Fitness
Основно меню
FITNES-BG.COM
Фитнес Профил
Фитнес Зали
Хранене
Тренировки
Упражнения
Полезно
Хранителни Добавки
Фитнес Медикаменти
Форум
Фитнес
Фитнес речник
Магазин
Контакти
Фитнес инструктор
Производител:Виж кошницата
Нямате поръчани продукти.
Хеликс Флекси
Хеликс Флекси
18.70 BGL
Купи

Reproduct Factors +
Reproduct Factors +
38.00 BGL
Купи

Sinephrine
Sinephrine
34.00 BGL
Купи

Вход

Забравена парола
Нямате достъп?
Регистрирайте се!!!

Taurine
Taurine
15.00 BGL
Купи
Y3K Food
Y3K Food
39.00 BGL
Купи
Sinephrine
Sinephrine
34.00 BGL
Купи
Само ленът
Истината за алфа-линолеевата киселина и за други EFA
От всички хранителни вещества, липсващи в диетата на културиста, най-значими са незаменимите мастни киселини (EFA). Експертите ги кръщават незаменими около 1930 г., когато осъзнават, че поне две от тях трябва непременно да се приемат като хранителни добавки по време на диета: линолеевата -киселина (LA) и алфа-линолеевата киселина (ALA). Те често липсват в диетите на спортистите, защото се съдържат в по-високо калоричните храни, които състезателите се стремят да избягват.
Странният аспект на това избягване е обаче, че незаменимите мазнини не само са жизнено важни за доброто здраве, но могат също така да спомогнат за загубата на мазнини . Те променят активността на ейкозаноидите, които контролират хиляди реакции в тялото от функциите на сърцето до кръвното налягане и освен това допринасят за горенето на мазнините.
Свойството на мазнините да изгарят мазнини за пръв път е популяризирано в бодибилдинга от великия треньор и собственик на фитнеси Винс Джиронда. Винс често молеше хората, които тренираше, да ядат по-мазни храни, защото „мазнините горят мазнини"; той говореше от наблюдения и личен опит. Макар че не беше наясно с техническите причини за това на пръв поглед парадоксално поведение на някои диетични мазнини, научни изследвания потвърждават, че основните мазнини потискат синтетазата на мастната киселина -основният ензим, който тялото изисква, за да осигурява синтез на мазнините.
 

Мононенаситните мазнини, каквито има в зехтина, се смятат за неутрални мазнини.
Наситените мазнини- тези, които тялото складира, не са основни и съществени; ако нещо трябва да се отбележи за тях, то е, че по-голямата част от хората ги приемат в твърде големи количества и освен това са свързани с редица неблагоприятни здравословни ефекти. Наситените мазнини са основният предшественик на синтеза на холестерол в черния дроб, което обяснява защо приемът на наситени мазнини е толкова силно свързан със сърдечносъдовите заболявания. Наситените мазнини също така променят по вреден за човека начин устройството на клетъчните мембрани като ги правят по-твърди и по-малко способни да преработват различни хормони.
Мононенаситените мазнини, каквито има в зехтина например, се смятат за неутрални мазнини, макар че скорошни изследвания показаха, че те по-скоро спадат към “добрите” мазнини. За разлика от други видове мазнини като полиненаситените, намиращи се в много зеленчукови масла, мононенаситените не намаляват нивото на защитния липопротеин с висока плътност (HDL), нито пък имат някакви възпалителни ефекти в тялото. Това е ключово, защото неконтролируемитевъзпаления в тялото сега са известни като крайъгълния камък на много от сериозните заболявания, включително сърдечносъдовите болести и рака.
Въпреки положителните ефекти от мононенаситните мазнини, те не се считат за основни. Само линолеевата киселина 9омега-60 и алфа-линолеевата киселина (омега-3) са такива, тъй като те са преките предшественици на други мастни киселини, които играят жизненоважна роля в тялото. Омега-6 мазнините, основно набавяни от зеленчуковите масла, се превръщат в арахидонична киселина е и основен причинител на възпалителните процеси в тялото.
Омега-6 мазнините трябва да се балансират с омега-3 мазнини. Праисторическите диети естествено са регулирали баланса на основните мазнини за древните представители на човечеството заради природното изобилие на необработена храна. Месото по онова време е било по-богато на омега-3 мазнини, отколкото в наши дни. Днес, според проучванията, повечето хора приемат около 10 пъти повече омега-6, отколкото омега-3 мазнини, а много са дори напълно лишени от последните.
Алфа-линолеевата киселина (АLA) се смята за незаменима, защото ензимите я превръщат в две други мастни киселини- ейкосапентеноична киселина (EPA) и докосахексеноична киселина (DHA). Тези т.нар. рибни мастни киселини могат да бъдат открити в по-мазните риби - например сьомга, камбала, скумрия, сардини. Въпреки, че  ALA е в списъка на незаменимите мастни киселини, истинските участници в човешката физиология са  EPA и DHA.
За пръв път учените забелязали ползотворните здравни ефекти на EPA и DHA след като изучавали хранителните навици на Гренландските ескимоси, чиято диета се състои от големи количества мазна риба, за която се знае, че е богата на ейкосапентеноична и докосахексеноична киселини. Въпреки че ядяли и други видове мазнини като например наситени, които са смятани за опасни за сърдечносъдовото здраве, ескимосите отчитат рядка заболеваемост от сърдечносъдови болести – факт, отдаден на консумацията им на мазна риба.
Следващи изследвания разкриват, че EPA и  DHA защитават сърдечносъдовата система. Те спомагат за поддържането на подходящ сърдечен ритъм; сърдечната аритмия може да доведе до внезапна смърт.
Повечето проучвания показват, че омега-3 мазнините също понижават кръвните триглицериди или мазнини; предотвратяват формирането на малки елементи в кръвта, които водят до образуването на съсиреци –една от основните причини за инфаркт; и потискат възпалителните химикали, за които се смята, че предизвикват повечето форми на сърдечносъдови заболявания. Омега-3 мазнините неутрализират възпалителното действие на омега-6 мазнините.
ALA=EPA+DHA- или не?
Все още се разисква въпросът дали може ефективно да извлечем здравни облаги от EPA и DHA от диетичен предшественик, какъвто е алфа-линолеевата киселина. Най-добрите хранителни източници на ALA са ленено семе и соята . Маслото от ленено семе е най-богатият източник, познат до момента, със съдържание на 57% ALA. Английските орехи са друг природен източник, но нямат толкова високо съдържание на  ALA, колкото лененото семе.
Много бодибилдъри приемат масло от ленено семе, защото то има, в най-общи линии, благоприятен мастен профил. Други пък го използват, защото са им казали, че е добър източник на омега-3. Обаче лененото семе не съдържа преобразувани омега-3, каквито са EPA и DHA. То просто има високо съдържание на ALA.
Въпросът е колко точно полезно е маслото от ленено семе като хранителен суплемент?
Само ленът- II част продължение...
 
< Предишна   Следваща >

хранителни добавки протеин езда гейнер l-carnitine креатин Хороскопи bodybuilding fitness

Advertisement
Generated in 0.11832880973816 Seconds