Fitness
Основно меню
FITNES-BG.COM
Фитнес Профил
Фитнес Зали
Хранене
Тренировки
Упражнения
Полезно
Хранителни Добавки
Фитнес Медикаменти
Форум
Фитнес
Фитнес речник
Магазин
Контакти
Фитнес инструктор
Производител:Виж кошницата
Нямате поръчани продукти.
NOS
NOS
35.00 BGL
Купи

Ironfuckers тениска
Ironfuckers тениска
25.00 BGL
Купи

Rhodosorb-P
Rhodosorb-P
5.60 BGL
Купи

Вход

Забравена парола
Нямате достъп?
Регистрирайте се!!!

CGT
CGT
12.00 BGL
Купи
Rhodosorb-P
Rhodosorb-P
5.60 BGL
Купи
Rhodosorb-FARER 100 gr.
Rhodosorb-FARER 100 gr.
3.60 BGL
Купи
Само ленът- II част
Въпросът е колко точно полезно е маслото от ленено семе като хранителен суплемент?
Алфа-линолеевата киселина е омега-3 с къса верига, съдържаща 18 въглеродни атома. Ейкосапентеноичната и докосахексеноичната киселини са с по-дълги вериги, съставени съответно от 22 и 23 въглеродни атома. За да се преобразува ALA в други мастни киселини, тялото ангажира ензими, наречени елонгази и десатурази. Делта- 6 десатуразата е ограничаващият скоростта ензим, който определя колко ефективно ALA се превръща в по-дълговерижните ЕРА и DHA.Този ензим обаче представлява проблем. Оказва се, че омега-6 мазнините, каквато е и линолеевата киселина, също го използват, борейки се с ALA за него. Той както повечето хора приемат доста повече омега-б мазнини, отколкото омега-3, омега-6 обикновено получава повече делта-б десатураза. Когато това се случи, ALA просто не се превръща ефективно в ЕРА и DHA.

За да може суплемент като лененото масло да осигури ЕРА и DHA, нивата на омега-б в тялото ти трябва да са ниски. Това е рядкост; изследванията показват, че капацитетът на тялото да превръща ALA в ЕРА и DHA е по-малък, отколкото преди се е предполагало. Учените установили, че по-голямата част от ALA се включва в бета-оксидацията, т.е. мастната оксидация -факт, който оставя само 9% да се превърнат в ЕРА или DHA. ALA дори не увеличава нивата на DHA в кръвта. Преобразуваните ЕРА и DHA не се включват в енергийния поток.
Жените са по-способни да преобразуват ALA в DHA от мъжете, очевидно заради взаимодействието с естрогена . DHA формира между 40 и 60 процента от мазнините в мозъка и в ретината на окото. Тя също така е важна за нормалното развитие на бебетата, чиито ЕРА и DHA са дошли от майките им.
 


При младите мъже превръщането на ALA в DHA или е минимално, или напълно отсъства, макар че могат да превърнат малко количество ALA в ЕРА. Дали това представлява проблем е спорно. Въпреки че DHA образува голяма част от структурата на клетъчните мембрани в мозъка и ретината, тя по-скоро се натрупва в мозъка. Обратен механизъм може да предотврати превръщането в докосахексеноична киселина при мъжете, просто защото често в телата им те, се съдържа в достатъчни количества. От друга страна, ниските нива на DHA се свързват с определени заболявания като например Алцхаймер. Хората, които избягват приема на риба, имат ниски или почти изчерпани запаси и на DHA, и на ЕРА. Ако приемаш преобразувана омега-3 мастна киселина под формата на хранителна добавка, като например някакъв вид рибено масло, на тялото ти няма да му се налага да превръща ALA в ЕРА или DHA.
Връзката с рака на простатата
Няколко изследвания, публикувани в началото на 90-те, предположили, че ALA може да предизвика рак на простатата. Това е любопитно откритие; омега-3 мастните киселини, подобно на тези в рибата, възпрепятстват рака на простатата, най-вероятно защото подпомагат благоприятния баланс на ейкозаноидите. По-ранните опити, свързващи ALA c рака на простатата, често предполагат, че съдържанието й в червеното месо е причината. Незабавно обаче изниква факт, който оборва тази хипотеза, а именно - червеното месо е слаб източник на алфа-линолеева киселина. Други проучвания предполагат, че съдържанието на желязо в месото може да доведе до окислението на алфа-линолеевата киселина и така да предизвика рак. Още по-объркващи се явяват откритията, че мъже, страдащи от рак на простатата, имат нива на ALA в тялото си под нормата - противоположен факт на откритията, че ALA причинява апоптоза, т.е. самоубийство на раковите клетки.
И освен това - защо, както някои проучвания показват, ALA би предизвикала рак на простатата при мъжете, а би предпазвала от рак на гърдата жените?
Най-новите научни сведения относно ALA предполагат, че няма ясна пряка връзка между приема на ALA и рака на простатата. Едно възражение: ALA може да стане гранясала и да се превърне в свободни радикали, които се свързват с рака. Това, което трябва да правиш, е да избягваш гранясалите мастни суплементи: дръж ги в хладилник. Друга добра идея е да приемаш антиоксидантни хранителни вещества, които стабилизират мазнините и неутрализират свободните радикали като например витамин Е.
Многобройни изследвания сочат, че ALA предлага същите предпазващи сърдечносъдовата система ефекти, каквито имат и омега-3 мазнините, извличани от рибните масла. Като се има предвид изобилието на омега-6 в по-голямата част от американските диети, суплемент като маслото от ленено семе може само да помогне.
Дори и това да е вярно, маслото от ленено семе може да се окаже по-добра добавка за жените, отколкото за мъжете, заради по-ефикасното трансформиране на ALA в ЕРА и DHA при жените. Жените също така изгарят по-малко ALA за енергия, отколкото мъжете, оставяйки повече да се преобразува в ЕРА и DHA. Най-добрият начин да усвоиш ейкосапентеноичен суплемент, базиран на алфа-линолеева киселина, е да изолираш разнообразието на омега-б в мазнините, което на практика не осигурява превръщане.
Наситените мазнини -тези, които тялото складира, не са жизнено важни; повечето хора приемат прекалено голямо количество от тях. Освен това се свързват с многобройни зловредни за здравето ефекти.
Най-надеждният начин да си осигуриш достатъчен прием на ЕРА и DHA е или да се храниш с по-тлъста риба, или да приемаш киселините под формата на хранителни добавки - което, между другото, те предпазва от проблемите, свързани със заразите по рибата.
Най-разпространените рибни суплементи се извличат от рибните мускули, не от черния дроб, и нямат натурални токсини.


Хранителни източници на ALA
Грама ALA в чаена лъжичка
Ленено масло                  8.5
Ленено семе                   2.2
Соево масло                    0.9
Английски орехи             0.7
Зехтин                            0.1

—Джери Брейнъм, сп."Iron Man"


 
< Предишна   Следваща >

хранителни добавки протеин езда гейнер l-carnitine креатин Хороскопи bodybuilding fitness

Advertisement
Generated in 0.185870885849 Seconds