Fitness
Основно меню
FITNES-BG.COM
Фитнес Профил
Фитнес Зали
Хранене
Тренировки
Упражнения
Полезно
Хранителни Добавки
Фитнес Медикаменти
Форум
Фитнес
Фитнес речник
Магазин
Контакти
Фитнес инструктор
Производител:Виж кошницата
Нямате поръчани продукти.
Вход

Забравена парола
Нямате достъп?
Регистрирайте се!!!

Хранене против наднормено тегло
Наднорменото   тегло   е  често  срещано   заболяване   сред българското население. Преди да коментираме причините за това заболяване, трябва да уточним какви са критериите за наднормено тегло. В литературата са посочени различи начини за определянето на нормалното тегло. Популярни са различни формули и индекси (Брока, Бонрихард, Куинтилит и др.), чрез които да се определи това тегло. Но тъй като то се определя от много фактори (телосложение, пол, височина, обиколка на ханша и др.), всички формули и индекси не са съвсем точни. В последните години по-голямо значение при диагностиката на наднорменото тегло придобива определянето на процента мазнини в тялото и някои други показатели за теглото.
Ние считаме, че само сред прецизен лекарски преглед може да се направи заключение, че даден индивид има наднормено тегло. След това трябва да се определи в каква степен е затлъстяването, тъй като това е важно за лечението. Причините за затлъстяването могат да бъдат най-различни - наследствени дефекти, неконтролиран начин на хранене, психическо напрежение, заболявания и т.н. Доказано е, че хората с по-широк таз са склонни да натрупват излишни килограми.Независимо каква е причината, признаците на затлъстяването са едни и същи - твърде много мазнини в тялото, твърде голяма задръжка на вода и твърде много газове в организма.
Лечението на наднорменото тегло е комплексно и включва движение, масажи, психотерапия, релаксация, упражнения, рефлексотерапия и други средства. Но в основата на лечението е правилното хранене и без да се промени начинът на хранене не могат да се постигнат трайни резултати. Нашата система на хранене при наднорменото тегло включва следните правила:
1. Да се приемат качествени храни
Приемането на качествена храна има много тясна връзка с преодоляването и на трите основни симптома на затлъстяването - многото мазнини, задръжката на вода и многото газове в организма. Тези храни трябва да са чисти, пресни, да не са подлагани на допълнителни преработки, консервиране и значителна термична обработка.
Трябва да знаете, че повечето от продуктите, продавани по магазини, хлебарници, сладкарници и др. не отговарят на критериите за качество. Ето защо ако сте с наднормено тегло е по-добре да пазарувате от специализирани магазини за диетични храни. Там можете да се снабдите с продукти като кафяв ориз, елда, просо, покълнали семена, сурови семена и ядки, тахани, соеви продукти, пълнозърнести тестени произведения и много други пълноценни нискокалорични храни. Всички те са много подходящи при наднормено тегло. Други продукти (зеленчуци, плодове, меса и мляко) можете да си набавите от проверени частни производители.
2. Да се съчетават правилно храните
Правилното съчетаване на храните предотвратява образуването на газове и натрупването на токсини в организма. Ние сме разработили специални таблици за определянето на това кои храни се съчетават правилно. Според нас съчетаването на животински белтъчни продукти (месо и мляко) със зърнени и бобови храни е най-вредно. Нашият начин на съчетаване на храните не е идентичен на разделното хранене, макар че приемаме някои принципи от него.
 3. Храната трябва да е балансирана        
Това означава, че на всяко хранене трябва да присъстват основните хранителни вещества - белтъчини, въглехидрати и мазнини, които да са в определени отношения помежду им. Когато храната е балансирана, нивото на кръвната захар след храненето постепенно се увеличава и не се чувства глад поне 3-4 часа след това. Обратното става при небалансираната храна (ако в нея преобладават например въглехидратите). Кръвната захар рязко се покачва веднага след хранене и рязко спада след това. Това води до желание за повторно хранене 1 -2 часа след първото и до натрупване на мазнини.
4. Да се приема адекватно на двигателната активност количествена храна
Разработени са специални програми, чрез които се определя точното количество белтъчини, въглехидрати и мазнини за деня в зависимост от нивото на двигателната активност. Това позволява да не се приема повече храна от необходимата, която после да се натрупва като мазнина.

Сп. Iron Man

Хранене против наднормено тегло - част ІІ
 
< Предишна   Следваща >

хранителни добавки протеин езда гейнер l-carnitine креатин Хороскопи bodybuilding fitness

Advertisement
Generated in 0.189453125 Seconds