Fitness
Основно меню
FITNES-BG.COM
Фитнес Профил
Фитнес Зали
Хранене
Тренировки
Упражнения
Полезно
Хранителни Добавки
Фитнес Медикаменти
Форум
Фитнес
Фитнес речник
Магазин
Контакти
Фитнес инструктор
Производител:Виж кошницата
Нямате поръчани продукти.
Вход

Забравена парола
Нямате достъп?
Регистрирайте се!!!

Феноменалната соя
Най-чудното за тази удивителна храна е защо повече хора не я използват! От векове китайците и японците поддържат богат на соя хранителен режим и отбелязват забележителни успехи в дълголетието и в значително по-малката честота на смъртните случаи от рак и инфаркт в сравнение с американците. Учените вече смятат, че ако добавите само 60 г соева храна към балансирания си дневен режим, това може да ви защити от болести!
Соята е богата на фибри и фитоестрогени, особено на два важни изофлавона - генистеин и дайдзеин. Осбен това тя е една от малкото растителни храни, представляваща пълноценен протеин с правилния баланс на осемте незаменими аминокиселини. Американското правителство я призна като белтъчен еквивалент и алтернатива на месото, а според American Journal of Clinical Nutrition, „освен за недоносените бебета, соята може да бъде единственият източник на белтъчини за организма”. Както и при другите растителни белтъчини, хранителната стойност на соята се повишава, ако се поднесе със зърнена храна като ориз или макарони.Преимущества на соята пред месото
-  По-ниско съдържаше на мазнини
- Не съдържа холестерол
-  високо съдържание на фитохимически вещества
-  Добър източник на фибри
- Добър източник на минерали като калций, желязо, магнезий, фосфор и витамини от групата B: тиамин, рибофлавин и ниацин.

Забележа: С изключение на темпе - ферментирал пълноценен соев продукт - соевите храни са бедни на витамин B12 - вегетарианците трябва да вземат допълнително този витамин.

Ползата от соята
- Антиоксидантите в соевите храни предпазват от много видове рак, както и от преждевременно остаряване.
-  Много от тях забавят или предпазват от увреждане на бъбреците, при хора страдащи от нарушена бъбречна функция.
-  Понижава холестерола.
-  Запазва плътността на костите и предпазва от остеопороза.
- Укрепва имунната система.
-  Помага срещу горещите вълни при жени в менопауза.

Богат избор на соеви продукти
Соеви ядки. Това са пържени или печени соеви зърна, често осолени или подправени. Отличен източник на белтъчини, фибри и изофлавони. Не забравяйте обаче, че като истинските ядки, и те съдържат много мазнини и калории.
Соеви поници. Соеви зърна, оставени да покълнат до шест дни. Добър източник на белтъчини и фибри. Лесно се прибавят към зеленчукови ястия.
Прясна зелена соя. Зърното и зелената шушулка. За разлика от сушената соя се яде млада, варена на пара като пресен зеленчук, и е добър източник на белтъчини, фибри и изофлавони. Популярното японско ястие едамаме - зелена соя - се сервира в много ресторанти за природни храни в САЩ.

Следва продължение...

 
< Предишна   Следваща >

хранителни добавки протеин езда гейнер l-carnitine креатин Хороскопи bodybuilding fitness

Advertisement
Generated in 0.14876103401184 Seconds