Fitness
Основно меню
FITNES-BG.COM
Фитнес Профил
Фитнес Зали
Хранене
Тренировки
Упражнения
Полезно
Хранителни Добавки
Фитнес Медикаменти
Форум
Фитнес
Фитнес речник
Магазин
Контакти
Фитнес инструктор
Производител:Виж кошницата
Нямате поръчани продукти.
Вход

Забравена парола
Нямате достъп?
Регистрирайте се!!!

Спорт и алкохол
Това е един доста дискутиран въпрос, който вълнува много хора, занимаващи се с фитнес. За професионалните билдери отговорът на този въпрос е точен и ясен- алкохолът няма място в диетата им и особено през състезателния период. Но това, което вълнува повечето фитнес маниаци (начинаещи и напреднали) е защо алкохолът е толкова вреден за тренировките, защо пречи на напредването им във фитнеса и не може ли да си позволят от време на време по някоя бира с приятели. Ще се опитам да дам отговор на тези въпроси с тази информация, с която разполагам.
Първо ще започна с това, че алкохолът не помага с нищо на тялото ви (като тук визирам най-вече мъжката част, тъй като мъжете се интересуват повече от темата за алкохола, отколкото жените). Той внася, така наречените празни калории във вашия организъм. Всъщност две са основните вещества, които съдържат „празни калории” - алкохол и бяла захар. Те имат много калории, но реално са само това- съдържат доста захари и почти нищо полезно като витамини и минерали. Като съответно на дамите им се отразява прекомерната консумация на захар, а на мъжете- алкохолът. Като на първо място смятам да поставя бирата. Бирата съдържа фитоестрогени ( растителен аналог на женските хормони), които намаляват мъжката потентност и при прекалено консумация допринасят качването на килограми в областта на ханша и бедрата. Смятам, че тези причини никак не са несъществени.Но нека все пак да разгледам проблема за алкохола като цяло и защо пречи на развитието във фитнеса. Един много важен факт, и то най-вече за мъжете е това, че алкохолът пречи на мускулната хипертрофия (натрупването на мускулна маса). Първо- при повишени нива на алкохола намалява креатина. А креатинът все пак е основният източник на енергия по време на тренировка и един от основните компоненти за мускулното нарастване. Второ- алкохолът потиска отделянето на ХР(хормон на растежа), особено ако се приема вечер или привечер, тъй като ХР се отделя основно, докато спим. Трето- алкохолът потиска отделянето на тестостерон. Когато консумираме алкохол в черния дроб се отделя вещество, което намалява секрецията на тестостерон.
Разбира се, алкохолът има и редица други нежелани ефекти. Например това, че води до дехидратация. Когато тялото е дехидратирано това води до умора, замаяност, увеличен глад и др. Освен това прекаляването с алкохол води и до трудно възстановяване на организма и затруднява синтеза на гликоген, тъй като тялото поставя синтеза на алкохол по-напред от синтеза на гликоген. Което от своя страна означава по-малко гликоген в мускулите.
А сега и още една не по-малко важна причина алкохолът да стане „враг” на диетата ви- прекалено много калории. За тази причина загатнах още в началото, но сега ще дообясня. Всички алкохолни напитки са прекалено богати на калории и то от въглехидрати. Да кажем така- 2-3 питиета се равняват на едно доста солидно ядене, даже и преяждане. Затова ако се опитвате да отслабнете просто трябва да забравите за всякакъв вид алкохол. Освен това той пречи и при аеробна дейност, тъй като може да доведе до повишено кръвно налягане и затруднява работата на сърцето, което от своя страна се уморява по-лесно и от тук се получава- намалена работоспособност или казано накратко- по-малко изразходена енергия, по време на аеробна дейност.
Въпреки това остана още един въпрос- дали няколко питиета ще навредят чак толкова?
На това аз лично бих отговорила по следния начин- зависи от това колко на често ще пиете и колко точно са „няколко питиета” за вас. Ако смятате да пийнете няколко чашки 2-3 пъти в седмицата бих ви казала да не очаквате чудеса от диетата си и в напредъка си. Все пак не се хвърляйте да спирате алкохола изведнъж, тъй като това ще е прекалено голям стрес за организма. Всичко трябва да се спира постепенно- започвате бавно да намалявате количеството, докато не го сведете до минимум или докато престанете изобщо да пиете. И бих посъветвала любителите на бирата да се откажат от нея, като най-добрият неин заместител се явява виното- това е може би единственият вид полезен алкохол. НО, запомнете- полезен в рамките на нормалното-1-2 чаши, а не повече.

Автор: Yoanka (Йоана Л.)

Внимание: Статията е от поредицата материали, написани от членове на форума. Използвайте информацията само след сериозно обмисляне и сравняване с други източници.
 
< Предишна   Следваща >

хранителни добавки протеин езда гейнер l-carnitine креатин Хороскопи bodybuilding fitness

Advertisement
Generated in 0.22681212425232 Seconds