Fitness
Основно меню
FITNES-BG.COM
Фитнес Профил
Фитнес Зали
Хранене
Тренировки
Упражнения
Полезно
Хранителни Добавки
Фитнес Медикаменти
Форум
Фитнес
Фитнес речник
Магазин
Контакти
Фитнес инструктор
Производител:Виж кошницата
Нямате поръчани продукти.
Вход

Забравена парола
Нямате достъп?
Регистрирайте се!!!

Фибри - факти
При изготвянето на диети, фибрите са неотменен спътник на изготвящият фитнес инструктор. Напоследък все повече се споменават и в залите, и вкъщи. Но знаем ли всичко за тях? Едва ли?
Другото име на фибрите е влакнини, които от своя страна се делят на два вида: разтворими и неразтворими. Това са растителни вещества, които не могат да се усвоят от тялото. Е добре, но какво е действието им, за какво помагат? Нека първо да кажа за какво се използват. Тялото има нужда от тях, когато се намали приема на въглехидрати за сметка на увеличеният прием на белтъци. Поради липсата им се нарушава перисталтиката, което води до поява на канцерогенни вещества, които атакуват предимно червата. Перисталтиката намалява действието си, тоест смляната храна се придвижва бавно по чревния тракт.


Поради това липсата на фибри е нежелателна, защото има опасност от поява на рак на дебелото черво. Действията на фибрите не спират само дотук. Приемането им преди тренировка повишава горенето на мазнините. Фибрите, приети с въглехидрати с висок гликемичен индекс, удължават тяхното усвояване, а с това спомагат за едно по-стабилно кръвно налягане. Естествено не можем да не споменем, че фибрите спомагат за бързото отделяне на фекалиите от тялото и помагат при проблеми с диария. Те са много подходящи при диабетиците и хората, предразположени към диабет, защото освен че намаляват производството на инсулин и регулират кръвната захар, те щадят панкреаса. Е не може всичко да е идеално и фибирте не правят изключение. Влакнините са богати на въглехидрати и по точно- монозахариди, но не съдържат мазнини. Срещат се в: зеленчуците, плодовете, овесените ядки, боб, грах, желатин, пектин и др. При приема им трябва да се пие и повече вода. Дневният прием на фибри е 12-14 гр. на 1000 приети калории, тоест ако сме приели 2000 калории ни трябват между 22-28 гр.фибри. Но освен от изброените храни, можем и да си ги набавим под формата на хранителни добавки.

Автор: (F.B.I) Б.Димитров

Внимание: Статията е от поредицата материали, написани от членове на форума. Използвайте информацията само след сериозно обмисляне и сравняване с други източници.
 
< Предишна   Следваща >

хранителни добавки протеин езда гейнер l-carnitine креатин Хороскопи bodybuilding fitness

Advertisement
Generated in 0.20516204833984 Seconds