Fitness
Основно меню
FITNES-BG.COM
Фитнес Профил
Фитнес Зали
Хранене
Тренировки
Упражнения
Полезно
Хранителни Добавки
Фитнес Медикаменти
Форум
Фитнес
Фитнес речник
Магазин
Контакти
Фитнес инструктор
Производител:Виж кошницата
Нямате поръчани продукти.
Потник Explode
Потник Explode
10.00 BGL
6.00 BGL
Спестявате: 4.00 BGL
Купи

NOS
NOS
35.00 BGL
Купи

Rhodosorb-h Capsules
Rhodosorb-h Capsules
49.60 BGL
Купи

Вход

Забравена парола
Нямате достъп?
Регистрирайте се!!!

Testopower
Testopower
35.00 BGL
Купи
Explode L-Glutamine
Explode L-Glutamine
19.00 BGL
Купи
Snail gel + Q10
Snail gel + Q10
24.00 BGL
Купи
Срещу диетата тип “Йо-Йо”
ТЕОРИЯТА ЗА ВЪЗВРЪЩАНЕ НА ПЪРВОНАЧАЛНОТО ТЕГЛО ПРЕДЛАГА ОБЯСНЕНИЕ

Трябва да се отбележи, че на практика, всички диети водят в началото до намаляване на теглото. Показаните стойности обаче, твърде много преувеличават значението на диетите. В повечето случаи, свалянето килограми, отчетено на кантара, е в резултат на загуба на вода в ранните стадии на диетичната програма, а не на истинско отслабване. Дори при диети с нискокалоричен режим на хранене, след по-продължителен период от време се оказва, че ефектът е минимален или никакъв, а свалените килограми непременно пак се натрупват. Не винаги се възстановява първоначалното тегло, най-често се напълнява още повече. Не рядко хората споделят, че са отслабнали с десетки, ама буквално с ДЕСЕТКИ килограми! Отслабват с пет кила, а след това напълняват с толкова, та и с още пет отгоре. След това свалят десет и пак качват десет, а дори и ... още десет. И така продължава като топката на ластик “йо-йо”. Как се получава така? В следващата статия ще разгледаме основната причина за неефективността на диетите тип “йо-йо”.
СКОРОСТТА НА ОБМЯНАТА НА ВЕЩЕСТВАТА И ЯВЛЕНИЕТО “ВЪЗВРЪЩАНЕТО НА ПЪРВОНАЧАЛНОТО ТЕГЛО”

Когато човек започне диета, основана на нездравословни принципи, т.е. на гладуване /както е при диетите без въглехидрати или мазнини/ или диети с ограничения /малко въглехидрати и никакви мазнини/, шансът за успех е твърде ограничен. Килограмите, които са свалени в началото, се набавят отново. Веднага щом човек се отклони от курса /започвайки да се храни нормално/, калориите достигат предишното си ниво, а теглото непрекъснато се увеличава!
Явлението възвръщане на първоначалното ниво
Причина за провала на диетата е, че всеки си има определено тегло, наречено “първоначално”. То се определя от хипоталамуса на мозъка. Хипоталамусът представлява тахометър, определящ с каква скорост ще работи обмяната на веществата. Тази връзка между скоростта на обмяната на веществата /СОВ/ и хипоталамуса определя способността на организма да поддържа определено ниво на мазнини. (Bennet’ W., Gurin, J.: R: Do diets really work? Science 82, 3 42, 1982.). Трудностите се дължат на това, че ограничаването, както и гладуването, се компенсират с намаляване на СОВ. Този ефект се доказва с факта, че независимо колко е ограничен броят на калориите, които сте поели, не може да избегнете забавянето на обмяната. Това е класически пример и прилича на кучето, което си гони опашката. Когато се налагат ограничения, организмът естествено реагира със забавяне на обмяната. Реакцията настъпва бързо и сигурно и, след като вече е настъпила, е много трудно да бъде променена нейната посоката. При бавна скорост на обмяна, храната се натрупва в организма, вместо да се оползотворява във вид на енергия. В следствие, дори и най-минималните количества калории се натрупват като мастна тъкан. Обмяната продължава да се забавя. Без изгарянето на хранителните вещества чрез бърза обмяна, става много трудно, а по-късно и невъзможно, да се намали теглото.
При всяко започване на диета и първоначално сваляне на килограми следва адаптация на организма и установяване на ново начално теглo. Това ново начално тегло вече се определя от по-забавена обмяна от предишната. Сега рискът да се сгреши при поемането на храната е дори още по-голям от преди! Като резултат, се получава същата схема на значително забавяне на обмяна и последвалото го увеличаване на теглото. Приливите и отливите се повтарят и предизвикват същите физиологични проблеми и психологически дилеми /често се натрупват така, че водят до депресии и не стимулират провеждащия диетата да изпълнява каквато и да е програма с ефективни физически упражнения/.

