Fitness
Основно меню
FITNES-BG.COM
Фитнес Профил
Фитнес Зали
Хранене
Тренировки
Упражнения
Полезно
Хранителни Добавки
Фитнес Медикаменти
Форум
Фитнес
Фитнес речник
Магазин
Контакти
Фитнес инструктор
Производител:Виж кошницата
Нямате поръчани продукти.
Вход

Забравена парола
Нямате достъп?
Регистрирайте се!!!

Храненето в културизма - III част
Няма да подминем и яйцата. Те са богат източник на белтъчини и културистите ги ценят широко. Повечето билдери ги приемат сурови или варени. Пържените не са за предпочитане, тъй като пържената храна се характеризира като канцерогенна и при големи количества вредата върху организма се умножава. Важно е да се спомене за яйцата, че не бива да се прекалява с жълтъка им. Съдържа повече протеин от белтъка в яйцето, но е и много богат на мазнини и натоварва черният дроб и жлъчката. А и да не забравяме, че мазнините не са особено желани в менюто на културиста. Все още се провежда спора около употребата на яйцата и техните вредни въздействия около организма, но за сега няма твърди доказателства, че яйцата ще ви навредят, ако ги консумирате в разумни количества. А дори някои билдери рискуват и ядат огромни количества белтъци на ден.
Азиатското чудо, оризът, е незаменима храна в менюто на билдера. Представлява комплексен въглехидрат, който зарежда и поддържа енергийните депа пълни. При прием на белтъци е добре да знаем, че част от тях се използват за енергия от организма и не се вплитат в анаболните процеси. За да избегнете този нежелан ефект или т.нар. „изхабяване на протеина” вие трябва да приемате въглехидрати, които да обезпечат енергийния разход и същевременно да оптимизират секрецията на инсулин, способстваща за притока на хранителни вещества в клетките. Картофите са взаимно-заменяеми с ориза и също е желателно да попадат нерядко на трапезата ви. Сложните въглехидрати като тях ви позволяват да покачвате маса прогресивно, но не забравяйте, че дори и комплексни, те могат да се отложат като мазнини във вашето тяло. Поради тази причина ги консумирайте рационално спрямо потребите ви.
Фибрите са елемент от храненето, който убягва на болшинството хора и засяга активно спортуващите. При НВД фибрите са основен компонент от дефинирането на мускулатурата или цялостно отслабване. Всеки е поне малко запознат колко е тежко да липсва въглехидрат от храненето му. Болки в стомаха и вълчи апетит, който се утолява единствено с въглехидрати, а както знаем те са нежелани при НВД. Понякога дори може да се стигне до леки депресивни състояния поради недостиг на въглехидрати. Голяма част от проблемите намират своето решение в лицето на фибрите. Ще ви държат сити и гладът ви ще намалее, все едно сте хапнали порядъчно к-во въглехидрати. А всъщност няма да сте и докоснали. Фибрите подтискат въглехидратният глад чрез елементарна заблуда върху организма. Самите те са неусвоими и се изхвърлят като отпадък, ала залъгват организма ви че е постъпила пълноценна за него храна. И липсата на глад ви е гарантирана часове след приема им. Разбира се, вие ще се чувствате сити и нахранени, но не бива да изоставяте рутинните протеинови храни и шейкове, за да не обричате скъпоценните си мускулите на разпад!


