Fitness
Основно меню
FITNES-BG.COM
Фитнес Профил
Фитнес Зали
Хранене
Тренировки
Упражнения
Полезно
Хранителни Добавки
Фитнес Медикаменти
Форум
Фитнес
Фитнес речник
Магазин
Контакти
Фитнес инструктор
Производител:Виж кошницата
Нямате поръчани продукти.
Вход

Забравена парола
Нямате достъп?
Регистрирайте се!!!

Фруктоза
Джон Парило
Когато навремето се обявих против фруктозата в храната, хората мислеха, че съм смахнат. Нали тя е натурално образувана захар в плодовете, които пък са здравословна храна - богата на влакна, витамини и минерали и бедна на мазнини? Напоследък обаче се натрупаха много изследвания, които доказаха на хранителните специалисти, че съм бил прав - фруктозата ви прави дебели.
Под формата на подсладител тя отдавна присъства в безалкохолните напитки (затова здравословните диети изключват газирани безалкохолни напитки!) и обработените храни, но вече ще я откриете и на най-неочакваните места- на рафтовете за спортни храни във енергийни барове, спортни напитки и въглехидратни суплементи, които сигурно вземте всеки ден.
Тя е там по най-различни форми, а производителите я обожават, тъй като е много по-сладка от захарта-т.е. влагат по-малко и разходите са малки. Преди да продължа ще ви предупредя, че както при млякото, и към нея може да се развие непоносимост - на медицински език се нарича фруктозна нетолерантност и се изразява в непоносимост към фруктоза в плодови сокове, спортни напитки или продукти, а понякога и към самата фруктоза в плодовете. Открита още през 1956 г., днес фруктозната нетолерантност става все по-голям проблем, точно защото консумацията на фруктоза нарасна много. Сред симптомите са стомашни проблеми и подуване, но в редки случаи, при които в човек може да липсва ензимът, необходим за усвояване на фруктозата, тези симптоми са доста по-остри: повръщане, хипогликемия (ниско ниво на кръвната захар), жълтеница или увеличение на черния дроб. Ако ви звучи познато, най-добре е да си направите кръвен тест (или с хляб) и в такъв случай трябва да избягвате всички храни с фруктоза. Но да се върнем към нея и връзката й с увеличаването на теглото.Установих този факт не от книгите, а от опит - хранителен опит с истински билдер. От работата ми в залата знаех, че с някои храни се постига по-добра форма, докато с други се качват мазнини. Направих експеримент - премахнах 300 калории от сложни въглехидрати (ориз) от диетата на един трениращ и ги замених с 300 калории от плодове. Общият калориен прием, както и процентите протеин, въглехидрати и мазнини, останаха същите. Същата остана и тренировъчната програма - единствената промяна бяха 300 калории банани, заменили ориза. Сигурно очаквате, че теглото и процентът подкожни мазнини са останали същите, нали? Но не стана така. Трениращият почна да увеличава подкожната си мазнина. Експериментът продължи около 2 седмици, през които мазнините се увеличаваха, след което махнах бананите и върнах ориза - и подкожните мазнини започнаха да се топят.

Добавки - промоция


От метаболитна гледна точка проблемът с фруктозата в плодовете е, че се заобикаля контролът, който решава дали захарта в храната ще се съхрани като гликоген, или като мазнини. Сложни въглехидрати като ориз, овесена каша или картофи са предпочитани източници за гликоген, докато запасите му се запълнят. Фруктозата, от друга страна,  директно се преработва в черния дроб на мазнини и чрез кръвообращението се пренася към мастните клетки, за да се отложи в тях. Значи чрез кръвта получавате порция мазнини! Но лошото не спира дотук. Останалата фруктоза се преработва в чернодрнодробен гликоген. Звучи добре, но на теория. Ако запасите на гликоген вече са пълни, черният дроб преработва и останалата фруктоза направо в мазнини. Т.е. тя попълва чернодробния, а не мускулния гликоген, и превключва черния дроб към състояние, в което да съхранява предимно мазнини- точно това, което не желаете. Известно количество чернодробен гликоген е необходимо за поддържане на постоянно ниво на кръвната захар, но когато запасите му в черния дроб са пълни, въглехидратите се отклоняват към мастните складове, а не към мускулните клетки като мускулен гликоген.
Значи един от начините да попълним ефикасно гликогена е да приемаме правилния тип въглехидрати. Натуралните нишестени въглехидрати като картофи, зърнени храни, царевица и бобови храни вършат много по-добра работа от прости захари като фруктозата. Хранене, богато на нишестени въглехидрати, доставя до 48 часа повече гликоген в мускулите, отколкото простите захари. Т.е. консумирайки фруктоза, няма да отложите възможно най-много гликоген, както с натуралните нишестени въглехидрати. Какво значи това за билдера? Първо, следващата тренировка няма да е толкова тежка или продължителна, тъй като няма да имате достатъчно гликоген, нито пък ще можете да се възстановите така ефикасно. Със споменатите въглехидрати това не само ще стане, но и ще останете по-чисти, тъй като те се използват напълно за енергия и синтез на гликоген.
Ясно е, че фруктозата е най-лошият въглехидратен източник. Но има толкова продукти с нея - какво да се прави? Първо - избирайте продукти без или поне с фруктоза, която е надолу на етикета със съставките - 3-о, 4-о, дори по-ниско място. Лошото е, че много суплементи, особено хранителни барове, залагат на нея, тъй като е евтина: Един от най-добрите подсладители, който си струва да търсите, е оризов декстрин - късоверижен глюкозен полимер от ориз. Тъй ви дава бързата енергия, която търсите от хранителния бар, но без фруктоза.
Единствената хранителна съставка, която ви зарежда с повече мазнини от фруктозата, е самата мазнина. Свикнете да мислите за плодовете като за природни бонбони, каквито са си те. А да сте чували някой да е направил хубаво тяло с бонбони? Захарта и мазнините са природни продукти, но това не значи, че ще ви направят чисти и мускулести.
 
< Предишна   Следваща >

хранителни добавки протеин езда гейнер l-carnitine креатин Хороскопи bodybuilding fitness

Advertisement
Generated in 0.16317915916443 Seconds