Fitness
Основно меню
FITNES-BG.COM
Фитнес Профил
Фитнес Зали
Хранене
Тренировки
Упражнения
Полезно
Хранителни Добавки
Фитнес Медикаменти
Форум
Фитнес
Фитнес речник
Магазин
Контакти
Фитнес инструктор
Производител:Виж кошницата
Нямате поръчани продукти.
Вход

Забравена парола
Нямате достъп?
Регистрирайте се!!!

Прием на витамини против пролетна умора - част ІІ
Витамин С (аскорбинова киселина) - съдържа се в пресните плодове и зеленчуци (основно в естествено отгледаните), млякото, яйцата и др. Стимулира процесите на окисление на веществата, абсорбцията на въглехидрати, белтъци и желязо и синтеза на В12, предпазва витамините А и Е от окисление (инактивиране); усилва еритропоезата (производството на червени кръвни клетки - еритроцити от костния мозък); съществен фактор е за синтеза на белтъка колаген, който е важен структурен елемент за костно-ставно-мускулно сухожилния апарат.
Практически важно е и обстоятелството, че витамин С благоприятства производството на глюкокортикоиди (кортизол и др. от коровата част на надбъбречните жлези; те регулират въглехидратната обмяна), както и отделянето на катехоламини (адреналин - синоним епинефрин и др.) от сърцевидната част на жлезите, играещи съществена роля при физически натоварвания. Витаминът съдейства за повишаване на липопротеините с висока плътност (high density lipo - proteins - HDLS -т.нар. "добър хопестерол"), които подпомагат изчистването на артериалните съдове от атероматозни (склеротични) плаки. Човешкият организъм не синтезира витамин С и не го депонира като резерв, което налага всекидневния му прием в количество 40-70мг, а при активни натоварвания - до 500-1000мг дневно (1г витамин С има за еквивалент примерно 5-6 портокала, около 1кг средни по размер киви, 0.5кг червени чушки и др.). Витаминът бързо се отделя чрез урината и обикновено при дози във визираните по-горе граници опасност от хипервитаминоза не съществува. Налице обаче е потенциална възможност продължителният прием на витамин С в дози по-високи от 1г дневно да провокира някои нежелани реакции (кожни обриви, гадене, главоболие и др.), а съгласно някои проучвания, да увеличи и продукцията на свободни радикали по време на интензивни натоварвания.Витамин Е (токоферол) - намира се в семената на зърнените и бобовите растения, ядките, растителните масла, яйцата, говеждия черен дроб, зеленчуците (моркови, салати, зеле, магданоз, грах, домати и др.). Въздейства върху метаболизма в нервната и мускулната тъкан, репродуктивната функция на половите жлези, има антианемично действие, заздравява съединителната тъкан в ставните и сухожилни образования, протектор е на витамините С и А срещу окисление. Естественият витамин Е (d-alpha tocopherol) е около два пъти по-активен от синтетичния. Практически, при натоварвания (особено за сила ), препоръчителната дневна доза (около 30 мг) често се надхвърля многократно. Във връзка с това трябва да отбележим, че все още отсъства  единно  мнение  относно значението на витамина като средство за стимулиране развитието на мускулната сила. Възможността обаче той да изпълнява ролята на фактор за намаляване на кислородните нужди на работещата мускулатура намира широка подкрепа.
Витамин А (ретинол) - съдържа се в продукти от животински и рибен произход; може да се синтезира и в организма от багрилното вещество бетакаротин (провитамин А), богати на което са някои зеленчуци и плодове (моркови, спанак и др.), преди всичко интензивно оцветените и узрели. Витаминът регулира метаболизма на тъканите в кожата, дихателните и пикочно-половите органи и скелета, влиза в състава на зрителния пигмент родопсин и др. Препоръчителна дневна доза - 1мг.
Витамин В-комплекс - фактор за обменните процеси. Съставните му витамини (В1, В2, ВЗ, В6, В12, биотин, фолиева киселина и др.) се съдържат в зърнени храни, месни и млечни продукти, животински черен дроб, яйца, хлебна и бирена мая, зеленчуци (моркови, целина, цвекло, грах и др.); ВЗ, В6, В12, биотин и фолиева киселина могат да се синтезират в организма от червените бактерии.
Тук резюмираме съставните витамини на В-комплекса:
В1 (тимин) - коензим на ензими, разпадащи пирогроздената киселина (краен продукт от метаболизма на белтъците, въглехидратите и мазнините). Пирогроздената киселина, неразпадната, уврежда функциите на нервната, ендокринната и сърдечносъдовата системи, на мускулния апарат и др. Витаминът е термолабилен. Препоръчителна дневна доза - 1-2мг (0.6мг на всеки 1000ккал енерго разход)
B2 (рибофлавин) - участва в процесите на вътреклетъчното окисление и образуването на хемоглобина, в регулацията на нервните процеси и др. Препоръчителна доза - 2-4мг.
ВЗ (ниацин, ниацинамид) - има значение за дихателния метаболизъм, за регулацията на нервите и храносмилателните процеси и др. Препоръчителна дневна доза - 10-20мг.
В6 (пиридоксол) - действа като коензим на ензими, свързани с белтъчно-въглехидратната обмяна, участва в защитните реакции на тъканите (образуването на антитела).
Препоръчителна дневна доза - около 1.5-2мг.
В12 (цианкобаламин) - изпълнява роля в мозъчния метаболизъм и хемопоезата  кръвотворната функция на костния мозък), заедно с фолиевата киселина е антианемичен фактор, стимулира защитните реакции на организма и др. Препоръчителна доза 0.005мг.
Биотин (витамин Н) - свързан с разпадането на белтъците до аминокиселини и с цикъла на Кребс (аеробното метаболизиране на веществата, с освобождаване на енергия за ресинтеза на АТР (аденозин-3-фосфат) от ADP (аденозин -2-фосфат) и фосфатен йон. Препоръчителна дневна доза 0.2мг.
Фолиева киселина - участва в синтеза на някои аминокиселини, стимулира хемопоезата, изпълнява антианемична функция и др. Препоръчителна дневна доза - около 0.5мг. При системно предозиране на някои витамини (В1, A, D, Е и др.), използваеми като биостимуланти в спортната практика, потенциално има опасност от възникване на хипервитаминози, проявяващи се обикновено с алергични реакции, възможни обменни разстройства, увеличение на холестерола и др. Ето защо интензивното пролетно насищане с витамини следва да се обсъжда (съобразено с предписаната схема за прием) при всеки отделен случай. Не трябва да се забравя, че витамините са най-ефикасни в комплекси, в които те взаимно потенцират действията си. Това се отнася в най-голяма степен за групата „В" и антиоксидантното трио С, Е, А, силата на които допълнително се потенцира и от прием на минерални соли (желязо, магнезий, фосфор, калций, цинк, селен и др.)
Витаминните комплекси се приемат ежедневно за по-продължителен период (средно 1 месец), с препоръчително последователно прекратяване на приема (за 10-20 дни) с оглед избягване на витаминно пренасищане.

Сп. Iron man

Прием на витамини против пролетна умора - част І
 
< Предишна   Следваща >

хранителни добавки протеин езда гейнер l-carnitine креатин Хороскопи bodybuilding fitness

Advertisement
Generated in 0.2064311504364 Seconds