Fitness
Основно меню
FITNES-BG.COM
Фитнес Профил
Фитнес Зали
Хранене
Тренировки
Упражнения
Полезно
Хранителни Добавки
Фитнес Медикаменти
Форум
Фитнес
Фитнес речник
Магазин
Контакти
Фитнес инструктор
Производител:Виж кошницата
Нямате поръчани продукти.
Боралин Slim
Боралин Slim
29.70 BGL
Купи

Y3K Food
Y3K Food
39.00 BGL
Купи

Детокси Ливър
Детокси Ливър
10.20 BGL
Купи

Вход

Забравена парола
Нямате достъп?
Регистрирайте се!!!

Блуза Explode
Блуза Explode
26.00 BGL
Купи
Explode Amino Liquid 500мл
Explode Amino Liquid 500мл
27.00 BGL
Купи
Rhodosorb W 100 мл.
Rhodosorb W 100 мл.
12.60 BGL
Купи
Яйца
Като хранителни продукти яйцата са обект на противоречиви мнения, но с напредването на науката все повече става ясно, че не само не са толкова вредни, а и че са полезни за всеки, който иска да се храни здравословно. Много специалисти по сърдечно-съдови заболявания доказват, че един хранителен режим , в който не са включени яйца, може да се окаже дори опасен.

Яйцата съдържат не само най-съвършените белтъчни съставки  в сравнение с другите храни, но също така лецитин, който подпомага асимилирането на мазнините. Най-важното е, че подпомагат повишаването нивата на липопротеини с висока плътност, чието прочистващо действие разлага плаката , а от друга страна пренасят холестерина по кръвен път, без да запушват артериите.
Яйцата се усвояват лесно от организма и са много необходими за изграждане и обновяване на неговите клетки. Белтъкът им съдържа незаменими аминокиселини, които са в оптимално равновесие. Поради високата си биологична стойност яйчният белтък е признат за еталон и с него се сравняват протеините от друг произход. Белтъкът на яйцето се състои се от около 85-90% вода, 10-12% белтъчни и под 1% въглехидрати, мазнини и минерални вещества. Мазнините, съдържащи се в белтъка, основно са полиненаситени и поради това безвредни. Белтъчните вещества, които се съдържат в него, са коналбумин, овоалбумин и др. Изчислено е, че две средно големи яйца осигуряват на организма толкова незаменими аминокиселини, колкото 80-100 г месо.

В яйцата има още мазнини и малко въглехидрати.
Съдържат се и витамини от група В, витамин E и витамин A, също и редица микроелементи - калций, мед, манган, желязо, йод, селен и други.
Енергийната стойност на 1 средно голямо яйце е около 80 ккал. 
 Най-голямо относително тегло в яйцето има жълтъкът - около 50%. Яйчният жълтък съдържа мазнини - до 32%. Мазнините заемат около 1/3 от яйцето. Жълтъкът е най-ценната хранителна част. Около половината от съдържанието на жълтъка е вода. Белтъчините са около 15-16%. Най-голямо хранително значение от белтъчните вещества имат вителинът и  ливетинът. В жълтъка се съдържат и витамините А, D и E. В жълтъка, за разлика от белтъка, има холестерин. Хора, които имат проблем с нивото на холестерин в кръвта, трябва да не употребяват повече от 1 яйце на ден /1 жълтък/, могат да консумират повече белтъци. Около 2% от жълтъка е холестерол, но той не е толкова опасен, колкото се твърди от някои автори. В жълтъка се съдържа полезното вещество - лецитин. При обменните процеси той, най-общо казано, обезврежда холестерола. В белтъка няма холестерол. Значителното количество лецитин в жълтъка повлиява благоприятно черния дроб и нервната система. Неслучайно яйцата се включват в диетите на хора, които работят в замърсена среда с промишлени и неврогенни отрови, като живак, арсен, олово. Комбинацията на лецитин и желязо в хранителните продукти стимулира образуването на кръвните съставки, затова яйчните жълтъци са особено полезни при анемии и  възстановяване след тежко боледуване.
За безвредна се смята консумацията на 6 яйца седмично. Хората, предразположени към атеросклероза, трябва да приемат едно, най-много две яйца седмично. Тези, които имат алергия към белтъчини, трябва да ядат само жълтък.
Съществува твърдение, че суровите яйца са по-хранителни. Трябва да се знае, че полезните съставки на яйцето са достатъчно устойчиви на висока температура и се запазват след различни видове кулинарна обработка. При постоянна консумация на сурови яйца може да се стигне до болестно състояние, известно като биотинова авитаминоза. Суровите белтъчини могат да доведат и до различни прояви на алергия, уртикария и екзема. Суровите яйца могат да предизвикат и хранителни отравяния. Това се отнася повече за пачите и гъшите яйца, които съдържат повече мазнини и често са носители на салмонелна инфекция, но не е изключена такава и при кокошите яйца.
Преди консумация яйцата  трябва да се измиват с хладка вода и да се варят 10 минути /минимум 5/. Топлинната обработка не бива да се удължава много, защото белтъкът става трудносмилаем. Пържените яйца са трудносмилаеми поради мазнината, с която се пържат, а и не са диетични.
 
Пъдпъдъчи яйца
 Азиатските народи отдавна използват лечебните свойства на пъдпъдъчите яйца, които успокояват нервната система и повишават имунната защита на организма.
Яйцата на пъдпъдъка са полезни при лечение на алергии, астма, анемия, имунна недостатъчност. Те съдействат за понижаване на кръвното налягане, подпомагат изгарянето на захарта, регулират водната обмяна, регулират стомашната секреция. Пъдпъдъчите яйца тонизират при умора, главоболие.
У нас все още се смятат за деликатес, но вече ги има на пазара.

Много спортисти, които се занимават с фитнес и културизъм, често се интересуват колко яйца могат да консумират на ден. Смятаме, че не бива да се ядат повече от 2 цели яйца, а що се касае само до белтъците, въпросът е по- индивидуален. Всеки трябва да прецени колко белтъчини приема с друга храна или под форма на белтъчни добавки, каква лична поносимост има към белтъчините, какво цели с тренировките, какво физическо натоварване има. Яйцата са една изключително полезна храна, но и тя би могла да създаде проблеми при неразумно консумиране.
 

 
< Предишна   Следваща >

хранителни добавки протеин езда гейнер l-carnitine креатин Хороскопи bodybuilding fitness

Advertisement
Generated in 0.12783598899841 Seconds