Fitness
Основно меню
FITNES-BG.COM
Фитнес Профил
Фитнес Зали
Хранене
Тренировки
Упражнения
Полезно
Хранителни Добавки
Фитнес Медикаменти
Форум
Фитнес
Фитнес речник
Магазин
Контакти
Фитнес инструктор
Производител:Виж кошницата
Нямате поръчани продукти.
Вход

Забравена парола
Нямате достъп?
Регистрирайте се!!!

Популярно
Алфа-липоева киселина
Алфа-липоевата киселина е едно от най-ефективните открити досега хранителни вещества за изграждането на мускули, доказват последните изследвания. Значението на тази полезна субстанция се състои в двойната й функция да оказва едновременно, анаболно и анти-катаболно въздействие върху организма.
Липоевата киселина има двоен положителен ефект
Тя може най-добре да се опише като метаболен антиоксидант, тъй като е особено важна за производството на енергия в клетката и същевременно играе ролята на силен оксидант вътре в нея. Явно е, че действа по същия начин като креатина и поради това, за да има ергогенично въздействие върху организма, трябва да се приемат допълнителни количества от нея под формата на добавка. Доказано е, че тя е 500 процента по-ефективна отколкото приемането само на креатин монохидрат!
Липоевата киселина се съдържа в митохондрия /енергийния производител/ на мускулната клетка, но въпреки това е необходимо да се приемат и допълнителни количества, за да се стимулира мускулната хипертрофия. Най-добрият хранителен източник в това отношение са картофите, маята и черният дроб. Проблемът тук се състои в това, че трябва да се консумират огромни количества, за да действа ергогенично. Например, за получаването на 200 мг. липоева киселина трябва да изядем 9.8 кг. спанак.
Липоевата киселина и инсулина
Вкарването на липоева киселина в организма има много положителни страни. Най-важната от тях се състои във факта, че тя има характеристика, подобна на инсулина. Тя може да произвежда инсулин без наличието на сложни въглехидрати. Това става като резултат от действието на бета лангерхансовите островчета в панкреаса, произвеждащи инсулин. Инсулинът се счита за най-ефективния строител на мускула, произвеждан в организма. Той изпълнява три основни физиологични функции.
1. като анаболният хормон, който регулира нивата на кръвната глюкоза;
2. като стимулатор за приемането на аминокиселините;
3. като стимулатор за синтеза на протеина, водещ до повишаване мускулния растеж чрез транспортиране на глюкозата от кръвта към вътрешността на мускулните клетки.Освен това, липоевата киселина действа подобно на инсулина като “може да се съедини със сулфхидрилните групи в клетъчната мембрана, за да регулира транспортирането на глюкозата, стимулирано от инсулина. Липоевата киселина също така, може да действа подобно на инсулина като стимулира пренасянето на транспортните протеини глут-1 и глут-4 към повърхността на клетката. Значението на тази функция се състои във възможността на клетката да транспортира по този начин повече глюкоза /и вероятно повече креатин/ във цитоплазмата на клетката. Това води до повишаване на мускулна хипертрофия.
Друга важна функция на липоевата киселина е способността й да повишава стимулираното от инсулина приемане на глюкозата и креатина чрез повишаване чувствителността на втора система за транспортиране на протеините глут-4 към клетъчната мембрана. Липоевата киселина действа като катализатор /ко-ензим/ при няколко физиологични реакции в цитоплазмата на клетката. Това води до допълнителна мускулна хипертрофия. Липоевата киселина и нейното действие водят до редица реакции, включително и произвеждането на ацетил СоА, вещество от огромно значение за производството на АТФ!

Хранителни добавки


Анти-катаболното въздействие на липоевата киселина
Научните изследвания сочат, че липоевата киселина може да спести ценните аминокиселини в процеса, наречен гликация, при който гликогенът се свързва с протеина в обръщение. Тя замества гликогена като не позволява протеина да се свързва с глюкозата. По този начин тя допринася за съхраняването на протеина и спомага за по-лесното възстановяване на клетката.
Липоевата киселина е ефективен антиоксидант
Доказано, е че липоевата киселина е ефективен антиоксидант и предпазва тъканите в организма от пагубния катаболен ефект на свободните радикали.    
Доказано е неопровержимо, че липоевата киселина има много положително физиологично въздействие върху повишаването на мускулната маса. Това се дължи на факта, че тя не само предизвиква рязко повишаване на инсулина, което е твърде краткотрайно, но всъщност и наподобява неговото действие. Това е особено важно от гледна точка на положителния ефект от отделянето на инсулин. Липоевата киселина улеснява уголемяването на клетката като ускорява преноса на гликоген и другите хранителни вещества.
Друга нейна важна функция, особено за тези, които се стремят да увеличат мускулната си маса и намалят мазнините в организма си, е това, че тя повишава приемането на глюкозата от мускулните клетки за сметка на мастните клетки. Всеки продукт, който е в състояние да изпълнява двойната функция да увеличава мускулната и намалява мастната тъкан, оказвайки едновременно и мощен анаболен и антикатаболен ефект, би трябвало да се счита за извънредно полезен за организма.
Източник: C.O.R.F.I.T
 
< Предишна   Следваща >

хранителни добавки протеин езда гейнер l-carnitine креатин Хороскопи bodybuilding fitness

Advertisement
Generated in 0.1856541633606 Seconds