Fitness
Основно меню
FITNES-BG.COM
Фитнес Профил
Фитнес Зали
Хранене
Тренировки
Упражнения
Полезно
Хранителни Добавки
Фитнес Медикаменти
Форум
Фитнес
Фитнес речник
Магазин
Контакти
Фитнес инструктор
Производител:Виж кошницата
Нямате поръчани продукти.
Вход

Забравена парола
Нямате достъп?
Регистрирайте се!!!

Среднощна маса
 

Всеки, който се е старал да покачи мускулната си маса знае, че в началото на тренировките всичко е някак по-лесно. После прогресът се забавя. Уж всичко се изпълнява както трябва, а няма растеж. Диети, тренировки във фитнес залата, хранителни добавки – няма покачване на мускулната маса. Редно е да си припомните някои истини. Може да тренирате усилено, но ако се храните неправилно, застоят ще продължи. Неслучайно много от видните културисти подчертават, че техният спорт в действителност е 60 -70 % хранене.

Трябва да се приемат повече и то качествени калории, за да има покачване на мускулната маса. Златният стандарт е 5-6 приема на храна в денонощието, но и това понякога не води до така желаното нарастване на мускулната маса. Възможно е дори да се получи твърде неприятен ефект, съвсем обратен на желания - вместо чиста мускулна маса повишаването на калориите може да доведе до натрупване на мазнини. Какво да се прави, има ли изход от този омагьосан кръг. Има разбира се, стига да се приложи правилният подход, който е сработил при много спортисти.

Схемата работеше за мен, а с течение на годините научих за стотици други, които са я прилагали. Тя работи за всеки човек, който се е опитал да я приложи, ще работи и за вас.

Моят личен опит
Това, за което ще ви разкажа, се случи през лятото на 1965, преди залите да се напълнят с тренажори и други модерни уреди. Бях в дома си в Литъл Рок, Арканзас. Карах ваканция след  първата  година в университета. Работех в експедицията на резервни части за търговците на Форд. Едновременно тренирах, като се мъчех да кача поне 14 килограма мускулна маса. Толкова бях качил през ученическите години, когато за пръв път започнах да се занимавам с културизъм сериозно. Отивах на работа в 5,30, а когато се връщах, закусвах по-леко и тръгвах към  залата. Връщах се към 20,30 у дома. От умора  не можех да ям  почти нищо . Не можех да разбера дали поемам достатъчно калории от протеин, тъй като ядях три пъти от ставането сутрин до времето, когато свършвах работа. Силата ми не се променяше видимо, а за повече от една година не можах да кача нито килограм.
 За щастие майка ми една вечер  направи нещо, което ми помогна да постигна своята цел. Беше петък вечерта,  прибрах се точно след полунощ. Майка ми още не спеше. Започнахме да говорим. Споделих, че  много упорито се опитвам да кача на тегло и че винаги съм гладен. Тя ме попита да ми приготви ли нещо за ядене в момента. Веднага се съгласих. Майка ми опече една голяма пържола, сложи я върху филия пълнозърнест хляб и прибави бучка сирене. Добавих чаша обезмаслено мляко и банани.На следващия ден бях пак навън почти до полунощ. Преди да се прибера в къщи, се отбих в една сладкарница, купих палачинки, яйца и портокалов сок. На другата вечер майка ми  ме изненада с един невероятен сандвич с пържола и с пресни плодове, пих и студен чай.
Когато отидох в залата следващия понеделник, установих, че имам нарастване на силата при всички упражнения с около 1 килограм. Само килограм, но когато ден след ден си установявал, че си на същото положение, независимо от усилията, и килограм е нещо. Бях доволен. Когато казах на майка ми, тя ме попита дали съм съгласен да ме буди вечер, преди да си ляга, за да може да ми приготвя още едно ядене. Без друга промяна в диетата и в тренировъчната програма, в края на лятото теглото ми се качи от 93 килограма на солидните 99  с нарастване на силата във всяко упражнение.
Вече знаем, че от голяма важност е времето, когато се храним. Познаваме предимствата на честото, но в по-малки количества хранене, вземането на протеин и въглехидрати, преди и веднага след тренировката, и много други неща. Най-новите изследвания потвърдиха моя опит, а и повечето стари културисти го знаеха - храненето през нощта е един от начините да са качи солидна мускулна маса.

Организмът реагира чрез разграждане на мускулите за енергия във всяко време, когато е оставен без храна. Затова културистите се хранят често и през деня, и през нощта.

Защо е толкова трудно да се качи мускулна маса?
Науката доказа, че сънят вече не може да се разглежда само като възстановителен период, както се смяташе някога. В действителност, ако искате да качите маса, сънят може да ви попречи, като приведе организма в катаболно състояние и ограничи мускулния растеж. Това е така, защото сънят е част от 24-часовата метаболитна битка на две противоположни сили - анаболната и катаболната. Силата, която победи в момента, определя дали ще изграждате или разграждате придобитите мускули. По време на сън, катаболната сила често надделява. Тази борба изглежда е здраво заложена в нашата генетична структура.

 
 
< Предишна   Следваща >

хранителни добавки протеин езда гейнер l-carnitine креатин Хороскопи bodybuilding fitness

Advertisement
Generated in 0.10018706321716 Seconds