Забавената обмяна/поради неправилна диета/ заедно с летаргията, която настъпва, изправя човека пред провал. И най-малката хапчица вече се натрупва и превръща в тлъстина! Рязкото спадане на скоростта на обмяна става по-голямо от спадането на теглото! Трябва да отбележим, че ограничаването на калориите, наблюдавано при “паническия” тип диети, може да доведе до забавяне на обмяната с цели 45%!(McArdle, William D., Katch, Frank I., Katch, Victor L.: Exercise Physiology; Energy, Nutrition, and Human Performance: Lea, Febiger; Philadelphia, P.A. 1986. стр. 547). Особено сериозно отклонение, свързано със скоростта на обмяната на веществата при повторна диета, е че се получава непрекъснат спад на постоянното ниво на скоростта на обмяна! Диетата става все по-безрезултатна. В началото не е водела до кой знае какъв резултат, а сега вече се превръща в разрушителен процес. В следствие на това, човек започва да яде и тогава наистина се издува като балон, заживявайки с чувството, че на нищо не е способен и вече няма воля и сила да се бори. Не е чудно, че диетите, изискващи ограничения, се провалят - казано с по-прости думи, те противоречат на елементарната научна логика. Очакването на положителен резултат при неправилна диета предизвиква състояние на тревожност през цялото време докато трае диетата, а в много случаи, то продължава цял живот.
Как сами да контролираме обмяната на веществата
Интересно е да отбележим, че докато радикалният подход към диетата е обречен на провал, поради това, че забавя обмяната на веществата, положителни резултати се получават, когато хапваме по малко на чести интервали от време през целия ден, като с всяко ядене поемаме необходимите хранителни вещества. Когато се храни редовно, организмът не натрупва това, което поема, а оползотворява храната за енергия, зареждайки ни с гориво за ежедневните ни дейности, включващи и физическите упражнения! Така тялото ни от склад за хранителни припаси се превръща в изгарящ гориво двигател. Получената в резултат физиологична реакция е значително ускоряване на обмяната на веществата на хората, които се хранят правилно. /Забележка: “правилно хранене” пряко се отнася до Глава четвърта на тази книга – “С правилно хранене към желани резултати”./
Представете си, че всеки има възможност да контролира собствения си организъм, а не да понася само последиците от нарушената обмяната на веществата в него. Чувал съм много хора да казват: “Не бива изобщо да ям, много съм напълнял. Нищо не ми действа. Май съм от тези нещастници, дето имат бавна обмяна”. Колко наивно. Оплакващите се просто не разбират къде е проблемът. Те, всъщност, са врагове на самите себе си, защото непрекъснато се саморазрушават, като всеки ден повтарят една и съща грешка.
Познаването на проблема би означавало много за тези хора,  отчаяно търсещи магическата формула, не само за да победят, а просто за да оживеят. Поемането на подходящата храна в подходящото време /и количество/ би дало възможност на неосведомените, или по точно на зле осведомените, да поемат кормилото на собствения си живот като контролират храненето си така, че да го съобразяват с поставената цел. Така те вече няма да се чувстват подвластни на някакъв непонятен демон, който непрекъснато си играе с тях. Имайки предвид какво означава ерго-физиологията и значението на правилното хранене, те биха преобразили целия си живот и биха го планирали сами /поне на масата/,  за да бъде той не само ефективен, но и да разкрива широки възможности за продуктивност и щастие. Какво би било по-вълнуващо и би ни доставило по-голяма награда от това?
Тук би трябвало да подчертаем, че ръководствата за програмиране на храненето, основани върху теорията на ерго-физиологията, не трябва да се разглеждат като “диети” в общоприетия смисъл на думата. Тези програми в никакъв случай не включват гладуване или ограничения, а изискват редовно поемане на хранителни вещества. В тях се разчита на поемането на калории за произвеждане на енергия и са разработени така, че да позволяват зареждане  с достатъчно хранителни вещества без загуба на калории.
Автор: Глен Кънигам
 
< Предишна   Следваща >

хранителни добавки протеин езда гейнер l-carnitine креатин Хороскопи bodybuilding fitness

Advertisement
Generated in 0.12722206115723 Seconds