 
Има още хиляди други храни, които могат да ви укажат помощ при изграждането на мускулна маса, и още хиляди които ще попречат на този процес. Изброените по-горе храни са фундаментални за бодибилдинга, те са базата на вашият растеж. Но не означава непременно да консумирате единствено тях. Не е изключено да си зададете въпроса къде е мястото на хляба, ядките, меда, шоколада, зеленчуците и др. Мястото го определяте вие, защото тези храни са допълващи и само могат да ви помогнат, стига да ги използвате целенасочено. Също така са полезни за организма, а здравият дух изковава здравото тяло.
През новото хилядолетие хората все по-често обръщат внимание на хранителните добавки. Бавно и постепенно начинаещите в залата, а и не само те, осъзнават разликата между медикаментите и храните за спортисти, както са известни добавките. Медикаментите са тежки стероидни субстанции, които могат да нанесат тежки увреждания на организма, докато добавките представляват храна в концентриран вид и рядко причиняват странични ефекти, а ако има такива, те са кратковременни. В днешно време добавките са хит, но няма никаква случайност в този факт. Храните за спортисти са създадени с цел максимизиране мускулната хипертрофия, специално преди и след физически натоварвания. В тези фази е нужно бързо и целенасочено засищане на организма с точно определени хранителни вещества. Храната тук се обезсилва заради бавното си разграждане и необходимостта от точно определени храни, които нерядко не са по джоба на трениращия. А добавките са вече достъпни и за масовият потребител.
Пазара е буквално залят от всевъзможни добавки, конкуренцията е огромна, а оттам качеството се покачва, парафирано с понижаване цените. За един обикновен начинаещ билдер-протеина, креатина, аминокиселините и глутамина са напълно достатъчни за развитието на мускулатурата. С натрупването на стаж нуждата от добавки се засилва и е редно да се премине към по-нестандартни добавки, а изброените малко по-горе да се запазят задължително. За един начинаещ билдер е желателно да приема протеин и аминокиселини преди тренировка, за да осуети секрецията на кортизол по време на тренировка. Също така креатин, но би трябвало да бъде формула, неизискваща въглехидрати за усвояване. Такива формули са етил естер, креалкалин, три-креатин-малат и др. Ако използвате креатин монохидрат, не вземайте дозата преди тренировката, а непосредствено след нея. Извънредно ефективни преди тренировка са азотните бустери, които изпомпват мускулите с кръв и ги уголемяват(предимно популярни са в фазите на сепарация и релеф, поради вазоразширяващият си ефект). По време на тренировката пийте много вода, за да хидратирате мускулите си и да се предпазите от нежелани контузии. Изпотяването причинено от големите количества вода ще ви доведе до повишена термогенеза, а тя е първопричината за ефективното изгаряне на мазнините и детоксикиране на организма. След края на тренировката бъдете особено внимателни. Непосредствено след края на упражненията изпийте един протеинов шейк(може и гейнер), вземете глутамин, разклонени аминокиселини БЦАА и креатин. Не пропускайте простите въглехидрат и след тренировка, те ще ви възстановят загубената енергия за кратко време и ще ускорят гликолизата(ако приемате гейнер въглехидратите след тренировка отпадат). При сепариране се препоръчват л-карнитин и фет-бърнери за изгаряне на ненужните мазнини и втвърдяване на мускулатурата. Добавките могат да спомогнат за покачването или редуцирането на телесната маса, но не творят вълшебства. Все пак храната си е дар божи и каквито и да било суплементи не могат да я заместят, а само допълнят. Разбира се, това допълнение от тяхна страна може да е голяма крачка от излизането от застоя или прогресивното продуциране на мускулна тъкан. Така че добавките могат да ви помогнат много, стига да ги употребявате разумно!
В края е време за равносметка. Храната е силата, която ще ви накара да изградите обемни мускули и да добиете самочувствие, подплътено с мускули. Ако използвате храната с ум и разбиране вие ще спечелите много. И то предимно мускул. За всеки културист диетата е канон. Без добре структурирано хранене никой не би станал културист, колкото и допинг да е употребил. Храненето е елемента без който всички останали дейности- сън, тренировка, медикаменти, почивка и т.н. са безсмислени. Още с първото си влизане в залата вие, бидейки начинаещи, е редно да си изградите хранителен режим, с който да извайвате вашето тяло като скулптор и да се чувствате горд със своите постижения!
Храненето в културизма
Храненето в културизма - II част

Автор: shefa

Внимание: Статията е от поредицата материали, написани от членове на форума. Използвайте информацията само след сериозно обмисляне и сравняване с други източници.
 
< Предишна   Следваща >

хранителни добавки протеин езда гейнер l-carnitine креатин Хороскопи bodybuilding fitness

Advertisement
Generated in 0.14811301231384 Seconds