Fitness
Основно меню
FITNES-BG.COM
Фитнес Профил
Фитнес Зали
Хранене
Тренировки
Упражнения
Полезно
Хранителни Добавки
Фитнес Медикаменти
Форум
Фитнес
Фитнес речник
Магазин
Контакти
Фитнес инструктор
Производител:Виж кошницата
Нямате поръчани продукти.
Reload
Reload
45.00 BGL
Купи

Rhodosorb-FARER 100 gr.
Rhodosorb-FARER 100 gr.
3.60 BGL
Купи

Ecdy-Steel
Ecdy-Steel
36.00 BGL
Купи

Вход

Забравена парола
Нямате достъп?
Регистрирайте се!!!

Livervitol
Livervitol
29.90 BGL
Купи
Gold Matrix Gainer
Gold Matrix Gainer
38.00 BGL
Купи
Gold Matrix Gainer 5 кг
Gold Matrix Gainer 5 кг
154.00 BGL
Купи
Съображения против плодовете
Джон Парило
Често ме питат какво толкова имам срещу тях - защо винаги препоръчвам да не се консумират плодове и плодови сокове. За да разберете защо, трябва малко повече информация за захарта в тях, наречена фруктоза.
Заради стабилизиращия ефект върху нивото на кръвната захар тя се радва на благоразположение от много години. За разлика от другите прости захари обаче тя нито подтиква отделянето на инсулин, нито съответства на спада на кръвната захар около час след приема. Дотук добре, но има още нещо - всеки, който търси максимален мускулен растеж , трябва да я избягва. Ето защо:
Фруктозата лесно се превръща в мазнини
Заради молекулната си структура черният дроб веднага преработва фруктозата в дълговерижни триглицериди (или мазнини) - ето как в тялото ви тя метаболизира в мазнини. Значи голямата част от плодовете, които консумирате, накрая се лепват върху вас. Спрете ли приема им, ще усетите невероятната разлика. Фруктозата - тази проста захар, се среща не само в плодовете, но и като основен подсладител в газираните безалкохолни напитки. Затова консумацията им обикновено води до покачване нивото на подкожните мазнини и трябва да се избягва.
Фруктозата може да доведе до инсулинна устойчивост
Според учените храна, богата на прости захари , води до състояние, познато като инсулинна устойчивост. Фруктозата и другите прости захари „отключват" бързо качване на гликоза и панкреасът реагира, напомпвайки повече инсулин в кръвообращението, за да овладее ситуацията. И в известен момент нивото на инсулина в кръвта ви остава по-високо, отколкото трябва да бъде. Така може да се стигне до състояние, когато клетките почват да игнорират - или стават устойчиви - на инсулина. Заради това той не може да отвори клетката и гликозата циркулира „заключена" в кръвообращението. Тези вредни метаболични събития могат да доведат диабет тип II. Инсулиновата устойчивост се свързва също така с излишно високо ниво на триглицеридите и ниско ниво на предпазващия сърцето „добър" холестерол, което може да е начало на сърдечни проблеми.
Фруктозата може да се крие в някои бодибилдинг храни
Не е тайна, че тя присъства като подсладител в много спортни барове. Въпреки че приемът им по принцип е приемлив, когато тя стане първа или втора по количество съставка, това вече е много. Затова обръщайте внимание на етикетите и се ориентирайте към суплементи, при които подсладител е оризов декстрин - късоверижен гликозен полимер, направен от ориз. Така получавате „бързата" енергия от спортния бар, но без качващата мазнините фруктоза.


Фруктозата не попълва отново ефикасно гликогена в мускулите
След тренировка тялото ви превключва от енергийно използващо състояние (катаболизъм) в енергийно запасяващо и възстановяващо състояние (анаболизъм). По време на това обръщане въглехидратите от храната се разграждат на гликоза и фруктоза, за да се използват в гликогенезиса - производството на гликоген за попълване отново на запасите му в мускулите и черния дроб. Фруктозата се използва главно за възстановяване на чернодробния гликоген - тя не е добро решение за презареждане на мускулния гликоген. От друга страна гликозата прескача черния дроб и чрез кръвообращението се пренася направо в мускулите, които току-що са работили и където е оборотът от гликоген. Всеки мускул , изпразнен от гликоген, очаква да получи своята част от него. Ясно е, че един от ключовете за ефикасно попълване на гликогеновите запаси е видът въглехидрати, който приемате. Природните, нишестени въглехидрати като картофите, житните растения, бобовите храни и царевицата в този процес ще свършат много по-добра работа от простите захари. Според учените храна, богата на нишестени въглехидрати , може да снабди отново мускулите с повече гликоген 48 часа след тренировки, отколкото простите захари. Приемайки последните, нямате възможност да осигурите толкова гликоген, както при прием на нишестени въглехидрати. Какво заключение ще си извадите от всичко дотук като билдер?
Първо - няма да можете да тренирате така интензивно или продължително в следващата тренировка, тъй като в мускулите ви няма достатъчно гликоген. Освен това няма да можете и да се възстановите от предишната тренировка достатъчно ефикасно. И още нещо - голяма е вероятността простите захари да се превърнат в запаси от мазнини и само част от тях да се преработи в гликоген. В противовес на това приемът на нишестени въглехидрати в обилни количества повишава издръжливостта ви и снабдява по-ефикасно мускулите с гликоген за по-пълно възстановяване. Същевременно оставате и по-чисти откъм подкожни мазнини, тъй като нишестените въглехидрати се изразходват изцяло за производство на енергия и гликогенен синтез.
Второ - по-малкият гликогенов запас в мускулите се отразява и на „помпането". Този термин е синоним на упражнявания мускул, напълнен докрай с кръв. При по-малко гликоген веднага се забелязва, че и помпането е по-малко. А без добро помпане трудно ще използвате предимствата на фасциалния стречинг, точно както между сериите - когато правите стречинг на тъканта, обвиваща мускулите, я разширявате и така оставате повече място за мускулите да растат на празно. Най-удачното време за стречинг е когато мускулът е напомпан докрай, тъй като помпането (и кръвта) също помагат при стречинга на фасцията. При малко гликоген в мускула не можете да постигнете максималния стречинг, което ограничава потенциала ви на растеж.
Не отричам плодовете - те са богати на витамини, минерали и влакна, а и са натурални, комплексни въглехидрати. Но вие сте билдери - ако искате по-изчистена и по-голяма мускулатура (и да усилите възстановяването си чрез по-ефикасно попълване на гликогеновите запаси), избягвайте плодовете - вече знаете защо!
 
< Предишна   Следваща >

хранителни добавки протеин езда гейнер l-carnitine креатин Хороскопи bodybuilding fitness

Advertisement
Generated in 0.1139919757843 Seconds