Fitness
Основно меню
FITNES-BG.COM
Фитнес Профил
Фитнес Зали
Хранене
Тренировки
Упражнения
Полезно
Хранителни Добавки
Фитнес Медикаменти
Форум
Фитнес
Фитнес речник
Магазин
Контакти
Фитнес инструктор
Производител:Виж кошницата
Нямате поръчани продукти.
Вход

Забравена парола
Нямате достъп?
Регистрирайте се!!!

Храносмилане
Как работи храносмилателната система
Познаването на начина, по който работи храносмилателната система, от самото начало ще разчисти някои от най-често срещаните неясноти около това как, кога и къде действат хранителните вещества.
Уста и хранопровод
Храносмилането започва в устата с раздробяването на храната и смесването й със слюнка. Един ензим в слюнката, наречен птиалин, започва да разгражда скорбялата до прости захари. След това храната се изтласква назад в устата и влиза в хранопровода. Там започва перисталтиката. Тя представлява мачкащо свиване и отпускане на мускулите (подобно на доенето), което придвижва субстанцията през храносмилателната система. За предотвратяването на връщането й обратно и за прецизно определяне на времето за освобождаване на необходимите ензими - тъй като един ензим не може да свърши работата на друг, във важните точки на свързване в храносмилателната система се намират клапи.
Миниатюрната клапа в края на хранопровода се отваря за точно толкова време, че сдъвканите парченца да влязат в стомаха. Понякога, особено след хранене, тази клапа се отпуска - и това прави възможно оригването. Но отпуснатата клапа може да допусне и киселината от стомаха да излезе обратно в хранопровода и да причини така наречения гастроезофагиален рефлукс (ГЕР) -познат на страдащите от него по-скоро под наименованието “киселини”.Стомах
Това е най-широката изпъкналост на храносмилателния тракт, както добре знаем всички. Но стомахът се намира по-високо, отколкото си мислят повечето хора -зад долните ребра, а не под пъпа и не в корема. Представлява еластична торба, обвита от неуморно работещи мускули и постоянно променяща формата си.
През стомашните стени практически не се абсорбира нищо с изключение на алкохола.
Обикновено храната прекарва в стомаха от три до пет часа.
Течните субстанции като например, супа напускат стомаха доста бързо. Мазнините се задържат значително по-дълго. Едно обикновено меню, включващо въглехидрати, белтъчини и мазнини, престоява в стомаха между три и пет часа. Стомашните жлези и специализираните клетки отделят слуз, ензими, солна киселина и едно вещество, което прави възможно поемането на витамин B12 през чревните стени и попадането му  в кръвта. Нормалният стомах има кисела среда, а стомашният сок (неговата специфична смес) съдържа много вещества:
- Пепсин. Основният стомашен ензим, действа за разграждането на месото и другите белтъчини. Активен е само в кисела среда.
- Ренин. Пресича млякото.
- НС1 (Солна киселина). Отделя се от стомашните клетки и създава киселата среда.
Стомахът не е абсолютно необходим за храносмилането. До голяма степен то се извършва след него.

Храносмилане - част ІІ
 
< Предишна   Следваща >

хранителни добавки протеин езда гейнер l-carnitine креатин Хороскопи bodybuilding fitness

Advertisement
Generated in 0.12513279914856 Seconds