Fitness
Основно меню
FITNES-BG.COM
Фитнес Профил
Фитнес Зали
Хранене
Тренировки
Упражнения
Полезно
Хранителни Добавки
Фитнес Медикаменти
Форум
Фитнес
Фитнес речник
Магазин
Контакти
Фитнес инструктор
Производител:Виж кошницата
Нямате поръчани продукти.
Сълзи от охлюв
Сълзи от охлюв
5.90 BGL
Купи

Регенериращ гел Мукофикс
Регенериращ гел Мукофикс
12.00 BGL
Купи

Rhodosorb W 100 мл.
Rhodosorb W 100 мл.
12.60 BGL
Купи

Вход

Забравена парола
Нямате достъп?
Регистрирайте се!!!

Creatine Ethyl Ester Malate
Creatine Ethyl Ester Malate
25.00 BGL
Купи
Body Fibro Fuel
Body Fibro Fuel
29.00 BGL
Купи
Боралин- 8
Боралин- 8
28.80 BGL
Купи
Фасул - източник на протеин
Както знаете, протеинът ви помага да станете големи. Червено месо, пилешко, риба - ден след ден месо, месо и пак месо. Начин да разбиете тази монотонност и въпреки това да получите нужния протеин е да включите в диетата си бобови храни.

Според клиниката „Мауо“ това е една от най-здравословните храни. Тази група съдържа много разновидности (тук влизат и леблебията и нахутът), но нас ни интересува фасулът (бял, шарен, черен, зелен и т.н.) или по-точно протеиновото му съдържание. Освен  протеин в една купичка от 180 г фасул има и влакна, сложни въглехидрати, витамините В1 и В9 (респ. 44% и над половината от препоръчителния дневен прием), витамин С (над 100% от препоръчителния дневен прием!), желязо, мед, фосфор, магнезий, калий и малко мазнини (един от малкото минуси за билдерите). В купичка сварен шарен фасул има 14 г протеин, 14 г влакна и по-малко от 1 г мазнини. Сравнете това с 85 г сварени пилешки гърди, в които имат 25 г протеин и няма влакна и ще се убедите, че този фасул е начин да увеличите приема на влакна без да жертвате протеина. (Съдържанието на протеин в суровия фасул е още по-високо -около 44 г в купичка 180 г, но идеята за него като основно протеинно ястие не е удачна.)
В купичка сварен фасул има 45% от препоръчителния дневен прием на влакна. Това е особено важно - високото съдържание на влакна намалява лошия холестерол и задържа рязкото покачване на кръвната захар след хранене. Затова фасулът в неговите разновидности е особено удачен за хора с диабет, инсулинна резистентност или хипогликемия. Заради много ниското си съдържание на калории (около 200 в купичка от 180 г) фасулът е отлична храна при диети за сваляне на тегло, още повече че в него няма холестерол. Тези числа при различните видове са различни - в купичка 180 г сварен бял фасул напр. има 53 калории, 1 г мазнини, 8 г въглехидрати и 8 г протеин.
Научно доказано е и че белият фасул действа като блокер на нишестето или по-точно на ензима алфа амилаза. Като храносмилателен ензим, той играе важна роля в усвояването на храната и е необходим за метаболизма на нишестените въглехидрати. Когато приемете такива (т. нар. сложни) въглехидрати, те се разграждат на по-малки частици, наречени декстрини, които на свой ред се разграждат до глюкоза. А както знаете, ако в момента няма нужда от нея, тя се отлага в мускулите, или в черния дроб като гликоген. Ако запасите там са пълни, глюкозата се преработва в липиди и се отлага като мазнини, фасулът блокира действието на този ензим и пречи на разграждането на нишестените въглехидрати на декстрини и оттам на глюкоза. Още по-важно е, че при това той не блокира мазнините или простите захари. Принципно протеините в плодове, зърнени храни и зеленчуци имат един минус - те са „непълни“, т.е. в тях липсват една или повече есенциални аминокиселини, които иначе правят завършения протеин. Въпреки че такъв е протеинът и в бобовите храни, решение се намира. Растителните храни могат да са отличен източник на протеин, ако се комбинират с други храни, които попълват всички липсващи аминокиселини. Аминокиселината, липсваща в растителната храна, може да се набави с прием на друга такава храна, зърнен продукт или протеин от животински произход - в същото или следващото хранене. При положение че повечето протеин на билдерите през деня е на животинска основа, липсата на дадена аминокиселина в бобовите храни лесно се попълва. Ако пък искате пълен аминокиселинен профил, но без да ядете месо, комбинирайте фасула с кафяв ориз .Бобовите храни са не само евтина и вкусна добавка към диетата ви, но са и доста удобни, когато са консервирани (след като естествено изхвърлите водата, тъй като в нея има много натрий). Те имат почти същия хранителен профил, както и сухите им варианти. Тези от вас, които искат да са в крак с модата, могат да са спокойни - на пазара вече има екстракт от бял фасул. Другите сигурно ще предпочетат по-старомодния прием - да си направят салата с бял фасул, риба тон и копър; да си го сготвят в тиган с домати, кафяв ориз и подправки или да го хапнат като сандвич от маринован нахут и зеленчуци. Всичко това може да се яде като основно ястие или добавка към протеинен източник от месо.

 
< Предишна   Следваща >

хранителни добавки протеин езда гейнер l-carnitine креатин Хороскопи bodybuilding fitness

Advertisement
Generated in 0.29980492591858 Seconds