Fitness
Основно меню
FITNES-BG.COM
Фитнес Профил
Фитнес Зали
Хранене
Тренировки
Упражнения
Полезно
Хранителни Добавки
Фитнес Медикаменти
Форум
Фитнес
Фитнес речник
Магазин
Контакти
Фитнес инструктор
Производител:Виж кошницата
Нямате поръчани продукти.
Вход

Забравена парола
Нямате достъп?
Регистрирайте се!!!

Храносмилане - част ІІ
Тънко черво
Практически цялото абсорбиране на хранителните вещества се извършва в тънкото черво.
Дълго седем метра, в него завършва храносмилането и се извършва практически цялото абсорбиране на хранителните вещества. Средата е алкална, създава се от силно алкалната жлъчка, панкреасния сок и секрециите на чревната стена. Алкалната среда е необходима за най-важните процеси на храносмилане и абсорбция.
Дванадесетопръстникът, който започва на изхода на стомаха, е първата част на тънкото черво. С него е свързан йеюнумът (дълъг около три метра), следван от илеума (с дължина три - четири метра). Когато полутечното съдържание на тънкото черво се придвижва напред от перисталтиката, често казваме, че стомахът „къркори”. Всъщност стомахът се намира над тези звуци (известни като “куркане"), но въпреки този факт изразът едва ли ще се промени.Дебело черво
Необходими са 12 до 14 часа, за да направи съдържанието на дебелото черво една пълна обиколка.
Материята, която напуска илеума и наблиза в цекума (където се свързват тънкото и дебелото черво), е доста рядка. Една мускулна клапа на това място не позволява обратното й връщане.
В дебелото черво не се абсорбира почти нищо освен вода.
Дебелото черво е орган предимно за извличане на вода и за съхранение. Веществата, които навлизат в него в течно състояние, стават полутвърди след абсорбирането на водата. Съдържанието на дебелото черво го обикаля за дванадесет до четиринадесет часа.
За разлика от стомаха, където няма микроорганизми, дебелото черво е гъсто населено с бактерии - нормална чревна флора. Голяма част от изпражненията са бактерии и несмилаем материи, главно целулоза, както и вещества, изхвърлени от кръвта и излъчени от чревните стени.
Черен дроб
Главен склад за мастноразтворими витамини.
Черният дроб е най-големият твърд орган в тялото, който тежи около два килограма. Той е невероятен химически завод. Може да промени почти всяко химическо вещество. Черният дроб е мощен орган за деинтоксикация, разграждащ и обезвреждащ всевъзможни токсични молекули. Освен това е кръвно депо и склад за витамини като А и D и за разградения въглехидрат (гликоген), който се освобождава, за да поддържа нивото на кръвната захар. Той произвежда ензими, холестерол, белтъчини, витамин А (от каротина) и фактори на кръвосъсирването.
Една от основните функции на черния дроб е отделянето на жлъчна течност. Тя съдържа и соли, които способстват за разграждането на мазнините - благодарение на прочистващото си действие ги емулгира
Жлъчен мехур
Дори и само при вида на храна жлъчният мехур може да се изпразни .
Това е торбовиден орган със складови функции и дължина около седем-осем сантиметра. Той съхранява жлъчката, променя я химически и я концентрира десетократно. Вкусът, а понякога дори и само видът на храната е в състояние да го изпразни. Понякога съставките на жлъчната течност кристализират и образуват жлъчни камъни.
Панкреас (задстомашна железа)
Панкреасът осигурява най-важните ензими в организма.
Той е жлеза, дълга петнадесетина сантиметра, която е разположена в извивката на дванадесетопръстника. Клетъчни гроздове в него отделят инсулин, който ускорява изгарянето на захарите в организма. Инсулинът се отделя в кръвта, а не в храносмилателния тракт. По-голямата част от панкреаса произвежда сок, който съдържа някои от най-важните ензими в организма - липазите, които разграждат мазнините, протеазите, които разграждат белтъчините, и амилазите, които разграждат скорбялата.

Храносмилане - част І
 
< Предишна   Следваща >

хранителни добавки протеин езда гейнер l-carnitine креатин Хороскопи bodybuilding fitness

Advertisement
Generated in 0.23249101638794 Seconds