти.
Най-надеждният начин да си осигуриш достатъчен прием на ЕРА и DHA е или да се храниш с по-тлъста риба, или да приемаш киселините под формата на хранителни добавки - което, между другото, те предпазва от проблемите, свързани със заразите по рибата.
Най-разпространените рибни суплементи се извличат от рибните мускули, не от черния дроб, и нямат натурални токсини.


Хранителни източници на ALA
Грама ALA в чаена лъжичка
Ленено масло                  8.5
Ленено семе                   2.2
Соево масло                    0.9
Английски орехи             0.7
Зехтин                            0.1

—Джери Брейнъм, сп."Iron Man"


 
< Предишна   Следваща >

хранителни добавки протеин езда гейнер l-carnitine креатин Хороскопи bodybuilding fitness

Advertisement
Generated in 0.20514178276062 Seconds