Fitness
Основно меню
FITNES-BG.COM
Фитнес Профил
Фитнес Зали
Хранене
Тренировки
Упражнения
Полезно
Хранителни Добавки
Фитнес Медикаменти
Форум
Фитнес
Фитнес речник
Магазин
Контакти
Фитнес инструктор
Производител:Виж кошницата
Нямате поръчани продукти.
Вход

Забравена парола
Нямате достъп?
Регистрирайте се!!!

Хранене за напреднали
                    Защо богатата на протеини диета е по - добра от въглехидратната?
                                                  От Крис Кормиър

Приемът на протеин е в тясна връзка с консумираните за деня калории. Следователно като намалявате калориите, трябва да увеличавате приема на протеин, за да подпомогнете възстановяването на мускулите и намалите катаболитните процеси след тренировката, свързани с повишеното отделяне на кортизол.
Специалистите често посочват, че организмът предпочита въглехидратите като източник на енергия. Недостигът на въглехидрати подлага тъканите без съдържание на телесни мазнини - включително мускулната - на възможно разграждане до глюкоза за набавяне на енергия. Въглехидратите и увеличеният прием на протеини предотвратяват тази възможност.
Но едно скорошно изследване показва, че богатата на въглехидрати диета забавя изчистването на телесните мазнини. Това е свързано с увеличеното отделяне на инсулин. Инсулинът е най-мощният хормон, стимулиращ натрупването на телесни мазнини. Освен всичко друго, той директно активира ензима, който ограничава скоростта на изгаряне на мазнините (липопротеино-ваталипаза). Тъй като прекалената пълнота често се съпътства от инсулинова нечувствителност, крайният ефект от богатия на въглехидрати хранителен режим е увеличен инсулинов поток. Това поддържа натрупването на мазнини.
Предимства на протеиновата диета
Макар че повечето авторитети в областта на спортното хранене препоръчват културистите да консумират 12-15% от дневните им калории под формата на протеини, последните сведения сочат, че чрез увеличаване приема на протеин и намаляване консумацията на въглехидрати, мускулната маса се запазва и се подобрява глюкозната оксидация и инсулиновата чувствителност.
Италиански изследователи наскоро сравниха метаболитните ефекти на богатата на протеини диета с въглехидратната. Обект на изследването бяха 25 жени с наднормено тегло с глюкоза в нормалните граници. Това означава, че при тях няма очевиден проблем с изгарянето на въглехидратите. За целта на изследването тези жени консумираха по 800 калории на ден, но диетите се различаваха драстично по състава на храните.
Десет жени консумираха богата на протеин диета - 45% протеин, 35% въглехидрати и 20% мазнини. Останалите 15 бяха на богата на въглехидрати диета - 60%, 20% протеин и 20% мазнини. Диетата продължи 21 дена.
И двата режима на хранене предизвикаха еднаква загуба на телесни мазнини, но при богатия на протеини режим се запази мускулната тъкан и се увеличи инсулиновата чувствителност. Жените, приемащи въглехидратна диета, загубиха мускулната си маса и инсулиновата чувствителност се намали, което е предпоставка за сърдечно - съдови заболявания. Първата група приемаше 1,4 -1,5 грама протеини на килограм телесно тегло, а втората - само 0,6 - 0,8 грама на килограм ( 0,8 на килограм е точната доза протеин, предписвана от експертите по хранене).
Приложилите богата на протеини диета имаха и положителен азотен баланс, което е добра предпоставка за анаболен мускулен синтез. Обратно, въглехидратната диета бързо доведе до отрицателен азотен баланс, което се свързва със загуба на мускулна маса. На тази база авторите на изследването предполагат, че дневен прием на протеини от 1,5 грама на килограм телесно тегло ще поддържа мускулите при нискокалорична диета.
Резултатите от това и други подобни изследвания ясно показват, че при увеличаване на въглехидратите или на калориите е важно значително да се увеличи приемът на протеини. При увеличаване на калориите е много удобно да се приема висококачествен протеинов прах - от суроватка или млечни и яйчени източници - заради високата им биологична стойност.
Никога не се отказвайте напълно от въглехидратите. Макар че намаляването на въглехидратите спомага за загубата на телесна мазнина, никога не трябва да ги изключвате напълно от диетата си поради няколко причини. Първо, за пълното окисляване на мазнините в клетъчната митохондра (структури в цитоплазмата на клетката, които служат като центрове на ензимна активност) е необходимо вещество, наречено оксалоацетна киселина, което може да се набави само чрез въглехидратите. Ако имате недостиг на това вещество, вие няма да изгаряте мазнините ефективно.
Учените изследваха по какъв начин недостигът на въглехидрати може да навреди на изгарянето на мазнини. Те използваха плъхове, чиито мускулен гликоген първо бе изчерпан чрез плуване. Въпреки че плъховете освободиха повече мазнини по време на упражнението, липсата на въглехидрати намали изгарянето на тези мазнини. Важното наблюдение от този експеримент е, че в условията на недостиг на въглехидрати мускулите очевидно не компенсират чрез увеличено изгаряне на мазнини.
Изследването демонстрира още, че приемането на малко въглехидрати не води до увеличаване на използването на аминокиселините, намиращи се в мускула като алтернативен източник на енергия. Вместо това организмът се опитва да изразходва мастите, складирани в мускула. Но това не може да стане ефективно в процеса на физически упражнения. Това от своя страна намалява контрактивността на мускула.
Това изследване, макар и проведено с плъхове като обекти, показва нуждата от въглехидрати за максимален ефект на изгаряне на мазнините. Малката консумация на въглехидрати намалява ефективността на изгарянето на мазнините в мускулите, като по този начин се противодейства на целта, поради която първоначално сме намалили приема на въглехидрати.

 
< Предишна   Следваща >

хранителни добавки протеин езда гейнер l-carnitine креатин Хороскопи bodybuilding fitness

Advertisement
Generated in 0.19722008705139 Seconds