Fitness
Основно меню
FITNES-BG.COM
Фитнес Профил
Фитнес Зали
Хранене
Тренировки
Упражнения
Полезно
Хранителни Добавки
Фитнес Медикаменти
Форум
Фитнес
Фитнес речник
Магазин
Контакти
Фитнес инструктор
Производител:Виж кошницата
Нямате поръчани продукти.
Вход

Забравена парола
Нямате достъп?
Регистрирайте се!!!

Kетозис - практика
Всеки опитал нисковъглехидратна диета бързо открива трудностите и – заради глада и спада на умствения капацитет. За преодоляване на тези проблеми като източник на мазнини се използва лецитин. Приемът на мазнини също е от полза за предизвикване на кетозис. Вземайте една чаена лъжичка 5 пъти дневно с храната; в хода на диетата  тази доза може постепенно да се увеличи – по-тежките от вас (90 и повече кг) до една супена лъжица 5 пъти дневно. Вземайте също така и 200 мг витамин B6 дневно и качвайте тази доза на всеки 3-4 дни, докато стигнете до 1 грам ( но това да не стане твърде бързо, защото ще има разхлабителен ефект). При наякои приемът на В5 и лецитин заедно има антидепресантен ефект. В първия ден от диетата жените трябва да приемат 50 г въглехидрати, разпределени по равно в 4 до 6 хранения.
В такива нисковъглехидратни дни най-добрият избор обикновено са зеленчуците. Ако след 5 дена не се появи кетозис , въглехидратите може да се свалят под 50 г дневно. В такъв случай се минава на фазата с два дни повече въглехидрати, след което те се ограничават до 25 г за още 5 дни или докато възникне кетозисът.
Много важно е фазата с повече въглехидрати да започне в деня, след като стигнете отметката на лентичката ketostix
При мъжете нисковъглехидратният етап започва със 150 г дневно. Тогава кетозис трябва да възникне също на 5-ия ден – ако това не стане, се минава на фазата с два дни с повече въглехидрати, след което в следващата фаза с малко въглехидрати намалявате количеството им с по 25 г на веки 3 дни, докато намерите количеството което ще предизвика кетозис.
Дните с повече въглехидрати са ограничени до два. В тях приемате въглехидрати, предизвикващи слабо отделяне на инсулин – ябълки, сливи, праскови, череши, грейпфрут, леща, нахут, грах, приемайки общо приблизително 4,4 г за кг тегло, разпределени в 6-8 хранения за деня. В такива “високовъглехидратни” дни 55-килограмов човек трябва да взема около 240 г въглехидрати, а 90-килограмовият – около 400 г. в такива дни лецитин не се взема, но приемът на витамин В5 остава.
В рамките на тази диета според размера и теглото трябва да се взема всеки ден по 30-50 г протеин във всички хранения, които да са през 2-3 часа. Добре е да вземате и ензими, улесняващи храносмилането и усвояването. Започнете с един дневно и при газове или подуване ги увеличете до два. Приеми на влакна увеличава кетозиса в тялото и метаболизма. Препоръчваното количество е 20-30 г дневно - при нисковъглехидратна диета то обаче почти никога не се достига, затова решението е в суплементи като „Psyllium husk" - една и половина чаени лъжички (чаена лъжичка от него е равна на приблизително 4 г влакна) 4 пъти дневно с поне 250 г вода ще увеличи кетозиса.
Друга важна част от диетата е водата - тя осигурява клетъчната регулация, необходима за анаболизма на мускулния протеин. Ако щете вярвайте, но ще изчистите тялото си с повече вода - започнете с около 3 л дневно, приети главно между храненията, за да не пречат на храносмилателните процеси, като целта ви да са поне 6 л дневно.
Упражненията също увеличават кетозиса – най-добрият начин за това е кардиодейност сутрин преди закуска – тогава може да изгорите около 200% повече подкожна мазнина, отколкото по всяко друго време на деня. Интензивността  (нивото на пулса) да е около 70-80 % от максималната, а добавката на още една кардиотренировка вечер след последното хранене допълнително увеличава ефекта. Според нивото на метаболизма ви заниманията да са поне 30 мин. дневно – ако е необходимо може и да са повече.
Как да сте сигурни, че сте достигнали кетозис? За да контролирате нивата на кетоните са необходими лентичките „Ketostix", като проверката става сутрин, следобед и вечер. Така със сигурност ще знаете дали тялото, или съзнанието ви иска повече въглехидрати. Обикновено това е съзнанието.
Минуси на кетонната диета
Всеки път когато спазвате такъв тип диета:
- трябва да ядете много високопротеинни храни, за да не усещате лишенията. За препоръчване са яйца, пилешко, риба, месо и дори мляко, сирене и масло - всички те имат малко или изобщо са без въглехидрати, но много мазнини. При такава диета е естествена загубата на значително тегло още в първата седмица. Значи кетозисът работи, ще си кажете. А всъщност ето какво става в тялото ви: тъй като високопротеинните храни имат много мазнини, в крайна сметка приемате повече калории, отколкото имате нужда. Теглото, което топите, не е само от мазнини. Тъй като нивото на въглехидратите в тялото спада, започвате да се обезводнявате (заради промяна във функцията на бъбреците, вкл. загубата на натрий , който съпровожда изхвърлянето на излишните кетонни тела) и да губите много вода (в по-голямата част от мускулните клетки). Тогава, при липсата на въглехидрати, тялото ще метаболизира толкова мускули, колкото и мазнини. Така за всеки килограм стопено тегло след първоначалната дехидрация около половината е от мускули. Никак не е привлекателно, нали?
- заради присъствието на мастни кетонни тела в кръвообращението апетитът намалява, вследствие от невъзможността тялото да метаболизира мазнините без наличието на въглехидрати. С апетита ви намалява и енергията и има опасност да се появят замаяност, гадене и куп други симптоми.
- при тренировките бързо изчерпвате въглехидратните запаси, отложени като гликоген в мускулите и ще се нуждаете от още енергия, а изчерпването на гликогена ще накара мускулите ви да се свият и да изглеждат по-малки.
- към страничните ефекти на кетозиса трябва да се споменат и лошият дъх (нещо средно между ябълка и лак за полиране - заради отделените кетони чрез него), металният вкус в устата, силният мирис на урината.
В заключение гладуването и лишаването от въглехидрати не е добра идея - нито за обикновения човек, нито за билдера. Недостатъците при кетонната диета са доста повече от предимствата.
Информацията по-горе, не е медицински съвет, а само с образователна цел! Преди да почнете каквито и да е драстични хранителни промени, се консултирайте с лекар. При диабетиците наличието на кетони, определени от теста,  е показател за сериозно състояние, познато като кетоацидозис, което изисква медицинско внимание и грижи! Ако в семейството имате болни от диабет или усещате типичните му предупредителни сигнали - засилено и прекомерно уриниране, прекомерна жажда, рязка загуба на тегло, умора – без значение дали вследствие от тази диета или не -  се консултирайте с доктор!

Ketostix- препарат, с който се измерва наличието на кетонни тела.
 
< Предишна   Следваща >

хранителни добавки протеин езда гейнер l-carnitine креатин Хороскопи bodybuilding fitness

Advertisement
Generated in 0.35410404205322 Seconds